Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Diskuze na Lopuchu,
pohlazení na duchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
scalex Scalex 6.12.2006 22:55  6101
Pegas [6099]: cukrovkáři to mají trochu složitější v tom, že si musí přesně odvažovat potraviny a hlídat si důsledně jejich složení. V tomhle je ta "moje" dieta benevolentnější.
scalex Scalex 6.12.2006 22:53  6100
Ono na tu dietu se nesmí pohlížet jen jako na boj proti sádlu na mém těle. To sádlo je DŮSLEDEK nečeho, co v těle nefunguje. Kdybych nejedl a jak magor 8 hodin denně sportoval, tak těch 41 kilo sádla shodím taky. Ale nic bych tím nevyřešil, protože bych si definitivně zhuntoval tělo.

Proto je ta dieta postavená tak, aby řešila PŘÍČINU, tedy ten rozhozený metabolismus. Proto se nesmím vyhýbat "zdravým" tukům (v rozumném množství) a naopak se ve zvýšené míře vyhýbat nezdravým cukrům. Proto musím své tělo donutit změnit některé vnitřní pochody. A jako vedlejší efekt této léčby shodím i nějaká kila. Tj. nedržím dietu, abych zhubnul, ale abych se vyléčil. Částečně zhubnu při tom, zbytek pak, až se ten hlavní problém odstraní (pak budu moci zintenzivnit pohyb).
pegas Pegas 6.12.2006 22:50  6099
Scalex: Asi to bude trochu neco jineho, nez jsem myslel, ja mel dietu na cukrovku. Ale ono na tom zas tak asi nezalezi, v principu to bude stejne, proste spravna strava ve spravny cas. S hladoveni jsem problemy ani nemel spis z pocatku tak tyden dva jsem mel chut na sladke, ale i na to jsem si brzo zvyknul.
scalex Scalex 6.12.2006 22:48  6098
phanny [6096]: myslím, že když mi odborník předepsal metabolickou směs, věděl co dělá. Měl jsem 41 kilo nadbytečného tuku a nefungující metabolismus. Když si zlomíš ruku, taky pochybuješ o potřebě sádry?

Že ty by sis raději vzal kostičku čokolády, to je samozřejmě tvoje volba, moje tedy určitě ne. Mám povolenou čokoládu nad 70% kakaa, občas si dám 85%, nicméně po čokoládě tolik neprahnu a obešel bych se bez ní. Směs semínek s troškou marmelády mne uspokojí mnohem víc.

Ad tuky: tady jsi bohužel úplně mimo mísu. Cituji odbornou literaturu:

Jednotlivé tuky se od sebe navzájem liší hlavně složením mastných kyselin, které se na základě chemické struktury rozdělují do tří hlavních skupin, z nichž každá plní jinou funkci ve vztahu k našemu organismu: mastné kyseliny nasycené, mastné kyseliny s jednou dvojnou vazbou (mononenasycené) a mastné kyseliny s více dvojnými vazbami (polynenasycené).

Nasycené mastné kyseliny zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a jsou proto jednou z příčin vzniku srdečních a cévních onemocnění. Hodně jich obsahují: máslo, uzeniny, paštiky, špek, sádlo, některé další výrobky živočišného původu

Polynenasycené mastné kyseliny snižují hladinu LDL - tedy "špatného" cholesterolu. Hodně jich obsahují: slunečnicový, sojový, kukuřičný, řepkový olej, některé pomazánkové margaríny a jejich nízkotučné formy, ryby...

Mononenasycené mastné kyseliny nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Hodně jich obsahují: olivový a arašídový olej, některé pomazánkové margaríny a jejich nízkotučné formy
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 6.12.2006 21:19  6097
Ale jinak je ta dieta hezky vymakaná, o tom žádná.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 6.12.2006 21:18  6096
ScalexAFAIK je z energetického hlediska úplně jedno jestli baštíš sádlo nebo olivy, o zdravosti samozřejmně nepochybuji. O potřebě metabolických směsí bych osobně pochyboval a místo diamarmelády bych si raděj vzal kostičku dobré čokolády (bez které bych nemohl existovat).

Ad trávení: Tuky se během trávení rozbijí na mastné kyseliny a po těle jsou přenášeny a případně ukládány pomocí lipoproteinů, kterým je šumák jestli byly původně oliva nebo prase.
manka manka Každá závislost se - počítá... :-) 6.12.2006 20:21  6095
Šla jsem se mrknout - má 460 kj/100g, takže žádná tragedie. S tím GI to je horší, ale kdo jí sní víc jak 5 dkg, tak je proslazenej na měsíc.
scalex Scalex 6.12.2006 20:20  6094
Pegas [6091]: tak tak, co mne na tom nejvíc překvapuje je, že to jde opravdu snadno a přitom naprosto bez hladovění, naopak, jsem nacpanější než kdy dřív. A taky mi vyhovuje, že to jídlo nejsou žádné blafy bez chuti. Kupříkladu dnes jsem pojedl výtečná gratinovaná kuřecí prsa (bez kůže) na listovém špenátu s česnekovými lupínky, krůtí rolku plněnou pikantní luštěninovou směsí a asi třičtvrtě kila všelijaké zeleniny (rajčátka, okurky, papriky), kořeněné bazalkovým olivovým olejem a libečkem. A trochu kuřecí šunky, mozzarellu, pár plátků nízkotučného eidamu a jediným dietním prohřeškem (nepatrným) byly tři plátky celozrnného knäckebrotu (má glykemický index o žďabínek větší, než smím - ale mám to povoleno, abych bez pečiva netrpěl).
scalex Scalex 6.12.2006 20:14  6093
manka [6090]: zas tak tragický glykemický index nemá (z principu - to by ji nesměli ani diabetici), ale samozřejmě je hodně energetická, GI má tuším kolem 40, takže dopřát si ji občas je jen velmi malý dietní prohřešek.
scalex Scalex 6.12.2006 20:10  6092
phanny [6089]:

ad tuk: no třeba olivový olej je rozhodně prospěšnější než totéž množství sádla. Zrovna tak oleje obsažené v semínkách a oříšcích. V této dietě nejde o energetickou hodnotu, ale o určité složení stravy. Některé tuky si tělo ihned ukládá do zásob, některé ne. Ty, které ne, tak ty v rozumné míře můžu.

ad tuky a cukry: součástí mé diety je každodenní konzumace metabolické směsi, která je trochu podobná termogenním směsím, které ve formě všelijakých bobulí používají kulturisté. 8^) Jde ale o trochu složitější záležitost, která vlastně tělu pomáhá "pochopit", že by k energetickým výdajům mělo používat tuky a ne cukry. Mým problémem není příjem tuků, ale to, že si s nimi tělo neumí poradit. Kdybych mu omezil příjem tuků, tak nedojde k ničemu jinému, než že mé tělo bude prahnout po tucích a jakmile mu nějaký dopřeju, tak si ho okamžitě celý uloží do zásob. A dál bude spalovat cukry a bílkoviny. A to je špatně. Proto musím nadále jíst tuky (ale v zdravější formě, než jsou tučné salámy, paštiky a zákusky), omezit cukry a zároveň jíst preparát, který tělu během týdnů až měsíců "přikáže" spalovat tuky.

ad diamarmeláda - mluvíme tady o mlsání, tj. když to na mne jednou za týden přijde, tak si dám trochu diamarmelády do misky, přimíchám pomletá semínka a sním toho tři lžičky a víc nemusím. Diamarmeláda ukojí moje případné touhy po sladkém a je to asi nejzdravější způsob mlsání, jaký mi vyhovuje.

ad ovoce - samozřejmě, čerstvé ovoce je lepší, ovšem v této dietě opět závisí na glykemickém indexu toho ovoce. Můžu čerstvé meruňky, třešně, grapefruit a to je pomalu všechno. No a v tomhle období na moc čerstvých třešní nenarazíš, jen ty grepy a sušené meruňky. Přislazované ovoce nesmím, stejně jako ovoce, v němž je mnoho hroznového cukru. V sezóně se samozřejmě čerstvému ovoci budu věnovat víc, u mne je to ale problém kvůli alergii na spoustu ovoce... Takže raději mlsám zeleninu.

ad fruktóza - ano, momentálně sladím POUZE fruktózou. Teda přislazuju si trochu jen černý čaj, jinak zas tak moc nesladím.
pegas Pegas 6.12.2006 19:38  6091
Scalex: S touhle dietou opravdu zhubnul snad kazdy, koho znam. Osobne jsem ji kvuli cukru take drzel, priznavam ze ne uplne tak prisne, a dvacet kilo slo dolu uplne samo.
manka manka Každá závislost se - počítá... :-) 6.12.2006 19:15  6090
Diabetickou marmeládu taky občas kupuju, ale doktorka mě před jejím masívnějším využíváním varovala právě kvůli jejímu hodně vysokému glyk. indexu.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 6.12.2006 18:53  6089
ScalexCo se energetické hodnoty týče, tak je tuk jako tuk :-). Mimochodem tuk má 2,5x víc energie než cukr, tou diabetickou marmeládou už to nezachráníš. Lepší než sušené je čerstvé ovoce (nedá se ho sníst tolik), a sladit fruktózou. Je sladší než normální cukr, tím pádem stačí míň a je míň energetická.
rychlonoh rychlonoh Máte hlad? - Co nového na kopci 6.12.2006 18:40  6088
prazene fazole? to slysim poprve... jak se pripravuji?
scalex Scalex 6.12.2006 16:04  6087
Tigo [6086]: není tuk jako tuk, některé tuky jsou zdravé. Já mám navíc primárně glykemickou dietu. To znamená, že se musím hlavně vyhýbat cukrům, nikoli tukům. To samozřejmě neznamená, že bych se měl cpát bůčkem, samozřejmě že se snažím omezit tuk na nejnutnější minimum.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt