No, když se pije červené, tak má člověk jistotu, že v něm něco zůstalo. :-)
A jinak co vím, tak je to tak, že u nás (a na sever od nás) se mošt obecně doslazovat může (ale ne u jakostních vín) podle nějakého pravidla, v Itálii a jinde vysloveně nesmí, ale tam se může dokyselovat, což zase nelze u nás. A v USA se může ředit vodou, to se v Evropě vysloveně nesmí, ale z nějakýho špatně pochopitelnýho důvodu se tato ředěná vína k nám mohou vesele dovážet. Obecně je to o normách a tato pravidla platí pro to, co se má prodávat. Doma si to člověk klidně může udělat z hoven (zdravím vynálezce od Ivana Čonkina).
P.S.: Patrně nebude náhodou, že na Moravě je řádově víc vinic než v Čechách a taky, pochopitelně, mnohonásobný rozdíl v počtu vinařů. Nepamatuju taky, že když filmaři točí filmy s vinařskou tématikou, nebylo/není to nikdy z Čech. Anebo znáte nějaký film z českého vinného sklépka? Když pomineme sv. Václava lisujícího mošt a zmínku o tom, jak král Karel s Buškem z Vilhartic ... |