Dršťky s citronovou kůrou sypané parmazánem700g drštěk, 150g cibule, olej na smažení, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce protlaku, 200ml č. vína, 1 l vývaru, bobkový list, strouhaná citronová kůra, sůl pepř, parmazán, peržel
Dršťky v několika vodách vyprat, vymnout v soli a opět vyprat. Pak je vaříme půl hodiny, vodu z nich slijeme a opět je dáme do hrnce se studenou osolenou vodou. Vaříme dršťky asi 2 hodiny, nakrájíme na tenké nudličky. na oleji osmahneme cibuli, přidáme mouku, protlak a zalijeme vínem a vývarem. Přidáme dršťky. Ochutíme kořením, citronovou kůrou anecháme ještě chvíli povařit. Na talíři pak ještě přidáme parmazán a petržel.
Recept pochází u knihy Tajemství nejlepších šéfkuchařů, konkrétně od Michala Gotha, šéfkuchaře brněnské restaurace U Kastelána, patrně nejlepší mimopražské restaurace u nás. Je nazván "lahůdka za tři stovky". Prosím keosana aby se k receptu nevyjadřoval, je určen pro Rendu, milovnici dršťek. A já musím vymyslet, kdy je udělám pro své vlastní potěšení! |