Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Když diskuse,
tak s Lopuchem

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
scalex Scalex 9.1.2014 23:58  25153
Royal: jenže Fernet a tuzemák, to je nebe a dudy. Já fernetista nejsem, na mě je to moc hořké, ale Fernet je poctivé pití, bylinný macerát, tam není co řešit. Tuzemák je chemická směska na bramborovém (u Božkova řepném) základu.

A když kritizuju tuzemák, tak rozhodně není potřeba lítat ode zdi ke zdi a argumentovat nejdražšími koňaky. Já nejsem zastáncem _drahých_ surovin, ale _pravých_ surovin. Stejně tak netvrdím, že české výrobky jsou špatné a zahraniční automaticky dobré. Tvrdím, že Češi jako národ mají kvůli komančům totálně zdeformované vnímání gastronomie. Od roku 1938 do roku 1945 byla bída kvůli válce, po válce se vše pomalu obnovovalo, ale vyskakovat jsme si nemohli, no a pak přišli komančové a 40 let jsme si všichni lhali, jak se máme dobře. Gastronomie ve světě se mezitím vyvíjela, u nás ale zůstala zoufale stejná a nedostatek surovin jsme doháněli těmi náhražkami. A když takovou náhražku používá druhá-třetí generace, tak už je to sakra vžité a těžko se nám to dostává z hlav. Naše strava je dnes neskutečně prošpikovaná sračkami a náhražkami. Úplně zbytečně. Žereme levné uzeniny a přitom když si spočítáme, kolik je v tom skutečného masa a za kolik jsme si tedy koupili sádlo, sóju, sůl, vodu a chemický mix, tak je to nakonec sakra drahé... a přitom pořád stejně nekvalitní.

Samozřejmě, že Češi když chtějí, tak umějí udělat dobré věci a v posledních letech je to čím dál lepší (ovšem je to díky tlaku různých Pohlreichů a Paulusů a jejich fanatických obdivovatelů, jinak by se tu furt žraly odpadky). Ano, párky mají být cítit po mase. Ale i uzeniny s atypickým kořením jsou v pořádku, pokud je to stále jen maso + koření a žádná soja. To, že speciálně tobě nesedí muškátový oříšek, je věc, která s tím nesouvisí. Je to tvoje osobní volba nebo tvoje osobní nelibost, ale neznamená to, že by ta uzenina byla nekvalitní. Je kvalitní, jenom ti prostě nechutná.

České pivo (to dobré, ne to univerzální europivo z granulátu), syrečky, prdelačka, držťkovka - to všechno je v pořádku. To nejsou žádné náhražky. To je stejně poctivé, jako ten třtinový rum. To jsou ty základní suroviny, základní produkty. Kdybych to chtěl srovnat s tuzemákem, tak pak by se muselo u syrečků jednat o výrobek sýrového typu, bez obsahu mléka, vyrobený ze ztužených olejů - tedy něco, co se skutečně na českém trhu vyskytuje pod názvem "lidový smažák" - doplněný o syrečkové aroma. Prdelačka ze sóji, glutamátu a červeného, fialového a hnědého barviva.

jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 9.1.2014 23:56  25152
Já na tyhle záležitosti moc nejsem, když chci něco horkýho s alkoholem, obvykle dělám irskou kávu nebo prostě ohřeju medovinu :) Ale je fakt, že nějakej ten sypanej ovocnej čaj by v téhle variantě nemusel být úplně špatnej. Až začne zima, zkusím to.
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 9.1.2014 23:53  25151
Jelena [25150]: Tak si dej do nějakého ovocného čaje (jablka, pomeranč) skořici, kolečko citronu, panáka rumu a panáka griotky. Říkáme tomu Trautenberk :o))
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 9.1.2014 23:40  25150
já toho zkouším docela dost, něco s naším rumem (třeba koblihy), něco s jiným alkoholem. Pořád nevidím důvod, proč třeba právě do domácích českejch koblih (který jsou absolutně perfektní tak, jak jsou), zkoušet dvacet různejch zahraničních rumů abych přišla na to, jak je udělat chuťově aspoň trochu srovnatelný s tou báječnou variantou, kterou už mám, a mohla se tak tvářit světově, že ani do koblih neboužívám ošklivou českou náhražku rumu... (PS: já žádný nápoje s českým rumem nikdy nepila ;))
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 9.1.2014 23:33  25149
Jdu si dát ruma. (Říkám tak tuzemáku, abych si ho poznal od těch hnusných třtinových sraček.)
scalex Scalex 9.1.2014 23:30  25148
Normální ti to přijít nemusí, ale tuzemák je hnusná komunistická náhražka. Tečka. 8^) No a že si nedovedeš představit řadu sladkostí bez tuzemáku je buď mizernou představivostí (což si ale nemyslím), nebo prostě tím, že jsi nic jiného nevyzkoušela. Tuzemák obsahuje to vanilkové aroma, kvalitní zahraniční rumy tak vanilkové nejsou, takže pokud do nějakého dezertu nebo cukroví dáváš zahraniční rum a chceš přitom docílit podobné chuti, jako s tuzemákem, tak je na místě dotlačit tam trochu vanilkové dřeně. A samozřejmě i vhodně zvolit ten rumový základ, ony i mezi zahraničními rumy jsou velké rozdíly a některé jsou lepší do koktejlů, některé do dezertů, některé na samostatné panákování. Věř mi, že dezert s dobrým třtinovým rumem a vanilkou bude vždycky lepší, než tuzemáková verze, jakkoli ti to po X letech pojídání a popíjení tuzemákových nápojů a jídel může připadat neuvěřitelné. 8^)

O tom to celé je - minimalizovat náhražky, nebabicovat a v maximální míře používat ty základní suroviny. A neobelhávat sami sebe.

My jsme teď do vánočního cukroví použili hnědý třtinový rum místo tuzemáku, nepoužili jsme teda vanilkovou dřeň, ale vanilkový (ne vanilinový) cukr a myslím, že důvod kupovat Božkov (případně něco ještě horšího) v naší domácnosti zcela pominul. Odzkoušeno na lidech, pekli jsme cukroví pro cca 40 lidí (resp. 40 odběratelů, každý z nich pak měl cukroví pro více lidí) a neslyšeli jsme, že by si na to rumové někdo stěžoval. 8^)
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 9.1.2014 23:28  25147
ja nevim, ale Scalex snad nikde nepsal, ze to neni dobry... jen psal, ze to muze byt jeste lepsi a at se to vyzkousi...
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 9.1.2014 23:25  25146
Scalex [25142]: Vřele chápu, že existují kvalitnější výrobky označované výrazem "vaječný likér". Procítěně rozumím i tomu, leckomu chutnají víc, než české srágory. Ovšem stejně dobře rozumím i tomu, že zvyk JE železná košile a chuťové buňky navyklé na Božkovský tuzemák se blbě přeučují na bourbon. Znám lidi, kteří nepijí nejlahodnější a nejdražší koňaky či irské whisky proto, že jim "to chutná jako mydlinky". A já třeba si v hospodě s přáteli mnohem raději dám Božkovský Fernet, než Jagermeistera.
A na to, že by Češi na rozdíl od civilizace měli horší gastrosvět si vždy rád vzpomenu, pokud je mi ochutnat nějakou zmrzlinu z Lidlovského mražáku - s výjimkou klasického ruského moroženoje.
Koupím si někde uzeninu od nějaké německé uzenářské firmy a chce se mi blejt z vůně muškátového oříšku, která přetluče to, na co jsem zvyklý - chuť masa. A tak můžeme jít napříč celým sortimentem - někde najdeme výrobky, které se prostě u nás nedělají či je neumíme, jinde naopak ty dovozové nejsou k žrádlu.
Teď zrovna žvýkám Bohemia chips. V Lidlu sice dostanu dvacet druhů jiných chipsů a slaných sušenek, ovšem nad Bohemky a Tucky jsem zatím nic lepšího nenašel.
Nemyslím, že vaječňák podle mého receptu je na vrcholu možností, ovšem vím jistě, že pro mnoho lidí je hodně dobrý. Stejně jako český tuzemák, české pivo, české syrečky, český jogurt, česká držťková nebo prdelačka či třeba český buřt. Nebo nestandardní česká jablka, která nesmí oficiálně na trh, protože jsou větší, než káže norma EU. Ano, mám zkurvený gastrosvět a žeru jako prase. A ještě ke všemu se mi to líbí.
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 9.1.2014 23:08  25145
Já teda chápu, že v zahraničí se dělá vaječňák bez tuzemáku, a že chutná jinak a pro leckoho patrně o dost lépe, ale zase zatracovat všechny národní varianty zahraničních věcí jako hnusné komunistické náhražky, to mi taky nepřijde úplně normální. Já si po pravdě řečeno nedovedu bez tuzemáku (který je mi samostatný i třeba v grogu zcela odporný) vůbec představit řadu českých sladkostí, a troufnu si tvrdit, že s luxusním rumem z Martiniku (který naopak s chutí požívám samostatný) by mi vůbec nechutnaly. Fakt nevidím důvod, proč náš rum nepovažovat za zcela regulérní surovinu do určitých jídel. Že se nehodí do všeho a že někde může být použitelný, ale zaměnitelný za něco lepšího, to je snad jasný.
mrmar MrMar Ve prvaku si na mne cestinar zased - a delal my problemi 9.1.2014 23:06  25144
Royal [25141]: Třeba mně Jack taky chutná, ačkoliv preferuju Single Malt skotskou :-)
mrmar MrMar Ve prvaku si na mne cestinar zased - a delal my problemi 9.1.2014 23:05  25143
Vanda [25137]: Medově se to zakalí :-) Namíchej si nejdřív do sklenky dle chuti a pak to stejným poměrem nalej do flašky...
scalex Scalex 9.1.2014 22:59  25142
Vaječný likér se dělá i v zahraničí a tam do toho fakt nikdo Božkov nelije. 8^) Holt je to s tím rumem těžké, děsně jsme si na tu bramborovou, vanilinem dochucovanou náhražku zvykli. Ale nalít do vaječňáku kvalitní alkohol a tu vanilkovou chuť dosáhnout ne vanilinem z cukru, ne vanilinem z tuzemáku, ale docela prachvobyčejně tím, že se použije vanilka, to je zkrátka to správné řešení, přes které nejede vlak. Můžeme se o tom přít týdny, ale na tom, že klasický český vaječňák je babicovina typu "sushi z kolínek a párku", nezměníme nic. 8^) Je mi líto, že ti na letitá kolena bořím představy, ale neboj, já jsem do loňska dělal taky vaječňák jako ty a myslel jsem si, že tak to má být a že to líp nejde. A vono prdlajs. Člověk se pořád učí a my Češi máme ten gastrosvět od komunistů tak zničenej, že ještě pořád považujeme leckteré náhražky za regulérní suroviny a plamenně je obhajujeme (mě nevyjímaje, taky jsem se ještě v nedávné minulosti v tomto směru dopustil nehezkých prasáren).
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 9.1.2014 21:58  25141
vinyl [25134]: Děkuji. Dokonce si myslím, že tuzemák tam prostě patří, je součástí chuti toho pití.
Ovšem, co člověk, to jiná chuť. Já například znám i lidi, kterým chutná kupř. Jack Daniels či jiný bourbon.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 9.1.2014 17:50  25140
Přidáno.
scalex Scalex 9.1.2014 17:16  25139
Vaječný likér (na zhruba 8 deci nápoje)

Ingredience:

500 ml NESLAZENÉHO kondenzovaného mléka
1/2 až 3/4 vanilkového lusku
300 g cukru krupice (možno i méně, kdo nemá rád tak sladký likér)
6 žloutků
300 ml brandy nebo koňaku (lze i více, likér je pak ostřejší a tekutější)

Postup:

Do kastrůlku dáme trochu cukru a necháme lehounce zkaramelizovat (ne úplně, jen aby se jakoby začal rozpouštět), přidáme kondenzované mléko, dřeň z vanilkového lusku i obal lusku. Vše dobře vymícháme a svaříme. Svařenou směs necháme vychladnout do vlažna (není třeba úplně do studena), lusk z ní vyndáme. Žloutky dáme do mísy, postavíme na vodní lázeň, stále mícháme metličkou a k tomu přiléváme svařenou směs. Mícháme do zhoustnutí. Případné žmolky ze žloutků nejsou na závadu. Sejmeme z vodní lázně, necháme vychladnout. Směs přefiltrujeme přes jemné sítko, abychom odstranili žmolky. Přimícháme brandy. Dáme-li jí méně, vynikne chuť žloutků a vanilky a likér bude hustší, dáme-li jí více, bude to řidší, ostřejší, a bude to mít delší trvanlivost.

Luxusnější alternativa - použít celý vanilkový lusk a použít půl na půl neslazené kondenzované mléko a smetanu na vaření.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt