Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Zelený je lopuch,
fotbal to je hra...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
scalex Scalex 7.12.2006 20:41  6110
phanny [6107]: "nemám čas" je výmluva. Hezky to bylo řečeno v posledním "Jste to, co jíte". Tam se doktorka zeptala jedlíka, co by se stalo, kdyby se "nemám čas" týkalo jeho klientů. Kdyby se třeba vykašlal na schůzku nebo bez omluvy na poslední chvíli vypověděl nějaký kšeft. No a to samé se děje v našem těle. Když si neudělám čas na jídlo, tak se na mne moji klienti (metabolismus, orgány a podobné věci) vykašlou. Když večer strávíš na Internetu o půl hodiny míň než v současné době, můžeš tu dobu klidně věnovat přípravě jídla na další den.

Ale chápu, že když trávíš celou pracovní dobu výrobou jídla a prací v gastronomii, tak to moc nebaví...

Já to stíhám v pohodě - vozím si sebou škatulku "s oddíly", ve kterých mám kvalitní šunku (Dulano z Lidlu), cherry rajčátka, nakrájenou okurku salátovku s aromatickým kořením, 20procentní plátkový Eidam, případně nízkotučnou Lučinu, knäckebrot a jogurt. A flašku s pitím. Vzhledem k tomu, že většina mých denních dávek je spíš menší (5-10 soust), tak je to v pohodě, stačí si vždycky vyšetřit 2-3 minuty a je to. Nevím, jaké obědy jsou u vás v jídelně, já si sebou vozím třeba studenou fazolovou čínu, salát z polníčku a papriky s kuřecím masem (žádné troškaření, hezky půl na půl zelenina a maso), čína mi chutná i studená (není v ní tuk, takže to nevadí), ale není problém si ji v práci v mikrovlnce přihřát. Pokud se stravuješ v jídelně, tak přírodní steak a zeleninu tam snad dělají... A jestli ne, tak změň lokál. 8^)

No a večer si pak s jídlem trochu víc pohraju, protože mne to prostě baví. Je ale pravda, že v práci nejsem od rána do noci (ani v něčem takovém nevidím smysl, já chci žít, ne pracovat 8^) ) a valnou většinu práce dělám z domova. Do práce jezdím 1-2x týdně jen zhruba na 3-4 hodiny. Takže to se to pak zvládá. Ovšem manželka jezdí do práce denně, drží tu samou dietu, i s cestou do práce a z práce je pryč 12 hodin, dělá administrativní práci u počítače a taky to zvládá bez problémů. Na obědy přestala chodit, raději si taky vozí "kastrůlek" s předem připraveným jídlem, který si jen ohřeje.
scalex Scalex 7.12.2006 20:19  6109
phanny [6108]: v tuhle chvíli je to víceméně jedno.

- teď hlavně nesmím dostat do těla cukry a škroby (třeba formou pečiva)
- musím tělu dál dodávat tuk (v přiměřeném množství), aby po něm nezačalo hladovět (po pár dnech bez tuku by si tělo ukládalo každý žďabínek tuku, který by v potravě dostalo, což je vlastně základ starého známého jojo efektu)
- když už dostávat tuk do těla, tak ten zdravý, který mi sníží dosavadní vyšší hladinu cholesterolu
- zároveň cumlat metabolickou směs, která ve spojení s aktivním pohybem pomůže odbourávat jak tuk z potravy, tak tuk z těla.

Kdybych tuky úplně vynechal, tak si rozhodím metabolismus ještě víc, než už ho mám.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 7.12.2006 19:58  6108
ScalexOmega-3 mastné kyseliny cholesterol dokonce aktivně snižují. Ale furt je to tuk, který je energeticky vydatný 2,5x víc než stejné množství pečiva.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 7.12.2006 19:56  6107
ScalexJá ti držím palce. Zajímá m jedna technická, jak zvládáš časově tímhle způsobem správně jíst? Já jednoduše nemám čas si připravovat každý den kvalitní stravu. Obědy mám z jídelny, domů chodím v půl osmé a večeře se skládá většinou z chleba s něčím a k tomu něco ovoce či zeleniny. Z toho jak si popisoval svou dietní večeři jsem usoudil že to zvládáš, prosímtě jak? Já to neumím.
tilka tilka dálky, ty bývaly blíž 7.12.2006 12:31  6106
Vykašlali jste se na mne s potíráním plechů včelím voskem.Ale já se na vás nevykašlu - jde to a velice pěkne to voní.Jenom se perníčky musí hned sundat, nedošlo mi při mé inteligenci, že vosk zase ztuhne.o)))
Scalexi, hodíš mi nějaký link na to tvé "ozdravování těla?"
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 7.12.2006 00:13  6105
ScalexTak držím palce, ať se daří.
(Mně by chyběly sladkosti velmi, velmi mnoho.)
scalex Scalex 6.12.2006 23:39  6104
phanny [6103]: no, z toho, co jsi napsal v 6096 to tak rozhodně nevypadalo. 8^) Resp. zjednodušil jsi to povídání o tucích, aniž bys zmínil to, co je ale pro nás tlusťochy hodně podstatné, tj. že ruku v ruce s tuky jde zvýšený cholesterol.

A ano, za ten rozhozený metabolismus může zhruba 15 let mizerné životosprávy, to je mi jasné. Ovšem cest k nápravě je více, resp. určité podpůrné preparáty mohou celou záležitost trochu urychlit. Tj. pokud bych měl normální jídelníček a hýbal se, dojde k nápravě - plácnu - třeba za rok, pokud budu zároveň vše podporovat tou metabolickou směsí (a nevykašlu se na dietu a na cvičení), tak za půl roku.

To, že se budu muset - až mi skončí dieta - stravovat trochu jinak, nepřestat se hýbat a dodržovat určité zásady (menší porce, jídlo častěji, maximálně omezit nezdravosti nebo je tvrdě kompenzovat aktivnějším hýbáním), s tím počítám.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 6.12.2006 23:26  6103
scalex:-) Ano, já vím jaké jsou rozdíly v mastných kyselinách.

Cituji: Mým problémem není příjem tuků, ale to, že si s nimi tělo neumí poradit. Kdybych mu omezil příjem tuků, tak nedojde k ničemu jinému, než že mé tělo bude prahnout po tucích a jakmile mu nějaký dopřeju, tak si ho okamžitě celý uloží do zásob.

Ten problém není v blbě nastaveném metabolismu, ale blbě nastaveném jídelníčku. Totiž ten rozhozený metabolismus je DUSLEDEK mizerného jídelníčku. Upravíš-li jídelníček, srovnáš i metabolismus. To, že k tomu dietologové vymýšlejí různé pohádky samozřejmě není na závadu. Pokud se po 2 letech správné životosprávy vrátíš k původním návykům stravování, tak se tam vrátí i Tvůj metabolismus a tělo.

Tuky jsou pro správné fungování metabolismu životně důležité i využití vitamínů atd.
pegas Pegas 6.12.2006 22:59  6102
Scalex: Ja nemel nejak zvlast vysoky obsah cukru, takze jsem nebyl tak dusledny a casem jsem to prestal drzet uplne. Kdyz uz o tom mluvime, tak dieta, u ktere se hladovi je podle me spatna.
scalex Scalex 6.12.2006 22:55  6101
Pegas [6099]: cukrovkáři to mají trochu složitější v tom, že si musí přesně odvažovat potraviny a hlídat si důsledně jejich složení. V tomhle je ta "moje" dieta benevolentnější.
scalex Scalex 6.12.2006 22:53  6100
Ono na tu dietu se nesmí pohlížet jen jako na boj proti sádlu na mém těle. To sádlo je DŮSLEDEK nečeho, co v těle nefunguje. Kdybych nejedl a jak magor 8 hodin denně sportoval, tak těch 41 kilo sádla shodím taky. Ale nic bych tím nevyřešil, protože bych si definitivně zhuntoval tělo.

Proto je ta dieta postavená tak, aby řešila PŘÍČINU, tedy ten rozhozený metabolismus. Proto se nesmím vyhýbat "zdravým" tukům (v rozumném množství) a naopak se ve zvýšené míře vyhýbat nezdravým cukrům. Proto musím své tělo donutit změnit některé vnitřní pochody. A jako vedlejší efekt této léčby shodím i nějaká kila. Tj. nedržím dietu, abych zhubnul, ale abych se vyléčil. Částečně zhubnu při tom, zbytek pak, až se ten hlavní problém odstraní (pak budu moci zintenzivnit pohyb).
pegas Pegas 6.12.2006 22:50  6099
Scalex: Asi to bude trochu neco jineho, nez jsem myslel, ja mel dietu na cukrovku. Ale ono na tom zas tak asi nezalezi, v principu to bude stejne, proste spravna strava ve spravny cas. S hladoveni jsem problemy ani nemel spis z pocatku tak tyden dva jsem mel chut na sladke, ale i na to jsem si brzo zvyknul.
scalex Scalex 6.12.2006 22:48  6098
phanny [6096]: myslím, že když mi odborník předepsal metabolickou směs, věděl co dělá. Měl jsem 41 kilo nadbytečného tuku a nefungující metabolismus. Když si zlomíš ruku, taky pochybuješ o potřebě sádry?

Že ty by sis raději vzal kostičku čokolády, to je samozřejmě tvoje volba, moje tedy určitě ne. Mám povolenou čokoládu nad 70% kakaa, občas si dám 85%, nicméně po čokoládě tolik neprahnu a obešel bych se bez ní. Směs semínek s troškou marmelády mne uspokojí mnohem víc.

Ad tuky: tady jsi bohužel úplně mimo mísu. Cituji odbornou literaturu:

Jednotlivé tuky se od sebe navzájem liší hlavně složením mastných kyselin, které se na základě chemické struktury rozdělují do tří hlavních skupin, z nichž každá plní jinou funkci ve vztahu k našemu organismu: mastné kyseliny nasycené, mastné kyseliny s jednou dvojnou vazbou (mononenasycené) a mastné kyseliny s více dvojnými vazbami (polynenasycené).

Nasycené mastné kyseliny zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a jsou proto jednou z příčin vzniku srdečních a cévních onemocnění. Hodně jich obsahují: máslo, uzeniny, paštiky, špek, sádlo, některé další výrobky živočišného původu

Polynenasycené mastné kyseliny snižují hladinu LDL - tedy "špatného" cholesterolu. Hodně jich obsahují: slunečnicový, sojový, kukuřičný, řepkový olej, některé pomazánkové margaríny a jejich nízkotučné formy, ryby...

Mononenasycené mastné kyseliny nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Hodně jich obsahují: olivový a arašídový olej, některé pomazánkové margaríny a jejich nízkotučné formy
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 6.12.2006 21:19  6097
Ale jinak je ta dieta hezky vymakaná, o tom žádná.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 6.12.2006 21:18  6096
ScalexAFAIK je z energetického hlediska úplně jedno jestli baštíš sádlo nebo olivy, o zdravosti samozřejmně nepochybuji. O potřebě metabolických směsí bych osobně pochyboval a místo diamarmelády bych si raděj vzal kostičku dobré čokolády (bez které bych nemohl existovat).

Ad trávení: Tuky se během trávení rozbijí na mastné kyseliny a po těle jsou přenášeny a případně ukládány pomocí lipoproteinů, kterým je šumák jestli byly původně oliva nebo prase.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt