RučníkMirdule se ptala na recept, tak ho dám k dispozci sem. Pekla to moje matinka, tak to tu máte tak, jak mi poslala recept. Musím říct, že je to opravdu velmi dobré, má to i zajímavou strukturu.
Ručník
500g polohrubé mouky (asi 1/4 množství jsem nahradila špaldovou),
120g cukru (asi 1/2 množství jsem nahradila hnědým cukrem - víc jsem měla obavy, že by to špatně kynulo),
70g másla
42g droždí
1 vejce
1/4 l vlažného mléka
špetka soli
Z droždí, poloviny mléka, cukru a části mouky vytvoříme kvásek. Jakmile ožije, dodáme zbytek cukru, mléka i mouky, rozehřáté máslo, sůl, vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout, rozdělíme na 5 bochánků. Každý vyválíme na placku, postupně skládáme na sebe, přičemž jsem každý potřela javorovým sirupem a střídavě posypala jednou skořicí, podruhé strouhanou čokoládou. Pak se to celé smotá jako roláda a oběma rukama zkroutí, jako když ždímáme ručník, přendáme na plech, potřeme vejcem a posypeme mandlemi a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme cca při 200°C – asi jako vánočku.
|