Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Já Vánoce juchuchu
oslavím na Lopuchu!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
scalex Scalex 8.12.2006 16:01  6122
manka [6121]: vypadá to, že mne veškeré rady, kterak správně vařit luštěniny, doposud míjely. 8^) Zkusím to teď párkrát jinak, luštěniny vařím obden, takže to brzy vyzkouším...
manka manka Každá závislost se - počítá... :-) 8.12.2006 14:00  6121
Scalex: Ty fazole solíš už před vařením? Asi další z mýtů - luštěniny solit až po změnknutí...
scalex Scalex 8.12.2006 13:37  6120
Sirin: no já ty fazole nejdřív důkladně properu, to je jasná věc. Ale že by se fazole vařily ve třech vodách, to nedodržuju...
sirin Sirin Otroky prodávat v celku - NEPORCOVAT!!! 8.12.2006 13:17  6119
tudle říkali v TV, že fazole se mají namočit, tahle voda se má slít, aby se odplavily nějaké špatné látky ze šlupek, pak se má slít i druhá voda, v které se to chvilku povaří, a vařit na čisto se má až ve třetí vodě.
tyna tyna 8.12.2006 13:08  6118
Mňam, TOMU říkám dieta :))
scalex Scalex 8.12.2006 13:06  6117
Teketapa [6116]: na co recept, čína se dá v pohodě zaimprovizovat. 8^) Ona to tedy není čína, je to prostě směs s nudličkama, ale dávám do toho dost nečínské věci. 8^) Ale je to dobré a docela zdravé.

Kuřecí, krůtí nebo libové hovězí nakrájím na nudličky a nechám pár hodin marinovat v nějaké dobře kořeněné marinádě (olivový olej, worcester, karí nebo grilovací koření). Namočím fazole do studené vody, nechám pár hodin máčet a pak je v (téže) vodě (jen osolené) uvařím. Na trošce olivového oleje zpěním cibulku, zapráším paprikou (používám uzenou papriku, dává jídlu lepší chuť), přihodím mraženou zeleninu do číny nebo si tam dám zeleninu podle chuti - na nudličky nakrájené papriky, pokrájená loupaná rajčata, na úzké nudličky nakrájenou kedlubnu, bambusové výhonky, na drobné kostičky nakrájený celer, kešu oříšky nebo buráky, prolisovaný česnek, pokud už je vše orestováno a hrozilo by, že se to začne pálit, tak lehce podleju vodou. Zároveň si na druhé pánvičce na sucho nebo na trošce olivového oleje orestuju nudličky (pokud se máchaly v olejové marinádě a máš pánev s dobrých povrchem, tak už další olej není potřeba). K zelenině přimíchám uvařené fazole a orestované nudličky, zaleju vodou a nechám trochu vydusit. Není třeba dlouho, aby zelenina zůstala křupavá. Občas to dělám tak, že třeba papriky přidávám až v polovině dušení, protože mi nevadí, když zůstanou skoro syrové. Pokud chci omáčku červenější, přimíchám rajčatový protlak (nikoli kečup, ten často obsahuje cukr a škrob). Dochutím pepřem a solí a pak to všechno natláskám do hlavy. 8^)

Variace: vynecháš fazole a vzniklou směs budeš podávat s rýží natural nebo basmati.

Další variace uděláš prostřednictvím koření - tj. do marinády nedáš grilovací koření či kari, ale nějaké voňavé bylinky - bazalka, tymián, rozmarýn, zkrátka klasické provensálské koření. Buď všechno najednou, nebo jednou uděláš bazalkovou variaci, jindy zase tymiánovou...

