Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Nudou jsi opuch?
Navštiv Lopuch!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 10.1.2014 14:27  25166
mrcosJo, ale tu tuzemákovost dělá právě formiát, nikoliv vanilin.


Tuzemák je sice sajrajt, ale do vanilkovýho krému ničím nahradit nejde. Vánoční cukroví bez tuzemáku je prostě divný. Náplň do špiček jakbysmet. Sebeušlechtileší destiláty prostě nejsou "to ono".

Použiju analogii s hořčicí - jsou na světě výborné francouzské, anglické, ale klasická česká plnotučná Malva je prostě pečenému buřtíku nenahraditelná.
vinyl vinyl - ...jen si hraju 10.1.2014 13:00  25165
ScalexSouhlas se vším :-)

S teplýma nápojema to mám nějaký divný,považuji je za "účelové nápoje, ne nic k vychutnávání. Píval jsem i dobrý sypaný čaje, ale nějak na to ráno nemám a vůbec mi nevadí obyč pytlíkový, čaj piju jen ráno a když se chci v zimě zahřát po procházce venku, to pak přidám rum, citron a hodně cukru. Myslím, že objektivně je to celkem hnusný, ale nějak mi to neva. Účel splní. Kafe nepiji vůbec, tedy občas ochutnám, i jsem schopen posoudit kvalitu, ale nic mi to neříká. Ovšem nedávno mě dostalo kafe, který jsem si vychutnával a hodně mě bavilo. Bylo studený :-) A není to vystydlý kafe, ale jako studené se přímo připravuje, 8 hodin :-) Více detailů zde: http://www.jizni-svah.cz/2013/09/kavovy-tip-pro-vinomilce.html
scalex Scalex 10.1.2014 12:41  25164
vinyl [25159]: ano, však o tom jsem mluvil. Když chceš dělat něco na víně, musí to být pitelné víno (protože vařením se zničí jen alkohol, ale chuť vína se naopak zesílí, proto to nesmí být žádný patok). Nemusí to být exkluzivní a jedinečné víno, jen to prostě nesmí být shit.

Macek je pozér. Mlsná huba, na vaření šikovnej, ale pozér jak sviňa. 8^)

Ad čaj s rumem - zkus ho někdy s doopravdickým rumem. Takhle, aby bylo jasné, já ten tuzemák tak razantně zavrhuju, protože cítím, že je potřeba být trochu "cook nazi", aby si člověk vyhnal z hlavy babicárny. Ano, čaj s tuzemákem je pitelný. A když obalím vídeňský párek těstovinami a omotám zelným listem, taky to bude jedlé. Ale sushi to prostě nebude. 8^)

I v teplých nápojích si člověk může pošmáknout. Nenech svůj mlsný jazýček šidit něčím, co jde s minimálním úsilím pozdvihnout o level výš.

triss [25162]: Komunisti můžou za to zbídačení země a za to, že ji uzavřeli vůči všem vlivům zvenčí. A za to, že nám tu hnusogastronomii nasadili tak hluboko do mozků, že i dnes, 25 let po listopadu, vaříme víc podle Bohdalky než podle Pohlreicha, že při čtení receptu půlku ingrediencí ignorujeme a už přemýšlíme, čím co nahradíme, že máme nedůvěru k dobrým věcem z ciziny a lžeme sami sobě, že není potřeba to postrouhat parmezánem, že eidam třicítka postačí. Komunisti můžou za to, že vytvořili takovou gastronomickou "kulturu", v níž tuzemák přežil. 8^)
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 10.1.2014 11:11  25163
phanny [25156]: Ehtyl formát je všude, kde je psáno "rumové aroma", tj. všechny tuzemáky, rumový tresti, cukrovinky, čokoládový tyčinky, ... V božkováku je i ten vanilin, afaik.
triss triss 10.1.2014 11:07  25162
Scalex [25153]: nevzniknul tuzemák za Rakouska Uherrska? Za tohle afaik komunusti nemůžou
vinyl vinyl - ...jen si hraju 10.1.2014 09:55  25161
MrMarNa teplé nápoje obecně mám velmi nízké nároky :-)
mrmar MrMar Ve prvaku si na mne cestinar zased - a delal my problemi 10.1.2014 09:28  25160
vinyl [25159]: Souhlas, nicméně já si tedy vaječnák dle Scalexe vyzkouším a zjistím, jestli to stojí za to. Rozdíl v ceně brandy/whisky a tuzemáku není až tak extrémní, abych si to nemohl dovolit.
A čaj piju zásadně s domácí meruňkou nebo slivovicí, s tuzemákem sice hezky voní, ale chutná strašně :-)
vinyl vinyl - ...jen si hraju 10.1.2014 09:08  25159
Scalex"když vaříš něco na víně, liješ tam krabčák za 12 Kč litr? Tolik k tomu mrhání surovinou - když chci dobré jídlo a dobré pití, musím použít dobré suroviny"

když vařím něco na víně, použiju sudovku za 70kč/litr. Podstata mé poznámky byla o tom, že použité suroviny musí tak nějak odpovídat zamýšlenému výsledku, tedy co od toho chci. Vařím-li vaječňák, který mi gastronomický orgasmus nezpůsobuje, nedávám koňak, ale rum. Když si dělám čaj s rumem, tak totéž.

Vzpoměl jsem si na jeden recept od Macka na hrušku pošírovanou ve víně Rioja. Psal, že ve sklepě našel jen jednu hodně starou a vynikající Rioju, ale že ji použil. A že výsledek byl o třídu výš než než jindy. Tomu sice věřím, ale připadá mi to jako ultrapíčovina, neboť láhev Riojy bych asi tisíckrát radši vypil, než měl pošírovanou hrušku o třídu výš.
scalex Scalex 10.1.2014 01:04  25158
phanny [25156]: což právě způsobilo pokles mé důvěry v tuzemák o dalších deset procentních bodů. 8^)
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 10.1.2014 00:43  25157
Scalexův vaječňák sice neznám, ale veškeré zahraniční Advokaaty mi přijdou extra hnusné :)
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 10.1.2014 00:41  25156
Tuzemák nevoní vanilinem, ale etylesterem kyseliny mravenčí.
scalex Scalex 10.1.2014 00:06  25155
Jelena [25150]: až budu zase někdy dělat koblížky, vyzkouším ty rumy, co mám doma, a dám vědět, se kterým to bylo fajn.
scalex Scalex 10.1.2014 00:02  25154
Royal [25151]: ano, panáka rumu. Hlavně žádný tuzemák.
scalex Scalex 9.1.2014 23:58  25153
Royal: jenže Fernet a tuzemák, to je nebe a dudy. Já fernetista nejsem, na mě je to moc hořké, ale Fernet je poctivé pití, bylinný macerát, tam není co řešit. Tuzemák je chemická směska na bramborovém (u Božkova řepném) základu.

A když kritizuju tuzemák, tak rozhodně není potřeba lítat ode zdi ke zdi a argumentovat nejdražšími koňaky. Já nejsem zastáncem _drahých_ surovin, ale _pravých_ surovin. Stejně tak netvrdím, že české výrobky jsou špatné a zahraniční automaticky dobré. Tvrdím, že Češi jako národ mají kvůli komančům totálně zdeformované vnímání gastronomie. Od roku 1938 do roku 1945 byla bída kvůli válce, po válce se vše pomalu obnovovalo, ale vyskakovat jsme si nemohli, no a pak přišli komančové a 40 let jsme si všichni lhali, jak se máme dobře. Gastronomie ve světě se mezitím vyvíjela, u nás ale zůstala zoufale stejná a nedostatek surovin jsme doháněli těmi náhražkami. A když takovou náhražku používá druhá-třetí generace, tak už je to sakra vžité a těžko se nám to dostává z hlav. Naše strava je dnes neskutečně prošpikovaná sračkami a náhražkami. Úplně zbytečně. Žereme levné uzeniny a přitom když si spočítáme, kolik je v tom skutečného masa a za kolik jsme si tedy koupili sádlo, sóju, sůl, vodu a chemický mix, tak je to nakonec sakra drahé... a přitom pořád stejně nekvalitní.

Samozřejmě, že Češi když chtějí, tak umějí udělat dobré věci a v posledních letech je to čím dál lepší (ovšem je to díky tlaku různých Pohlreichů a Paulusů a jejich fanatických obdivovatelů, jinak by se tu furt žraly odpadky). Ano, párky mají být cítit po mase. Ale i uzeniny s atypickým kořením jsou v pořádku, pokud je to stále jen maso + koření a žádná soja. To, že speciálně tobě nesedí muškátový oříšek, je věc, která s tím nesouvisí. Je to tvoje osobní volba nebo tvoje osobní nelibost, ale neznamená to, že by ta uzenina byla nekvalitní. Je kvalitní, jenom ti prostě nechutná.

České pivo (to dobré, ne to univerzální europivo z granulátu), syrečky, prdelačka, držťkovka - to všechno je v pořádku. To nejsou žádné náhražky. To je stejně poctivé, jako ten třtinový rum. To jsou ty základní suroviny, základní produkty. Kdybych to chtěl srovnat s tuzemákem, tak pak by se muselo u syrečků jednat o výrobek sýrového typu, bez obsahu mléka, vyrobený ze ztužených olejů - tedy něco, co se skutečně na českém trhu vyskytuje pod názvem "lidový smažák" - doplněný o syrečkové aroma. Prdelačka ze sóji, glutamátu a červeného, fialového a hnědého barviva.

jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 9.1.2014 23:56  25152
Já na tyhle záležitosti moc nejsem, když chci něco horkýho s alkoholem, obvykle dělám irskou kávu nebo prostě ohřeju medovinu :) Ale je fakt, že nějakej ten sypanej ovocnej čaj by v téhle variantě nemusel být úplně špatnej. Až začne zima, zkusím to.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt