Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Zelený je lopuch,
fotbal to je hra...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
pegas Pegas 8.12.2006 20:31  6131
phanny: "Zdobitko" budou asi trezirovaci trubicky ;-)
Ten krem vyzkousim, ale nebude lehce nazloutly od toho pudingu (vanilkoveho)?
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 8.12.2006 20:18  6130
PegasHezky polévat čokoládou taky neumím. To není o polevě ale šikovnosti. V podstatě té polevy potřebuješ asi 4x víc, najednou všechno naleješ na dort, jedním tahem rozetřeš a necháš zatuhnout.

Krém: Uvař klasický puding, jen tam dej místo 0,5l mléka jen 0,4l. Nech vychladnout na pokojovou teplotu. Šlehej ručním mixérem dohladka a postupně přidávej máslo o pokojové teplotě, na tohle množství asi 350g. Čím víc másla, tím tužší krém. Nevím co je zdobítko, ale tenhle krém používám běžně k čemukoliv. Při používání trezírovacích trubiček (zdobících řezaných "špiček" je dobré mít konce otevřené (špičaté hroty neohnuté dovnitř), výsledek je hezčí.
pegas Pegas 8.12.2006 20:08  6129
Tak jsem prave doplacal dort, ktery se mi moc nepovedl, tak snad alespon na chut bude dobry. Ale protoze za tyden budu delat dalsi, ktery bych potreboval, aby dopadl dobre, potreboval bych vychyta nejake mouchy...
1. Bila poleva - vyzkousel jsem hotovou od Dr. Oetkera, co se jenom rozehreje v teple vode, ale stejne jako od jinych vyrobcu i u teto mi vadi, ze moc rychle tuhne, takze se spatne roztira, aby byla rovna. Potom mi pripada take dost uha, neni to takova krehka krupava jako treba poleva z cokolady na vareni. Jestli tedy mate nejaky receptik, tak prosim o jeho zverejneni, klidne muze byt i nejaka polotuha (ale ne citronova) a pokud mozno, tak leskla.
2 - Krem na zdobeni - jak docilit toho, aby byl opravdu jemny a pri aplikaci zdobitkem nebyl "potrhany"?

Jinak priste bych chtel udelat nejake cokoladove testo a kavovy krem na promazani, na vrsek tu bilou polevu a ozdobit take bilym kremem, kterym bych natrel i boky (ty mozna lehce obarvenym do ruzove). Receptik nemate?
tyna tyna 8.12.2006 17:59  6128
Aha, děkuji všem za vysvětlení (konečně):))
kokos kokos 8.12.2006 17:05  6127
Ano osolené fazole špatně měknou. U čočky to není tak strašné. Tam naopak tu sůl dávám hned - nemám rád měkkou čočku.
manka manka Každá závislost se - počítá... :-) 8.12.2006 16:16  6126
Na chuť jsem ani nemyslela, pamatuju si to přesně tak, že hůř/vůbec měknou.
scalex Scalex 8.12.2006 16:14  6125
Tak jsem se ptal manželky a prý když se voda na luštěniny osolí předem, tak se luštěnina vaří delší dobu. Vliv na chuť a konzistenci to prý nemá.
manka manka Každá závislost se - počítá... :-) 8.12.2006 16:06  6124
Ne, já to znám o luštěninách všeobecně...

Scalex
Beru to tak, že dneska už ani ty luštěniny nejsou co bejvávaly a každá si dělá co chce... Na nic už není spoleh. :-)
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 8.12.2006 16:05  6123
a to se týká jen fazolí? Co čočka, hrách?

Já dneska vařím vrabce+bramborový knedlík+špenát=mňamka!:-)
scalex Scalex 8.12.2006 16:01  6122
manka [6121]: vypadá to, že mne veškeré rady, kterak správně vařit luštěniny, doposud míjely. 8^) Zkusím to teď párkrát jinak, luštěniny vařím obden, takže to brzy vyzkouším...
manka manka Každá závislost se - počítá... :-) 8.12.2006 14:00  6121
Scalex: Ty fazole solíš už před vařením? Asi další z mýtů - luštěniny solit až po změnknutí...
scalex Scalex 8.12.2006 13:37  6120
Sirin: no já ty fazole nejdřív důkladně properu, to je jasná věc. Ale že by se fazole vařily ve třech vodách, to nedodržuju...
sirin Sirin Otroky prodávat v celku - NEPORCOVAT!!! 8.12.2006 13:17 - Oblíbené kluby (22:41) 6119
tudle říkali v TV, že fazole se mají namočit, tahle voda se má slít, aby se odplavily nějaké špatné látky ze šlupek, pak se má slít i druhá voda, v které se to chvilku povaří, a vařit na čisto se má až ve třetí vodě.
tyna tyna 8.12.2006 13:08  6118
Mňam, TOMU říkám dieta :))
scalex Scalex 8.12.2006 13:06  6117
Teketapa [6116]: na co recept, čína se dá v pohodě zaimprovizovat. 8^) Ona to tedy není čína, je to prostě směs s nudličkama, ale dávám do toho dost nečínské věci. 8^) Ale je to dobré a docela zdravé.

Kuřecí, krůtí nebo libové hovězí nakrájím na nudličky a nechám pár hodin marinovat v nějaké dobře kořeněné marinádě (olivový olej, worcester, karí nebo grilovací koření). Namočím fazole do studené vody, nechám pár hodin máčet a pak je v (téže) vodě (jen osolené) uvařím. Na trošce olivového oleje zpěním cibulku, zapráším paprikou (používám uzenou papriku, dává jídlu lepší chuť), přihodím mraženou zeleninu do číny nebo si tam dám zeleninu podle chuti - na nudličky nakrájené papriky, pokrájená loupaná rajčata, na úzké nudličky nakrájenou kedlubnu, bambusové výhonky, na drobné kostičky nakrájený celer, kešu oříšky nebo buráky, prolisovaný česnek, pokud už je vše orestováno a hrozilo by, že se to začne pálit, tak lehce podleju vodou. Zároveň si na druhé pánvičce na sucho nebo na trošce olivového oleje orestuju nudličky (pokud se máchaly v olejové marinádě a máš pánev s dobrých povrchem, tak už další olej není potřeba). K zelenině přimíchám uvařené fazole a orestované nudličky, zaleju vodou a nechám trochu vydusit. Není třeba dlouho, aby zelenina zůstala křupavá. Občas to dělám tak, že třeba papriky přidávám až v polovině dušení, protože mi nevadí, když zůstanou skoro syrové. Pokud chci omáčku červenější, přimíchám rajčatový protlak (nikoli kečup, ten často obsahuje cukr a škrob). Dochutím pepřem a solí a pak to všechno natláskám do hlavy. 8^)

Variace: vynecháš fazole a vzniklou směs budeš podávat s rýží natural nebo basmati.

Další variace uděláš prostřednictvím koření - tj. do marinády nedáš grilovací koření či kari, ale nějaké voňavé bylinky - bazalka, tymián, rozmarýn, zkrátka klasické provensálské koření. Buď všechno najednou, nebo jednou uděláš bazalkovou variaci, jindy zase tymiánovou...

Taky můžeš zkoušet různé druhý fazolí, ony se taky občas trochu liší chutí...

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt