phanny [6089]:
ad tuk: no třeba olivový olej je rozhodně prospěšnější než totéž množství sádla. Zrovna tak oleje obsažené v semínkách a oříšcích. V této dietě nejde o energetickou hodnotu, ale o určité složení stravy. Některé tuky si tělo ihned ukládá do zásob, některé ne. Ty, které ne, tak ty v rozumné míře můžu.
ad tuky a cukry: součástí mé diety je každodenní konzumace metabolické směsi, která je trochu podobná termogenním směsím, které ve formě všelijakých bobulí používají kulturisté. 8^) Jde ale o trochu složitější záležitost, která vlastně tělu pomáhá "pochopit", že by k energetickým výdajům mělo používat tuky a ne cukry. Mým problémem není příjem tuků, ale to, že si s nimi tělo neumí poradit. Kdybych mu omezil příjem tuků, tak nedojde k ničemu jinému, než že mé tělo bude prahnout po tucích a jakmile mu nějaký dopřeju, tak si ho okamžitě celý uloží do zásob. A dál bude spalovat cukry a bílkoviny. A to je špatně. Proto musím nadále jíst tuky (ale v zdravější formě, než jsou tučné salámy, paštiky a zákusky), omezit cukry a zároveň jíst preparát, který tělu během týdnů až měsíců "přikáže" spalovat tuky.
ad diamarmeláda - mluvíme tady o mlsání, tj. když to na mne jednou za týden přijde, tak si dám trochu diamarmelády do misky, přimíchám pomletá semínka a sním toho tři lžičky a víc nemusím. Diamarmeláda ukojí moje případné touhy po sladkém a je to asi nejzdravější způsob mlsání, jaký mi vyhovuje.
ad ovoce - samozřejmě, čerstvé ovoce je lepší, ovšem v této dietě opět závisí na glykemickém indexu toho ovoce. Můžu čerstvé meruňky, třešně, grapefruit a to je pomalu všechno. No a v tomhle období na moc čerstvých třešní nenarazíš, jen ty grepy a sušené meruňky. Přislazované ovoce nesmím, stejně jako ovoce, v němž je mnoho hroznového cukru. V sezóně se samozřejmě čerstvému ovoci budu věnovat víc, u mne je to ale problém kvůli alergii na spoustu ovoce... Takže raději mlsám zeleninu.
ad fruktóza - ano, momentálně sladím POUZE fruktózou. Teda přislazuju si trochu jen černý čaj, jinak zas tak moc nesladím. |