Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Něco navíc v zeleném?
A proč ne...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
nula nula všetko je tak, ako má byť 24.4.2007 07:42  7166
jedno z typických slovenských jedál - Hubová mačankaHubová mačanka z kapustovej kyslej vody

Potrebujeme kyslú kapustnú vodu, ktorá sa vytvára pri kvasení kapusty v sude - voda z kysaného zelí.
Na mačanku si zoberiem aspoň 2 dl až pol litra kyslej vody, za hrsť kyslej kapusty, 4-5 olúpaných strúčikov cesnaku, 4-5 ks celého čierneho korenia (pepře), 2-3 bobkové listy, dolejem pod¾a potreby vody a dám to variť. Pridám do toho za dve hrste sušených húb, najradšej dubákov, alebo v čase čerstvých, čerstvé nakrájané na plátky. Keď zovrie, stlmím plameň a na miernom ohni nechám vrieť cca pol hodinku. Ochutnám "polievku", či nie je ve¾mi kyslá alebo ešte treba pridať kyslej šťavy (má byť jemne nakyslastá tá chuť), osolím, pridám prípadne vegetu, ja ove¾a radšej nasekaný čerstvý ligurček a pamajorán (libeček a dobromysl).
V nádobe si v cca 2 dl vody (alebo odobratej vychladenej polievky) rozhabarkujem hladkú múku (množstvo múky závisí od množstva mačanky, ktorá má byť hustejšia, no nie zas taká, aby v nej lyžica stála. Konzistencia mačanky má byť približne taká, ako keď robíte zemiaky nakyslo, po vychladnutí ešte viac zhustne.
Masu na zahustenie vlievam za stáleho miešania metličkou, kým sa mi nevytvorí mačanka žiadúcej hustoty.
Pred podávaním možno ešte opražiť pokrájanú cibu¾u, ktorú potom pridám do taniera navrch mačanky , ale nie je to nutné.
Mačanka sa je s chlebom. Sú oblasti, kde si odtrhnú kúsok chleba, nastoknú na vidličku, namočia ten kúsok chleba do mačanky a jedia (stade aj názov mačanka - máča sa chlieb)
vitsoft vitsoft Pryč se zrůdnou obrazotvorností mládeže! - about.me 23.4.2007 23:44  7165
U nás když se nikomu nechce škrabat a strouhat brambory, tak místo nich použijem do cmundy lehce ovařené vlasové nudle, a taky to jde.
pavlajs pavlajs 21.4.2007 07:58  7164
manka:
jsi divná celá :-))) a já jsem ten nápad s tím starým chlebem hned napsala za ouška a jen co mi tu nějakej chléba ztvrdne,
hned zkusim tvoje bramboráčky udělat, nebudu o vylepšení nic říkat a uvidí se, co na to ty moje kobylky všežravý řeknou :-)
manka manka Každá závislost se - počítá... :-) 20.4.2007 21:58  7163
A jak jsem tedy měla napsat, že bramborovýho bramboráku bych mohla sníst v pohodě deset kousků, ale tohohle tři a jsem nacpaná? Mám jen blbá sloha nebo jsem to napsala nějak nepochopitelně? Jsem divná celá? :-)
case Case Greatest comedy of the generation of - blah blah ever to do a thing on a thing. 20.4.2007 13:17  7162
Taky jsem se divil, že je možné udělat bramborák "o dost sytější"...
rychlonoh rychlonoh Máte hlad? - Co nového na kopci 20.4.2007 06:05  7161
:-) takze na me stupnici sytych jidel uz normalni bramboraky nejsou na prvnim miste :-) Uz tam jsou "jeste sytejsi bramboraky ale Manka" :-)
manka manka Každá závislost se - počítá... :-) 19.4.2007 15:45  7160
Já ze starého chleba dělám "bramboráky": chleba roztrhám na kousky, zaleju mlékem (docela dost,ale aby neplaval, množství asi jako když se namáčí housky na nádivku) a nechám ho, aby to mléko natáhl do sebe. Pak to rozmašíruju šťouchadlem na brkaši, přidám pár nastrouhaných brambor a ochutím to jako těsto na bramboráky, jen všeho dávám o dost víc. Přihodím ještě nakrájený salám/něco od masa, možná i vajíčko, ale to myslím není nutné, a smažím. (Pokud je těsto příliš tekuté, tak to trochu zasypu moukou.) Když se tam přidá těch brambor víc, tak se to od klasického bramboráku nepozná, je to jen o dost sytější.
nula nula všetko je tak, ako má byť 19.4.2007 12:06  7159
pavlajs:))) Ty by sis zasloužila abych ti to navařila.
pavlajs pavlajs 19.4.2007 11:35  7158
Nula: ježiš to musela být žranice!! :-) tohleto mi nedělej :-) slintám, jenom to čtu :)
nula nula všetko je tak, ako má byť 19.4.2007 10:58  7157
matichutnalo to... jeden som musela naplniť len takou paradajkovo-syrovou zmäsou pre moju vegetariánku. :)
mati 19.4.2007 10:03  7156
nulato zní dobře, mňam
nenufer 19.4.2007 09:53  7155
kedlubny
evelyn Evelyn rusko idi na chuj! Ukrajina vyhraje! - #StandWithUkraine 19.4.2007 09:52  7154
A co jsou "kaleráby"?
nula nula všetko je tak, ako má byť 19.4.2007 09:41  7153
jo a ešte...keďže je teraz u nás plno medvedieho cesnaku, tak nezaškodí pridať do tej omáčky aj ten. :)
nula nula všetko je tak, ako má byť 19.4.2007 09:37  7152
Objavili sa na trhu mladé kalerábyTak som ich robila plnené.
Očistila som 4 mladé kaleráby, vydlabala som vnútro a trochu som ich osolila. Mleté mäso som pomiešala s namočenou vyžmýkanou žem¾ou, vajíčkom, pridala som ve¾a petržlenovej vňate a čerstvého oregana, cesnak , so¾ a mleté biele korenie (pepř). Z mäsa som vytvorila gu¾ky, ktoré som vopchala do kalerábov. Vydlabané kúsky som pokrájala spolu s ďalším kalerábomna kocky, na masle som spenila jednu cibu¾u a trochu som podusila tie pokrájané kúsky. Potom som kaleráby položila do liatinového hrnca, pomedzi ne som rozložila mäsovú plnku a priliala som kalerábové kúsky a celé zaliala mliekom, aby boli cca do dvoch tretín ponorené a dala piecť do trúby asi na 30 minút. Potom som hustý výpek rozmixovala spolu so syrokrémom a trochou smotany. Okorenila som, pridala pokrájanú čerstvú pažítku. Kaleráby som poliala omáčkou a ešte som ich posypala strúhanym parmezánom.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt