Trocha populární vietnamské kuchyněKuřecí salát s koriandrem
Nakládaná cibule
1 červená cibule nakrájená na tenká kolečka
3 lžíce jablečného octa
1 lžíce třtinového cukru
špetka soli
špetka mletého pepře
Salát
1,2 l vody
3 kuřecí stehna s kostí a kůží
1 kostka kuřecího bujónu (koupila jsem bujón na Pho Ga, aby to bylo vařené s tím jejich kořením)
200 g rýže basmati
1 lžička másla
1 stroužek česneku nakrájený nadrobno
Špetka soli
10 snítek vietnamského koriandru (nebo thajské bazalky), nakrájené nahrubo
Hrstka koriandru včetně stonků, nakrájená nahrubo
Pořádná špetka mletého pepře
Omáčka k namáčení
2 cm čerstvého zázvoru
1 chili paprička
1 stroužek česneku
2 lžíce rybí omáčky
2 lžičky třtinového cukru
1 lžíce jablečného octa
Nakládaná cibule
Odložíme přibližně pětinu cibule. Zbývající cibuli smícháme v misce s ostatními přísadami a necháme nejméně hodinu rozležet.
Salát
Do hrnce nalijeme 1,2 l studené vody, vložíme kuřecí horní stehna, přiklopíme a přivedeme k varu. Pak sebereme lžící pěnu. Přidáme bujonovou kostku a vaříme 25-30 minut (ale po 20 minutách bude třeba odebrat část vývaru – viz níže)..
Propláchneme a scedíme rýži. Odloženou červenou cibulku nakrájíme nadrobno. Máslo rozpustíme v a opečeme na něm cibuli a česnek. Přidáme rýži a promícháme, aby se vším obalila. Smažíme do zesklovatění rýže. Když se kuře vařilo 20 minut, odebereme 350 ml vývaru, zalijeme jím rýži a přidáme špetku soli. Přiklopíme a přivedeme k varu. Pak zmírníme na minimum a dusíme cca 15 minut.
Až se kuře dovaří, odstavíme rendlík a necháme maso 10 minut odpočívat. Vývar uschováme na jindy. Maso obereme od kosti (kůži vyhodíme), natrháme na kousky (nudličky) a smícháme ho s nakládanou cibulí (marinádu z ní vyždímeme a vyhodíme), vietnamským koriandrem, koriandrem a pepřem.
Salát podáváme při pokojové teplotě s rýží a omáčkou k namáčení.
Omáčka k namáčení
Zázvor, chilli papričku a česnek nakrájíme nadrobno. Smícháme je s ostatními přísadami na omáčku a 2 lžícemi vývaru z kuřete.
--------
Anka dodává
Vietnamský koriandr už mi chcípnul, tak jsem použila jen obyčejný a k tomu bazalku (ne tu italskou přešlechtěnou).
Podle obrázku to vypadá, že se to fakt podává nesmíchané, tzn. zvlášť rýže, zvlášť kuře a zvlášť omáčka. A je to tak dobré. Ono, maso se namáčí do té kyselé omáčky, i rýže je s tím dobrá. Ale kdybyste to promíchali, tak to ta rýže příliš natáhne a už to dobré nebude.
Wronski i návštěva si moc šmakovali.
|