Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Modrá je dobrá
zelená je lepší

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 6.11.2011 18:56  19863
Koupila jsem letos postupně čtyři bazalky z různých obchodů - Albert, Lidl, Tesco. Vždycky, když jsem je "obrala", sestříhla jsem je, ale tak, aby jim zůstala aspoň jedna uzlina, ze které pak vyrážely další lity. Sesadila jsem je do truhlíku. Na jaře jsem je měla za oknem a pak v létě na terase. Přežily všechny a kdybych je nenechala na terase přemrznout, tak by možná i přezimovaly. Ale kdo by se s tím opatroval.
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 6.11.2011 18:43  19862
Jo, jsou pěstovaný pro tohle krátkodobý použití. Málokdy přežijí.
ziggy 6.11.2011 14:57  19861
mě chcíply i ty z trhů .. ale je fakt, že jsem je přesadila, to jim možná nesedlo ..
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 6.11.2011 14:55  19860
Je to na "jedno použití", ale může se zadařit něco částečně udržet a dál pěstovat. I jsem o tom kdysi četla článek, že ty supermarketové jsou "rychlopěstované" a skladované v zimě a tmě, takže pak je rychle po nich. Moje zkušenost je, že dole uhnijí stonky. I když zrovna letos jsem od jara do nedávna měla jednu bazalku, která byla supermarketová. Ale koupila jsem ji jako extrémně krásnou, hustou, tmavě zelenou a zůstaly mi z ní v květináči jen tři stvoly, které to přežily. Ale na druhou stranu se zase docela pěkně chytly a celé ty měsíce jsem uždibovala. Pokud chceš trvanlivou bylinku, doporučuji koupit v zahradnictví předpěstovanou rostlinku. Zkoušela jsem i ze semínka, ale chce to moc péče :) Také se mi osvědčily bylinky od bylinkáře z farmářského trhu.
ziggy 6.11.2011 14:24  19859
frakira: no tak to jsem ráda že v tom nejsem sama :-)
frakira 6.11.2011 14:17  19858
ziggyja si rikala, ze je to asi sunt zbozi, protoze mama me presvedcovala, ze to uplne staci zalevat a prece to nemuze hned chcipnout ;-(
(ja teda byla dlouho presvedcena, ze je to mysleno na jedno pouziti)
ziggy 6.11.2011 14:14  19857
kupujete někdy v obchodě v zelenině takový ty květináče s bylinkama? co děláte pro to aby vám vydržely a nebyly na jedno použití? mě to vždycky chcípne nebo pohnije .. bud něco dělám špatně (to je dost možný,spíš pravděpodobný) a nebo to je šunt zboží ..
rychlonoh rychlonoh Máte hlad? - Co nového na kopci 2.11.2011 10:11  19856
hokkaido bezne skladuju az do jara, v panelakovem sklepe bude lepsi, kdyz to budes casteji kontrolovat..
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 1.11.2011 22:19  19855
maggieTak zkusit uskladnit dýni můžu, snad by náš panelákový sklep snesla. Je fakt, že doma jich mám pár při pokojové teplotě už asi měsíc a jsou furt stejný i vevnitř dobrý. kdyžtak udělám něco jinýho kdyby nevydržela:-)
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 1.11.2011 21:00  19854
zkuste klub Vánoce :-)
ziggy 1.11.2011 18:15  19853
Maggie: čočkovou dělám na nový rok ..
frakira: vánoční apetit jsem jeden viděla a ten mě právě inspiroval k tý změně .. ale nenašla jsem tam nic konkrétního co bych chtěla uvařit.

díky všem za tipy, ted tu ještě prohlížím recepty na webu a nakonec to asi vidim na špenátovou polévku s parmezánem a pečeného lososa s limetovo-rukolovým máslem a bramborami..
maggie Maggie You dont know what you have - untill you lose it 1.11.2011 17:56  19852
kvitkoDýně Hokkaido někdy vydrží až do jara, záleží na uskladnění.

Jinak co se polévky na Vánoce týká, tak míváme čočkovou.
ullicnik ullicnik 1.11.2011 14:50  19851
Budu rád pokud bude chutnat:) Pak napiš jaký to bylo.
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 1.11.2011 14:39  19850
ullicnik: kolem toho nádraží docela často jezdíme, o rekonstrukci vím, ale stejně by mě nenapadlo se tam stavit. Asi pověst nádražních restaurací:-) Takže to je docela dobrej tip.
ullicnik ullicnik 1.11.2011 14:30  19849
A teď jedna příjemná zkušenost z restaurace:

V neděli jsme se motali kolem Mníšku pod Brdy a vím, že na nádraží Mníšek pod Brdy (pozor, je to asi 2km od Mníšku) je vyhlášená restaurace. Tak jsme tam zašli. Jednak, zapomeňte na představu nádražní restaurace, protože to je nově překrásně zrekonstruovaný (dlouho jsem neviděl příjemnější interiér restaurace). Vyhlášená není jen tak pro nic za nic, vaří tam úžasně. Dělají tam pouze! hotovky, tak cca 8-10 ks (možná někdy míň nebo víc, podle očekávané spotřeby), kolem 11/12h si tam jen stěží sednete (sjíždí se tam celé okolí). Já jsem si dal hovězí líčka na víně a k tomu šťouchaný brambory. V bramborách byly bylinky, očividně čerstvý (petrželka a asi cibulová nať nebo něco takovýho) a z brambor to opravdu bylo. Líčka se rozpadaly jen jsem se jich příborem dotknul, naprosto bezvadný. Přítelkyně měla kachnu s knedlíkem (ten byl taky jejich, ždána kupovaná srajda), vypadala a chutnala taky bez_vadně (500g). Jako dezert dort s kaštanovým krémem, který prý dělala sama paní majitelka a udělala ho luxusně. K tomu točená kofola 0,5l a pro mě řezanej kozel. I s 10% dýžkem za 300 Kč. Jídlo se pohybovalo od 87 do 120, kachna byla z těch dražších, líčka zase z těch trochu levnějších.

Podle info co mám, tak tam vaří poctivě, kvalitně a dobře. Pouze tedy hotovky, a to platí i přes večer, ale rozhodně si tam jako v restauraci s hotovkama nepřipadáte, obsluha, interiér, prostředí, všechno parádní. Nejlepší na tom je, že když chce někdo ušetřt a přitom se lidsky a dobře najíst, tak bez pití a i s 10% dýžkem to jde pod kilo.


A trochu náročnějšímu strávníkovi co do gurmánského zpracování doporučuju www.liskovka.cz , nikdy nezklamali, tento víkend měli zvěřinový víkendový menu ….jezismajrá, ty jejich paštičky….

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt