Budivoj [44367]: To samozřejmě není dobré, ale pamatuju před lety ještě v Hypernově (dnešní Albert supermarket, pokud se nepletu), když jsem tam dělal, šéfa, který trval na tom, aby v šest večer bylo v záloze minimálně (nevím přesně) čtyřicet chlebů.
Podotýkám, že jsme měli do osmi.
Takže v šest večer bylo, dle přáni páně šéfova, čtyřicet chlebů k dispozici... obvykle jich samozřejmě minimálně 35 zbylo a vracelo se to.
No hodně rychle se šéf s tím "v šest hodin čtyřicet chlebů" zklidnil, prý proto, že začaly řvát pekárny, že takovéhle vratky zpátky brát nebudou, že to půjde na konto Hypernovy, když si to objednáváme... čemuž bych se nedivil. Ono se to objednává, když pak zbytky můžeš vrátit a nic tě to nestojí... kdyby ten krám byl pana šéfa přímo, ani by ho ten systém "v šest musíme mít čtyřicet chlebů" nenapadl, pač by to platil ze svýho a zbytky dej třeba praseti, blbe, když sis toho tolik naobjednal :-)
A objednávat není jednoduché... jeden den je to, jak říkáš, v sedm večer pečivo není, druhej den toho objednáš víc a zbyde ti to... prostě objednávky se daj akorát odhadovat ve smyslu "kolikátýho je, je před vejplatama nebo po? Jak na tom asi lidi jsou s prachama?" a k tomu "co je za den? V pondělí blázněj, úterky bejvaj chcíplý, ve středu blázněj, čtvrtky bejvaj...", ale stejně, kdo to má odhadnout?
A jak říkám, pokud nejsi řetězec, kterej má nasmlouvaný určitý vratky a všechno, co si objednáš, zaplatíš a když ti to zbyde, tvůj problém, musíš si na objednávky dávat poněkud majzla..
Jo a cedule o neplýtvání u nás nejsou, to je zřejmě zase nějaká řetězcovina, kdy nějakej manažer kokotin na centrále potřeboval vykázat aktivitu, aby se náhodou nezjistilo, že je tam k hovnu.
U nás se v rámci možností neplýtvá ve smyslu, že když už se pečivo neprodá, druhej či třetí den (zřejmě podle množství) jde do "doprodeje" ve smyslu "pytlík, ve kterém je deset kousků starého pečiva, za dvacku" a jak se to prodává. Jestli si to lidi berou, že to dosušej na strouhanku (tu bych teda dělal z rohlíků a housek, ne z dalamánků a podobného chlebového pečiva, ale každého věc) nebo si to třeba máčej k večeři do kafíčka či jak to dělávaly naše babičky, to mi může bejt jedno. Prodává se to, tak co :-)
Jestli si to |