Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Tolik rozruchu
jen v Lopuchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 11.8.2013 12:52  24095
Hosting obrázků img24.eu

Prý když budete hodní, dostanete recept :)
bigdejvid BigDejvid Some thing - has found us. 11.8.2013 12:43  24094
Tak si asi odpovím zatím sám :) Našel jsem prodejny Cheesy, v Praze jich je docela dost, tak zajdu tam. Kdyby jste měl někdo ještě jiný tip, klidně písněte.
bigdejvid BigDejvid Some thing - has found us. 11.8.2013 12:28  24093
parmezán - kde koupit?Ještě mě napadlo, pořizujete si domů z nějaké prodejny parmezán? Mně přijde, že v supermarketech na tom dost bohatnou, že by se to dalo sehnat levněji a "čerstvěji". Že bych třeba rovnou koupil půl kila. V lednici se to přece nezkazí ne? Já ho právě miluju i do salátů, nejen na pastu.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 10.8.2013 14:37  24092
Já mám ráda u recpetu "infobox" - takové ty babské rady, které se týkají toho konkrétního receptu.
scalex Scalex 10.8.2013 14:22  24091
Já ještě dodám, že mám hodně rád tu literární omáčku, pokud není součástí receptu. Tj. pokud je to předmluva k receptu nebo nějaké samostatné povídání uvnitř kuchařky, tak to si čtu rád. Ale jakmile přijde na samotné vaření, tak jsem taky pro stručnost a účelnost.
foxka Foxka Everybody hurts...sometimes. 10.8.2013 13:34  24090
Za těch cca pětatřicet let, co vařím, samozřejmě vařím hodně popaměti a podle oka, ale kuchařky a recepty na netu mám ráda. Nejvíc mi vyhovuje klasika - seznam ingrediencí (ve sloupečku, popořadě, jak se přidávají do jídla) a pak návod v 1. osobě množného čísla - bez literární "omáčky", prostě postupné kroky. Je-li recept delší nebo má vaření víc fází, je dobré rozdělit ten postup ještě na odstavce. Pokud je vše doplněno obrázkem (obrázky), nevadí, ale nemusí být.
Pokud si sama píšu recepty, tak postup zapisuju heslovitě, v infinitivu a používám odrážky.
borrasca Borrasca Kdo je čistý - do příkopu! 9.8.2013 19:15  24089
taky mám radši 1. os. množ. čísla. Recepty taky studuju a při vaření do nich pořád koukám. A neskutečně mě štve, když nejsou ingredience vypsané zvlášť a jsou pouze součástí postupu. Taky mi vadí, když nejsou v pořadí, jak se přidávají do jídla.
johnny10 9.8.2013 17:34  24088
Ankano ja to takhle delam od oka jen u receptu, co delam uz po stopadesate, takze tak u 3 :-)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 9.8.2013 13:40  24087
johnny10 [24086]: To zase Wronski peče způsobem: Je tu pět vajíček a tvaroh, tak do tý bábovky dám pět vajíček a tvaroh a dosypu to moukou a cukrem (toho raději dám míň). A kupodivu mu z toho taky vyleze normální bábovka :)
johnny10 9.8.2013 13:25  24086
Ankapresne takhle varim taky :-).
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 9.8.2013 10:07  24085
asi jako Anka, ingredience (všecky a přesně) a postup, žádné povídání. Do receptu taky koukám pořád a absolutně žádný si nepamatuju, ani na jednoduchou bábovku:-)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 9.8.2013 10:00  24084
Scalex [24083]: Fabešovou jsem si nekoupila a to přesně z tohoto důvodu.
scalex Scalex 9.8.2013 09:55  24083
Já se na ty jazykové detaily nesoustředím. Ono to prostě jen nějak samo mimoděk působí. Taky si samozřejmě při vaření nedělám větné rozbory a neplísním autora za nadužívání některých pojmů (maximálně plísním Fabešovou za to, že má v každé své kuchařce několik desítek pořádných kopanců v dávkování).
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 9.8.2013 09:46  24082
Scalex [24081]: Já se přiznám, že trpělivost v kuchyni mám celkem velkou, ale kdo by mě viděl vařit podle receptu, ten by kroutil hlavou (jako Wronski). Mně nestačí si ten recept přečíst na začátku a pak do něj v průběhu 2x mrknout. Já do toho furt zírám a lovím, co dřív a co potom, a jestli psali vajíčka opravdu 2, co to má být za mouku a tak. I když si nejdřív připravím na linku všech 5 surovin na těsto, musím se pak ještě 5x podívat, kolik jich má být v jakém pořadí. Nemluvě o složitějších receptech. Když jsem dělala dle Vaňka žloutkové věnečky, tak jsem se nejdřív půl hodiny věnovala receptu. Dělila jsem si ho na jednotlivé úseky a ty číslovala tak, jak ta moje práce má jít za sebou. Umírnilo to můj chaos na polovinu, takže to nakonec všechno celkem časově sedlo.

Na jazykové detaily vůbec nemám čas se soustředit.
scalex Scalex 9.8.2013 09:41  24081
operator304: Možná jsem. Nebo mám prostě takový vztah k jídlu a vaření, že od kuchařky požaduju něco jiného, než od běžných manuálů. Každopádně zblunce položila otázku a já jsem odpověděl, jak to mám já. S vařením to má každý jinak, někdo chce jen vyrobit sytící hmotu, někdo chce rychle a bezpracně uvařit a někomu nevadí mrcasit se čtyři hodiny kolem plotny, aby vyrobil něco, co se pak za dvacet minut zbodne. Takže i přístup ke kuchařkám a receptům se liší. Někomu je použitý jazyk ukradený, někdo ty detaily ocení.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt