Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Modrá je dobrá
zelená je lepší

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 12.1.2014 17:37  25180
nula [25178]: Tato knížka. (Vřele doporučuju.)
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 12.1.2014 17:07  25179
mimochodem, zkousel nekdo neco ze Simmelovy knihy Nemusi byt vzdy kaviar?
nula nula všetko je tak, ako má byť 12.1.2014 16:56  25178
AnkaTo je fakt ve¾mi zaujímavé! Niečo z toho skúsim. A z akej je to knihy?
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 12.1.2014 15:55  25177
Vypsala jsem si z knížky, kterou jsem teď dočetla, pasáže s přípravou sváteční večeře. Třeba by se něco z toho dalo... :)

Burgundská klášterní husa

No a právě z ní pocházely ty meruňky a taky kdoule a zimní hrušky s tuhou slupkou, které teď Irina loupe a krájí společně s namočnými meruňkami, půlenými fíky z Ruského obchodu, rozinkami (nahrazujícími vinné hrozny), jedlými kaštany (Irinou vlastnoručně nasbíranými po okolních kopcích) a poněkud tuhými, a proto jemně nakrájenými kubánskými pomeranči (ty Irina - světe, div se! - koupila docela normálně v obchodě). Vše smíchá na pánvi, podusí v moři másla a nakonec podlije arménským koŇakem, aby ak celou touto skvělou nádivkou nacpala umytou, vykuchanou a nasolenou vánoční husu, kterou připravuje podle tři sta let starého receptu burgundských mnichů, pročež se ji říká burgundská klášterní husa.
...
Irina se rozhodně, že navíc orestuje srdce, játra a žaludek. Obvykle to dělá až další den - to pak smichá vnitřnosti se zbytky husy odvečera a má další úžasnou vánoční pochoutku. ... A tak dál krájí vnitřnosti, vydatně je opepří a vhodí na rozpálený kokosový tuk. Pak je nechá smažit na mírném plameni a dá se do přípravy toho nejdůležitějšího: zálivky sestávající z koňaku, medu a portského. Teprve ona dodá pečeni tu báječnou nasládlou smolově černou kůrčičku. Ti mniši si věru nežili špatně. Kde vlastně to Burgundsko leží?

S výjimkou burgundské husy je vánoční tabule německá. Jako předkrm vydatný ředkvový salát, k huse pak červené zelí, listová kapusta a durynské knedlíky (nejkomplikovanější knedlíková varianta vůbec!) - jen pro Kurta brambory, protože knedlíky nejí - a jako dezert rote Grüze (červené ovoce s cukrem a želé).
...
Irina sundá vnitřnosti ze sporáku a dokoření je paprikou (papriku vždycky až na závěr, jinak ztratí aroma!). Pak zpění v kastrolu jemně nakrájené červené zelí, přidá nastrouhané jablko, špetku soli i cukru a celou cibuli prošpikovanou hřebíčkem. Všechno podlije červeným vínem a dolije horkou vodou. Pak si sama nalije pivo - při vaření má pivo nejraději - a ukousne z ještě horkých, báječných jatýrek...
...
Irina umyje listovou kapustu a krátce ji spaří, aby zůstala zelená.
...
Vyndá strojek na maso a začne do něj cpát okapanou kapustu.
...
Irina osmahne na másle cibulku, přidá zelí a vodu a nechá vše v hrnci dusit. Vzápětí se pustí do knedlíků. Začne strouháním syrových brambor - na durynské knedlíky je potřeba jak syrových, tak vařených brambor (zhruba půl na půl, ale radši trošku víc syrových). ... Vymačká vodu z nastrouhaných brambor, vysype je do mísy a spaří horkým mlékem. Pak nakrájí bílý chleba na kostky palec široké a osmaží je dokřupava. Během smažení nastrouhá ředkev na lupínky. Prsty už jí od toho věčného strouhání tuhnou v křeči.
...
Když synova vyvolená kuchyň opustí, přidá Irina k červenému zelí i ke kapustě lžíci másla - a k zelí ještě lžíci hořčice. To je její tajemství, které nehodlá hned tak někomu prozradit.
...
Irina opláchne oškrábané, ale nepokrájené(!) brambory, slije z nich vodu, osolí je, přilopí poklicí a zatřese kastrolem, aby se sůl s bramborami promísila. Pak přilije hrnek vody; lije ji opatrně po stěně nakloněného hrnce, aby se sůl nerozmočila - protože mají-li brambory chutnat jako brambory, musí se dusit, ne vařit!
Na sporák postaví kastrol s vodou na knedlíky a pustí se do vychladlých brambor.
...
Na Irinu zbývá ředkvový salát. Nakrájí vlašské ořechy, přimíchá smetanu, ochutná.
"Je už voda na knedlíky osolená?" zeptá se Melitta.
Ježiši, na to by málem zapomněla! A taky podlít husu! Ta holka ji úplně vyvedla z konceptu.
Natáhne si na ruce chňapky a vytáhne pekáč z trouby; nakloní ho, aby z hloubky nabrala vypečenou šťávu.
"Je úplně černá," vyjekne zděšeně Melitta.
"To je klášterní husa," namítne Irina.
muflonek muflonek z Perníkového lesa - srazy východočeské příjemné.o) 12.1.2014 09:46  25176
Taky souhlasím s Jelenou.o)
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 11.1.2014 19:44  25175
Souhlas s Jelenou :)
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 11.1.2014 16:46  25174
Mě teda jiné rumy oslovily, a dost... ale leju je do sebe, ne do cukroví ;)
aiwai Aiwai alea acta es 11.1.2014 13:35  25173
mam rada vajecnak z tuzemaku.Je pravda ze mam ozkousenych nekolik vyrobcu a pouzivam asi jen dva.
Ale proste chut tuzemaku mam rada.Klasicke rumy me moc neoslovily a tak si v tomhle pripade rada zustanu u sveho cechackovstvi a budu ucucavat vajecnak a nebo slivovici.
A taky dodavam vajecnak pro nekolik rodin:-D
thegen TheGen Čtou to degen... ale co - Peachoviny? 11.1.2014 06:39  25172
MaK: Tennessee whiskey je "poddruh" bourbonu. Jako bourbon se označuje americká whiskey s nadpolovičním obsahem kukuřice. To, že to leží v sudech a xkrát se to filtruje je sice hezký, ale v zásadě je to furt bourbon:)
mak MaK 10.1.2014 15:35  25171
Royal 25141Ovšem, co člověk, to jiná chuť. Já například znám i lidi, kterým chutná kupř. Jack Daniels či jiný bourbon.

Jack Daniel’s ale není bourbon. Je to Tennessee Whiskey. Vyrábí se sice podobně jako bourbon z kukuřice, ale filtruje se přes silnou vrstvu javorového dřevěného uhlí.
Já sice nejsem znalcem whiskey, protože tvrdý alkohol moc nepiju, ale Jack Daniel’s snad patří k tomu lepšímu, ne? Jeden můj známý prakticky jinou whisku nepije. V poslední době si oblíbil ještě irskou Kilbeggan a "v nouzi" je schopen pít i Tullamore Dew.
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 10.1.2014 15:33  25170
vinyl [25169]: Acibab?
vinyl vinyl - ...jen si hraju 10.1.2014 15:22  25169
Scalex je Babica naruby! :-)
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 10.1.2014 15:04  25168
"Tuzemák je sice sajrajt, ale do vanilkovýho krému ničím nahradit nejde. Vánoční cukroví bez tuzemáku je prostě divný. Náplň do špiček jakbysmet. Sebeušlechtileší destiláty prostě nejsou "to ono". " - Přesně!

Imho, Scalexi, jsi to momentálně ty, kdo se za každou cenu snaží nahradit tradiční surovinu v každém receptu něčím, co má sám raději ;)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 10.1.2014 14:43  25167
phanny [25166]: S Malvou (plnotučnou i kremžskou) naprosto souhlasím. K buřtům, sekané a podobným jídlům.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 10.1.2014 14:27  25166
mrcosJo, ale tu tuzemákovost dělá právě formiát, nikoliv vanilin.


Tuzemák je sice sajrajt, ale do vanilkovýho krému ničím nahradit nejde. Vánoční cukroví bez tuzemáku je prostě divný. Náplň do špiček jakbysmet. Sebeušlechtileší destiláty prostě nejsou "to ono".

Použiju analogii s hořčicí - jsou na světě výborné francouzské, anglické, ale klasická česká plnotučná Malva je prostě pečenému buřtíku nenahraditelná.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt