Plněný paprikyDneska jsem dělal plněný papriky podle receptu od babičky, respektive od jeji maminky. Povedlo se mi to, tak ho pošlu dál. V první řadě, plněný papriky se nemají co válet v rajský omáčce!
Plněný papriky:
- 0,5kg mletýho (50:50 hovězí a vepřový, nebo jen vepřový)
- menší hrnek rejže (nevařený!) - množství možno upravit dle chuti, ale patří tam!!
- tři oloupana masitější rajčata nakrájená nadrobno
- lehce osolit, opepřit, možno přitat nadrobno trochu petrželky.
-ručičkama prohníst
- směs nacpat do očištěnějch paprik a zašpuntovat (neni nutný)
- vyjde to tak na 7 solidních paprik!
-hodit do velkýho hrnce, zalejt do pulky (paprik) vodou (pokud jen voda, tak i trošku masoxu) a vývarem, lehce osolit a přihodit nakrájený cca 3 rajčata (nemusej se loupat) a přihodit malinko sádla (neni asi nutný)
- Vařit/dusit tak 30-40 minut, papriky sem tam otočit. Rajčata se rozvaří a daji tomu spolu s chutí paprik a masa tu správnou chuť, která NEMÁ nic společnýho s rajskou omáčkou!
- zahustit jíškou a podávat s knedlikem (domácim, nekupovat to zlo z obchodů)
Knedlík, jednoduchej, ale výbornej.
-půl litru hrubý mouky
-půlku sáčku kypřícího pršku
-1,4l mléka
-sůl
-1x vejce
-jedna houska/rohlík na kostičky
-možno přidat neuplněnajemno petrželku
-všechno smíchat (bez housky), když je z toho solidní těsto bez hrudek, tak přidat tu housku. Pak z toho uplácat šišku (pomoučit ruce, těsto a všechno čeho se těsto dotkne) a tu hodit do vroucí vody tak na 20 - 30 min. Čas je orientační, použijte sfistikovanou špejli.
Knedlík po vytažení hned krájet zubní nití (nebo jinym tenkym špagátem), pokud ho nehodláte hned krájet, tak ho celej pobodejte špejlí (už nevim přesně proč, ale myslim, že nesplaskne nebo co a vůbec mu to prospěje).
Knedlík se v omáčce nerozpouští na kašičku jako kupovaný, má chuť a neni třeba jich nakládat 8 a neni po něm těžko.
PS: knedlik nabude, takže ho hoďte do většího hrnce, aby se Vám tam nevzpříčil.
Budu rád za zpětnou vazbu pokud ten recept někdo vyzkouší. dávám záruku, že ani jedno nezklame a je to na uvaření sakra jednoduchý. |