Teketapa [6116]: na co recept, čína se dá v pohodě zaimprovizovat. 8^) Ona to tedy není čína, je to prostě směs s nudličkama, ale dávám do toho dost nečínské věci. 8^) Ale je to dobré a docela zdravé.
Kuřecí, krůtí nebo libové hovězí nakrájím na nudličky a nechám pár hodin marinovat v nějaké dobře kořeněné marinádě (olivový olej, worcester, karí nebo grilovací koření). Namočím fazole do studené vody, nechám pár hodin máčet a pak je v (téže) vodě (jen osolené) uvařím. Na trošce olivového oleje zpěním cibulku, zapráším paprikou (používám uzenou papriku, dává jídlu lepší chuť), přihodím mraženou zeleninu do číny nebo si tam dám zeleninu podle chuti - na nudličky nakrájené papriky, pokrájená loupaná rajčata, na úzké nudličky nakrájenou kedlubnu, bambusové výhonky, na drobné kostičky nakrájený celer, kešu oříšky nebo buráky, prolisovaný česnek, pokud už je vše orestováno a hrozilo by, že se to začne pálit, tak lehce podleju vodou. Zároveň si na druhé pánvičce na sucho nebo na trošce olivového oleje orestuju nudličky (pokud se máchaly v olejové marinádě a máš pánev s dobrých povrchem, tak už další olej není potřeba). K zelenině přimíchám uvařené fazole a orestované nudličky, zaleju vodou a nechám trochu vydusit. Není třeba dlouho, aby zelenina zůstala křupavá. Občas to dělám tak, že třeba papriky přidávám až v polovině dušení, protože mi nevadí, když zůstanou skoro syrové. Pokud chci omáčku červenější, přimíchám rajčatový protlak (nikoli kečup, ten často obsahuje cukr a škrob). Dochutím pepřem a solí a pak to všechno natláskám do hlavy. 8^)
Variace: vynecháš fazole a vzniklou směs budeš podávat s rýží natural nebo basmati.
Další variace uděláš prostřednictvím koření - tj. do marinády nedáš grilovací koření či kari, ale nějaké voňavé bylinky - bazalka, tymián, rozmarýn, zkrátka klasické provensálské koření. Buď všechno najednou, nebo jednou uděláš bazalkovou variaci, jindy zase tymiánovou...
Taky můžeš zkoušet různé druhý fazolí, ony se taky občas trochu liší chutí... |