Taky můžeš zkoušet různé druhý fazolí, ony se taky občas trochu liší chutí...
teketapa Teketapa Říkejte mi - Teke 8.12.2006 11:05  6116
Scalex: a kde je recept na fazolovou čínu???
tyna tyna 8.12.2006 08:23  6115
S tím časem je to pravda, ale vím z vlastní zkušenosti, že výmluva a jakoby moje omluva je pohodlnější :-)
scalex Scalex 7.12.2006 21:05  6114
phanny [6113]: každý svého štěstí strůjcem, pokud se sám nerozhodneš, že si ten čas uděláš, tak ho prostě mít nebudeš. Všechno je to ve tvých rukou, stačí chtít a ten čas se stoprocentně najde. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Ale ona ta příprava jídla zabere fakt minimum času. Víc jak půl hodiny to určitě není. Jen pokrájet zeleninu, maso, lehce orestovat. Když se do toho pustíte s manželkou, za chvíli máte hotovo.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 7.12.2006 20:56  6113
scalexV práci jsem od 8:30 do 19:30, 6 dní v týdnu. Manželka se mnou. Od 9:00 do 12:00 sedím za volantem. Pokud by mi to někdo takhle hezky rozškatulkoval, případně mi skočil nakoupit tak by to šlo. Já mám čas na jídlo, nemám čas na přípravu toho správného. V jídelně mají 5 jídel, ale je to klasická závodka, hodně brambor, knedlíků, málo masa, zelenina žádná.
pegas Pegas 7.12.2006 20:48  6112
Scalex: Ja nemel s pravidelnou stravou problem do te doby, dokud jsem byl nezamestnany na pracaku, s nastupem do zamestnani s tim nastaly problemy.
scalex Scalex 7.12.2006 20:42  6111
(to "nemám čas" jsem taky říkával. Hlavně jsem neměl čas na cvičení. Najednou ho mám denně víc než hodinu a nezdá se, že by mi někde scházel. Internet je větší žrout času, než by člověk řekl...)
scalex Scalex 7.12.2006 20:41  6110
phanny [6107]: "nemám čas" je výmluva. Hezky to bylo řečeno v posledním "Jste to, co jíte". Tam se doktorka zeptala jedlíka, co by se stalo, kdyby se "nemám čas" týkalo jeho klientů. Kdyby se třeba vykašlal na schůzku nebo bez omluvy na poslední chvíli vypověděl nějaký kšeft. No a to samé se děje v našem těle. Když si neudělám čas na jídlo, tak se na mne moji klienti (metabolismus, orgány a podobné věci) vykašlou. Když večer strávíš na Internetu o půl hodiny míň než v současné době, můžeš tu dobu klidně věnovat přípravě jídla na další den.

Ale chápu, že když trávíš celou pracovní dobu výrobou jídla a prací v gastronomii, tak to moc nebaví...

Já to stíhám v pohodě - vozím si sebou škatulku "s oddíly", ve kterých mám kvalitní šunku (Dulano z Lidlu), cherry rajčátka, nakrájenou okurku salátovku s aromatickým kořením, 20procentní plátkový Eidam, případně nízkotučnou Lučinu, knäckebrot a jogurt. A flašku s pitím. Vzhledem k tomu, že většina mých denních dávek je spíš menší (5-10 soust), tak je to v pohodě, stačí si vždycky vyšetřit 2-3 minuty a je to. Nevím, jaké obědy jsou u vás v jídelně, já si sebou vozím třeba studenou fazolovou čínu, salát z polníčku a papriky s kuřecím masem (žádné troškaření, hezky půl na půl zelenina a maso), čína mi chutná i studená (není v ní tuk, takže to nevadí), ale není problém si ji v práci v mikrovlnce přihřát. Pokud se stravuješ v jídelně, tak přírodní steak a zeleninu tam snad dělají... A jestli ne, tak změň lokál. 8^)

No a večer si pak s jídlem trochu víc pohraju, protože mne to prostě baví. Je ale pravda, že v práci nejsem od rána do noci (ani v něčem takovém nevidím smysl, já chci žít, ne pracovat 8^) ) a valnou většinu práce dělám z domova. Do práce jezdím 1-2x týdně jen zhruba na 3-4 hodiny. Takže to se to pak zvládá. Ovšem manželka jezdí do práce denně, drží tu samou dietu, i s cestou do práce a z práce je pryč 12 hodin, dělá administrativní práci u počítače a taky to zvládá bez problémů. Na obědy přestala chodit, raději si taky vozí "kastrůlek" s předem připraveným jídlem, který si jen ohřeje.
scalex Scalex 7.12.2006 20:19  6109
phanny [6108]: v tuhle chvíli je to víceméně jedno.

- teď hlavně nesmím dostat do těla cukry a škroby (třeba formou pečiva)
- musím tělu dál dodávat tuk (v přiměřeném množství), aby po něm nezačalo hladovět (po pár dnech bez tuku by si tělo ukládalo každý žďabínek tuku, který by v potravě dostalo, což je vlastně základ starého známého jojo efektu)
- když už dostávat tuk do těla, tak ten zdravý, který mi sníží dosavadní vyšší hladinu cholesterolu
- zároveň cumlat metabolickou směs, která ve spojení s aktivním pohybem pomůže odbourávat jak tuk z potravy, tak tuk z těla.

Kdybych tuky úplně vynechal, tak si rozhodím metabolismus ještě víc, než už ho mám.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 7.12.2006 19:58  6108
ScalexOmega-3 mastné kyseliny cholesterol dokonce aktivně snižují. Ale furt je to tuk, který je energeticky vydatný 2,5x víc než stejné množství pečiva.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt