Zrovna včera jsem dělal zapejkaný lilky a cukety. Překrojit podélně napůl, vydlabat, naplnit a zapéct.
Vnitřek z cuket (jádřince) vyhazuju, z vnitřku lilků nakrájim drobný kostičky, který trochu vyždímu v papírový utěrce. Lodičky lilku a cukety plnim směsí mletýho masa (tentokrát krůtí), cibule, lilkových kostiček, česneku, soli pepře, bylinek (tentokrát hodně čerstvý saturejky a přiměřeně šalvěje). Trocha římskýho kmínu tomu taky neuškodí a na finiš nasypat navrch třeba parmazán taky není špatný.
Ale to neni na jeden lilek... Nejlíp je takhle jeden asi nakrájet na kolečka, posolit, nechat vypotit, otřít a na olivoleji opéct.
Případně se dá nasypat do směsi pečený zeleniny - papriky, rajčata, cukety, lilky, ... prostě co zrovna je, šup na plech a do trouby (+ sůl, pepř, rozmarýn, tymián, trošku balzamikovýho octa a olivolej). A kdo má houby, může tam dát houby (třeba hlíva u nás jede). A teď pozor, kdo nemá žádný houby, tak ať si tam nedává žádný houby. |