Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Něco navíc v zeleném?
A proč ne...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 29.7.2015 16:05  2336
puschpull [2333]: ID KOLU na nyxu přišel s tím, že rozkladné procesy u kávy jsou nejrychlejší při teplotách 6–10 °C. Takže vetší množství dát do mrazáku (a při rozmrazování myslet na kondenzování vlhkosti) nebo nechat v pokojové teplotě.
Já to nechávám v sáčcích – většinou mají jednosměrný ventil, tak z toho vymáčknu vzduch a předpokládám, že uvolňující se CO2 z kávy postupně vytlačuje zbylý vzduch a zpomaluje tak stárnutí/oxidaci (ale to nevím, spíš v to jen doufám).
Menší množství (do 50 g) kafe v zásobníku mlýnku klidně nechám, ale je tam max. jednotky dní - zásobník je probarvený, takže mě to až tak nedrásá.
Mnohem dåležitější je to, co už teda asi víš - nikdy nemlít dopředu. (Já melu rovnou do páky.)
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 29.7.2015 15:55  2335
Do mlýnku bych sypal tak zhruba to, co se spotřebuje ten den.
Pokud je zrní nějak slušně neporodyšně zabalený, tak IMHO måže zåstat někde ve skříni. Ikdyž my ho i tak míváme v lednici (250 g balíčky). IMHO je nejlepší to kupovat po těch 250 g pytlíkách a to, co je aktuálně otevřený, tak mít v dobře těsnící nádobě. Právě na těch 250 g máme dózu Coffeevac a måžu ji doporučit.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 29.7.2015 15:27 - Oblíbené kluby (16:59) 2334
Já kupuju obvykle 0,5 kg (a od toho, co neznám, jen 250 g).
Se skladováním doplní W, ale v mlýnku to dlouhodobě neskladuje určitě.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 29.7.2015 15:22 - Oblíbené kluby (17:47) 2333
Wronski - zen - nevím, spíše trochu pokora a snažit se učit...
jdu si nyní udělat kávu.

Dotaz: jak skladujete kávu? Souvisí to i s tím, jak často nakupovat čerstvě praženou? Lednice nebo mrazák? Nebo uzavřená dóza?
Osobně bych do uzavíratelné násypky v mém mlýnku nasypal tak 200-300g (zhruba na týden) a umlýt si vždy čerstvou. Ale co s tou načatou? Počítám že kupovat budu ten 1kg (víc asi nemá cenu syslit) :-)
Kupovat čerstvou praženou vždy jednou za 1-2 měsíce
Tohle si ještě budu muset doladit
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 28.7.2015 19:39  2332
Má takový zenový přístup :)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 28.7.2015 19:29 - Oblíbené kluby (16:59) 2331
Ale zdá se, že jsi dobrý student.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 28.7.2015 18:49 - Oblíbené kluby (17:47) 2330
... za ty dva měsíce jsem si v klidu ujasnil, že nechci jít tou cestou kdy dám hrnek pod automat, zmáčknu tlačítko a on udělá vše za mě a na konci "pípne", že je káva připravená ...
Raději cestou zkoušení, s tím že každá káva bude trochu jiná, postupně råzné zpåsoby dolaďované ... někdy patrně i skončí v dřezu :-)
Pochopil jsem, že základ pro přípravu kávy já káva samotná, poté správné namletí a pak nějaký ten zpåsob přípravy (moka konvice, překapávaná, turek-džezva, french press, ...)
Nezavrhuji slazení, ale víc mi chutná hořká, ale například pokud dám našlehané mléko, tak tam cukr potřebuji trochu cítit ..
Cesta je to ještě dlouhá a zatím jsem na samém počátku.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 28.7.2015 18:37  2329
Já bych k tomu fundamentalismu doplnil spolu s Brucem Lee takový to když se ti nějaká technika nelíbí, tak ji nepoužívej, ale nejdřív se ji perfektně nauč - to považuju za docela dobrou metodu, jak nezabřednout do nějakých dogmat, mýtå a pověr.
A tím myslím jak metodu přípravy, tak konkrétní kafe nebo přístroj. (Setkal jsem se s tím, že lidi třeba zavrhnou presovač, a přitom nemají vyřešený mlýnek, nebo zavrhnou konkrétní typ/značku zrní a nemají spravný čas extrakce, nebo zavrhnou espresso, aniž by prošli råzné druhy a stupně pražení atd.)
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 28.7.2015 18:09 - Oblíbené kluby (17:47) 2328
Mlýnek už je doma. Zakoupil jsem nedávno i italskou moka konvičku. Na espresso påjdu cestou manuálního stroje, žádný automat nechci. Koupím z druhé ruky nějaký osvědčený kávovar (Rancilio, La Pavoni, Gaggia, atpod ....) něco rozšířeného, aby zde bylo zázemí zkušeností, možnost servisu a náhradních dílå. Zkouším råzné kávy (něco mám koupeno i ze zmíněného primacafé). Nápoj z moka konvičky, po vychytání počátečních chyb, se stává dobře pitelným. Zkoušel jsem i tureckou kávu (džezvu ale zatím nemám ....) a nechutnala špatně. S ručním mlýnkem byla dřina, hlavně při mletí najemno. Ten nový elektrický s nastavitelnou hrubostí mletí je fajn.
Ta cesta postupného učení mi vyhovuje.
"Nazi" být nehodlám! A chápu naprosto phannyho postoj. Nemám rád tyhle názorové fundamentalisty.
Ohledně kávy (kterou mám rád a kterou piji již nějakých 25 rokå - začal jsem dost pozdě) jsem si prostě řekl, že je již na čase ji trochu začít rozumět a umět si ji připravit na råzné zpåsoby.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 15.6.2015 13:44 - Oblíbené kluby (16:59) 2327
ullicnik [2326]: Ne, pořád mám ráda nekyselé espresso a espressu z Doubleshotího zrní se vyhýbám.
ullicnik ullicnik 15.6.2015 13:33  2326
huráááááááááá, Anka se propila ke kvalitní kávě.
ullicnik ullicnik 15.6.2015 13:32  2325
Co si mám představit pod "čersvě upraženou kávu nechám pár týdnå dozrát" ?

Mlýnek HARIO nedoporučuji, je to plastovej krám, sice uplne v poho na filtrovanou kávu, kde je nerovnoměrné mletí výhodou, ale na espresso je to na prd a navíc jemně na espresso se umeleš k smrti.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 14.6.2015 08:29 - Oblíbené kluby (16:59) 2324
phanny [2323]: Protože to je normální kafe :-P

Já jim mililitry nepřeměřuju. A když se mě zeptají, co tím espressem myslím, tak mi to nevadí, jsem vděčná, že jsou natolik orientovaní, že mi nenabídnou lungo. Docel i chápu, že se ptají, protože už jsem zažila tolik lidí, kteří když dostali "piccolo", tak se rozčilovali, že je okradli.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 13.6.2015 21:02  2323
A uplně nejvíc mě baví, že to co nazi dåležitě objednávají jako espresso se v itálii jmenuje caffé normale :).
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 13.6.2015 08:32  2322
:-P

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt