Já kupuju javorovej sirup v Bille, je to nějaké jejich Naše BIO, ale to je celkem jedno (grade C).
Na etiketě mají napsané, že to je prostě javorový sirup z Kanady bez ničeho jiného přidaného (původ: Kanada). Jak moc se dá věřit etiketě to nevím samozřejmě, ale chutná to jako javorovej sirup.
Pak měli javorový sirupy v Albertu, téhle značky. Ovšem pak tam začali provádat nějaký Albert Quality javorový sirup, na který jsem si řekla, že jim kašlu.
Oba výše zmiňované stály tak těch 150-200 Kč (?) za 250 ml, ten Albert brand byl trochu levnější.
Co se toho gradování týká, tak jsem našla jednak že se to může týkat kvality a jednak barvy/doby sklizně a s tím související obsah látek, javorové chutí (vyšší) a cukru (nižší) čím vyšší grade.
Nicméně i na amerických webech se dá najít spousty dohadů, jak chtěli grade B a dostali místo toho (světlejší a sladší a míň "javorovej" grade A) a taky to že grade C je ve skutečnosti grade B.
No, tak se v tom vyznejte.
Každopádně jak ten z Billy tak ten Steeves chutnají tak, jak by IMHO javorovej sirup chutnat měl.
Naopak jsem měla občas v amerických hotelech "jakožejavorovej sirup" z ochuceného kukuřičného sirupu a to je poměrně jednoznačně poznat a chutná to hnusně, takže si myslím, že bych to poznala.
Přijde mi, že ten pravej javorovej má tak poměrně specifickou chuť, že se to dá blbě nahradit tak, aby to člověk nepoznal. |