phanny [6096]: myslím, že když mi odborník předepsal metabolickou směs, věděl co dělá. Měl jsem 41 kilo nadbytečného tuku a nefungující metabolismus. Když si zlomíš ruku, taky pochybuješ o potřebě sádry?
Že ty by sis raději vzal kostičku čokolády, to je samozřejmě tvoje volba, moje tedy určitě ne. Mám povolenou čokoládu nad 70% kakaa, občas si dám 85%, nicméně po čokoládě tolik neprahnu a obešel bych se bez ní. Směs semínek s troškou marmelády mne uspokojí mnohem víc.
Ad tuky: tady jsi bohužel úplně mimo mísu. Cituji odbornou literaturu:
Jednotlivé tuky se od sebe navzájem liší hlavně složením mastných kyselin, které se na základě chemické struktury rozdělují do tří hlavních skupin, z nichž každá plní jinou funkci ve vztahu k našemu organismu: mastné kyseliny nasycené, mastné kyseliny s jednou dvojnou vazbou (mononenasycené) a mastné kyseliny s více dvojnými vazbami (polynenasycené).
Nasycené mastné kyseliny zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a jsou proto jednou z příčin vzniku srdečních a cévních onemocnění. Hodně jich obsahují: máslo, uzeniny, paštiky, špek, sádlo, některé další výrobky živočišného původu
Polynenasycené mastné kyseliny snižují hladinu LDL - tedy "špatného" cholesterolu. Hodně jich obsahují: slunečnicový, sojový, kukuřičný, řepkový olej, některé pomazánkové margaríny a jejich nízkotučné formy, ryby...
Mononenasycené mastné kyseliny nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Hodně jich obsahují: olivový a arašídový olej, některé pomazánkové margaríny a jejich nízkotučné formy |