Jelenane, vědci za tím fakt nestojí. Sorry, ale vědci nevytvářej kurvítka, nepíšou zákony, nevyrábějí párky z mouky... nic z toho nemá s vědou absolutně nic společného
OK, imo ty mas zuzeny pohled na vedce ve smyslu provadeni zakladniho vyzkumu a objevovani prirodnich zakonitosti, ja za vedce povazuji i ty, kteri delaji aplikovany vyzkum. Tedy napr. v potravinarskych laboratorich zkoumaji, jake chemikalie pridat k cukete, aby to bylo cervene, chutnalo to jako jahoda a ve smesi idealne kukuricneho skrobu to vytvorilo hmotu, ktera se s komernim nazvem "Jogurtovy jahodnicek" a popisem probioticka pochoutka s min. 30% ovocne slozky s prichuti jahoda vejde do aktualne platne legislativy, 90% lidi to koupi s pocitem, ze kupuji jahodovy jogurt prospesny zdravi, pricemz ta smes o jahodach nikdy neslysela a bakterialni kulturu to nevidelo ani z rychliku. Technologicke zkratky, nahrady, "optimalizace", opravdu nedelaji reznici, sladci etc. - ti uz dostavaji hotovy recepis, predpis, co, ceho, jak, v jakym mnozstvi. Kucharky jak co udelat z nahrad etc. delaji a zkoumaji vzdelanejsi lide a v tomto vyzkumu pouzivaji metod vedecke prace (a drazdit te fakty, ze na techto vyzkumnych pracovistich se paralelne propracovavaji k doktoratu uz nebudu).
A potom mravnost, morálka... tu bych do tohoto vůbec netahala. Podle mě je naprosto ok šoupnout do párku mouku nebo do výrobku kurvítko, jen se o tom musí informovat. Jinak je to podvod.
Vzhledem k tomu, ze se o tom neinformuje ci nerado informuje ci informuje nucene pod tlakem a ze na radu informaci je nutne miti znacneho vzdelani (uz na porizeni zakladnich potravin aby mel clovek k ruce biochemika co mu rekne, ze E12345 je cervene barvivo co dle studie XY v koncentraci nad 5ppb zbusobuje raka, ale bud v klidu - padlo to tam z jahod, co je lidi pojidaji od nepameti a je to v nich v koncentraci milionkrat mensi, jen nekdo po tom dostane koprivku..), jsme podvadeni, ci se podvadime ci lzeme sami sobe (Mano, dyt von ten spekacek z mouky vlastne chutna skoro stejne, jako ten z masa).
S rostoucím poznáním je stále zjevnější, že nic nadpřirozeného neexistuje, lidi to časem pochopí stejně, jako už i ti nejdebilnější pochopili, že bludičky neexistujou.
Tak mezi nami, kazdy sveho casu nadprizoreny jev se stal jeho prozkoumanim tzv. "prirozenym", tedy do urcite miry zname zakonitosti a okolnosti tohoto jevu, szili jsme se s tim, umime to do urcite miry vysvetlit. Zacnu-li pred Tebou z legrace levitovat a nebudes-li pro to mit hodnoverne vysvetleni, budes to povazovat za nadprirozene a ne-normalni. Pokud ti pozdeji reknu, ze jsem mel na sobe habit stinici gravitacni pole a ze jej lze odstinit tak a tak, stane se levitace zcela prirozenou. Ohledne bludicek, vil, skritku, nebyl bych kategoricky. S postupem vedy se ukazuje, ze jen ve svete hmoty se nam otviraji takrka nekonecne obzory k probadani, ve svete na pomezi hmoty a energie pak uz jsou jevy znejici beznemu smrtelnikovi jako sci-fi ci rozpravy na psychiatrickem oddeleni a co je dale, zatim nevime.
k iracionálním stránkám naší osobnosti lze přistupovat racionálně a rozumně s nimi pracovat.
A obracene. Je dobre vedet, jak nas mozek ridi, jake jsou jeho motivace, cile etc.
Mozna se prijde na to, ze pracovni pozice reditele mlekarenske firmy neni ohrozena, kdyz se prestane podsouvat jogurtovy jahodnicek a ze lidem se dobre zije s jahodovym jogurtem. |