Tuhle mi MrMar nadělal chutě, tak jsem do toho šel taky. A když už jsem se s tím psal na G+, tak to postnu i sem:
Dnes jsem poprvé pekl bagetky podle pana Cuketky a definitivně jsem se rozhodl, že v naší domácnosti výrazně změním poměr kupovaného a doma pečeného pečiva. Té chuti čerstvě upečené bagety z trouby se vyrovná už snad jen chuť čerstvě upečeného domácího chleba.
Přitom to vůbec není pracné, největší vopruz na celé téhle komédii je mytí nádobí, jinak je to pohoda, i když délka Cuketkova článku může vzbuzovat mylný dojem, že půjde o složitou alchymii.Včera mi příprava zabrala cca 10 minut, dnes dalších patnáct. Výsledkem jsou čtyři bagety, které sice nevyběhly tak krásně, jako ty Cuketkovy, což může být mnoha faktory, mimo jiné tím, že jsem nepekl na kameni, ale na plechu a ten se prostě chová trochu jinak. Leccos může být i moukou, použil jsem nějakou supermarketovou, což není nejlepší řešení, protože v moukách je dnes spousta přídatných látek a je lepší si od dobrého zdroje koupit poctivou mouku, tedy čisté, jemně namleté obilí. Poučení pro příště.
Před hodinou a čtvrt před našim domem zastavilo mé oblíbené bučící auto, takže jsem si domů odnesl čerstvé mléko, dnes v noci vyrobené máslo (žádná rozmraženina, co dva roky ležela u ledu v Německu), hned poté jsem šoupl bagety do trouby a za půl hodinky už jsem si pochutnával na čerstvém voňavém pečivu, namazaném čerstvým máslem a posoleným himalájskou solí a zapíjel jsem to čerstvým nehomogenizovaným mlékem. Život někdy umí být krásný.
A náklady na ty bagetky? 400 gramů mouky, 400 ml vody, půl sáčku instantního droždí, dvě lžičky soli, energie, co spálí na plný výkon pečící trouba za zhruba 25 minut. A výsledkem jsou čtyři úžasné bagety. Si to spočítejte, jestli to za tu radost a lásku nestojí. 8^) |