Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Já Vánoce juchuchu
oslavím na Lopuchu!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
scalex Scalex 11.2.2013 07:40  23173
Vycházím ze zkušeností. Pravidelněji jsem jídal ve třech školních jídelnách, občas v dalších pěti (jako student, jako externí strávník i jako zaměstnanec školy). Všude to bylo takové trochu lepší Sodexho. Pakliže se vaší škole povedlo sestavit ve školní kuchyni dreamteam, který je za tu částku, co jsou rodiče ochotní platit, schopen vařit chutně, pak gratuluju, ale je to z mého pohledu výjimka.

Ono se školní kuchyní je to těžké - ty rozpočty na jídla jsou fakt zoufalé (nechápu, proč chtějí lidé tolik šetřit právě na stravě svých vlastních dětí a nejsou ochotni trochu pustit chlup, aby se investovalo do kvalitnějších surovin). Kuchařky jsou často nuceny vařit primárně ekonomicky, až sekundárně zdravě a chutně. To je jeden důvod, proč ve školních kuchyních tak často vznikají jídla nudná a nezajímavá a proč si lidé ze školních jídelen tak často odnášejí nedobré až traumatizující zážitky.

Druhý důvod je styl vaření. Je mi jasné, že ve školní kuchyni to jinak nejde - prostě se během pár hodin musí uvařit stovky jídel a takové vaření je o dost jiné, než když se v restauraci může kuchař mazlit s každým jednotlivým vydaným talířem. Vždycky bude rozdíl mezi restauračním wienerschnitzelem, který si sám hověl na pánvi nebo ve fritéze a pak šupajdil rovnou ke strávníkovi, a mezi těmi na plechu hromadně pečenými řízky, které se pak dvě hodiny udržovaly v teple a přišly o jakoukoli křupavost těstíčka. 

Takže když kritizuju školní jídelny, nekritizuju tím automaticky školní kuchařky, protože ty mají často tak přísné mantinely, že v rámci nich dělají zázraky. 
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 11.2.2013 00:55  23172
Scalex [23163]: ...když člověk vytěsní z paměti knedlíky ze školních jídelen...
No. Ehm. Moje ženská vaří ve školní kuchyni asi pětatřicet let a nějak jsem se nevšiml, že by knedlíkům něco chybělo. A to jsem na knedlíky huba fajnová.
Takže asi spíš to bude znít tak, že když člověk vytěsní z paměti knedlíky od mizerných kuchařů
A jako fakt jsem docela alergickej na řeči typu, že co školní jídelna to nežratelný blafy. Většinou u nás tyhle rozumbrady pošlu, ať jdou a koupí si tam na týden obědy. Mnozí změní oblíbenou hospodu za školu :o)) (Ano, dospělí občas některá jídla přikoření, ale to doma asi taky.)
nula nula všetko je tak, ako má byť 10.2.2013 13:06  23171
kvitkoPráve sme mali na obed k morčacej (krútí) roláde ten feniklový šalát (v slovenčine mäkké "i") :). Bol fakt výborný a preberám ho do repertoáru, akurát som sušené slivky zamenila za zlaté hrozienka.
nula nula všetko je tak, ako má byť 10.2.2013 13:04  23170
Szegedi gulyásJa ho podobne ako Macek po pridaní smotany už moc nevarím.
scalex Scalex 10.2.2013 12:22  23169
Dělám to podobně, jen přidávám drcený či mletý kmín a špetku strouhaného muškátového oříšku. Kmín souběžně s tou paprikou, muškát až před tím závěrečným provařením.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 10.2.2013 12:20  23168
Tigo [23167]: Vůbec netuší. Já vždycky nějaké koupím a to použiju, aniž bych věděla, kolik ho je. Prostě odhadni, kolik toho sníte. Ale tak řekněme 150 g na porci, vynásob si to a máš odhad :)
Já měla pytlík zelí a masa tolik, že včera jsme měli tři velké porce (kluci si přidali) a dnes nám ještě min. 2 velké porce zbyly. Poměr masa a zelí je tam pro mě dobrý.
tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 10.2.2013 12:16  23167
Btw toho masa asi kolik?
tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 10.2.2013 12:15  23166
Anka [23165]: Dik, uz se na nej chystam delsi dobu, zkusim.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 10.2.2013 10:43  23165
Tigo [23160]: Úplně jednoduchý.

Na sádle připravit pokrájenou cibuli (tak jednu větší), přidat na kostky pokrájené maso (plecko nebo libovější bůček), zasypat dobrou červenou paprikou (pořádně), trochu opéct a pak zalít horkou vodou, osolit, opepřit a nechat dusit do změknutí (trvalo mi to cca 1,5 hodiny). Do druhého hrnce jsem na lžíci sádla dala pokrájené kysané zelí, zalila jsem to vodou z toho zelí a pomaličku (na dvojku) jsem ho nechala prohřívat a měknout.

Když bylo maso měkké, přihodila jsem to zelí, přidala kelímek kysané smetany a ještě jsem to řádně provařila, aby se přebytečná voda zredukovala.

Základní recept jsem vzala od Miroslava Macka (www.macekvbotach), protože se mi líbilo, že tam nemá žádné pičičandičky. Lišíme se pouze v tom, že on to se zelím a smetanou už jen promíchá a nevaří. Asi dal na začátku méně vody :)
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 10.2.2013 10:30  23164
:)Knedlíky jsou skvělá věc (musí být povedené), a mám rád svíčkovou s knedlíkem.
Na Hostýně jsem jednou jedl svíčkovou omáčku z dančím masem a knedlíky a bylo to jedno z nejlepších jídel co jsem jedl.
Já zas moc nemusím brambory (ono to co se prodává často ani brambory nepřipomíná), to už raději těstoviny nebo rýži.
scalex Scalex 10.2.2013 10:13  23163
Knedlíky jsou velké dobro (když člověk vytěsní z paměti knedlíky ze školních jídelen, nemocnic a desetkrát zmrazované a zase ohřívané knedle z mizerných hospod).
ziggy 10.2.2013 09:27  23162
operator304: musim říct, že podepisuju, taky je nemusím.ještě tak snesu bramborový..
operator304 10.2.2013 07:34  23161
Knedliky jsou zlo...
tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 10.2.2013 00:18  23160
ullicnik [23150]: Mame recept?
tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 10.2.2013 00:18  23159
Jo, special hrnec na knedliky by se hodil.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt