Saltimbocca z krůtího(Shelle si vyptala recept)
Má se to dělat z telecího, ale protože telecí neměli, já měla v mrazáku krůtí, které jsem chtěla spotřebovat, a protože jsem náhodou přišla ke květináčku krásně narostlé šalvěje, rozhodla jsem se to zkusit.
Na tenký plátek krůtího prsa položit tenoulinký plátek parmské šunky a lístky šalvěje. Zamotat a propíchnout párátkem, aby to drželo pohromadě. Polosolit, opepřit, obalit v hladké mouce. Na pánvičce jsem rozehřála máslo s olivovým olejem a na tom válečky opekla. Pak jsem je vložila do zapékací misky. Odlila jsem z pánve většinu mastnoty, přidala kus čerstého másla, zalila vínem a trochou kuřecího vývaru, přidala trošku hladké mouky a provařila. Pak jsem tím podlila závitky a strčila je do trouby na 200 a nechala chvilku dopéct (nebyl jsem si jistá, že to uvnitř nebude syrové).
Jako příloha byl bulgur smíchaný s pokrájenými rajčaty.
Někdy se to dělá takto jako závitek, jindy jen jako plátky. Já se u plátků bála, že s tím bude špatná manipulace a bude se mi to na pánvi rozpadat. Ale s neforemným zbytečkem masa jsem to zkusila a šlo to celkem dobře, jen jsem dala šalvěj pod šunku, místo na šunku, jak se většinou uvádí. Ta šunka se k masu trochu přilepila a docela držela. Nejdřív se to dá na chvíli péct šunkou dolů, pak už se to dopeče z druhé strany. Chuťově mi tato varianta přišla o trošku lepší, protože parmská šunka se krásně upekla a pustila mnohem víc chuti.
Obecně tomu šalvěj a šunka dají tolik chuti, že je na to vhodné právě to méně výrazné maso (telecí, kuřecí, krůtí). Určitě bych to nezkoušela s vepřovým, to už by se dost tlouklo. |