Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Modrá je dobrá
zelená je lepší

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 24.1.2013 11:34 - Klub Vánoce (14:25) 1765
Kam na kávu v Praze?Když Vanda s těžkou taškou přijede na Florenc, odkud se potřebuje přemístit na Staroměstskou a z ní na Novotného lávku, kam byste na této trase doporučili zajít na opravdu dobré kafe, aby to nebyla velká zacházka? (Strávíme tam cca hodinku, tak aby se tam hezky sedělo a nikdo příliš neotravoval.)
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 23.1.2013 14:41  1764
cent [1763]: Domnívám se.
cent 23.1.2013 11:27  1763
Wronski [1760]:
Doporučená příprava:
Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
Teplota: 93,5°C
Výsledná váha nápoje: 18 g (single), 36 g (double)
Délka extrakce: 28-30 vteřin
Poměr extrakce: 50 %


Zajímavé, to má být něco mezi ristrettem (objem) a espressem (doba extrakce)?
ullicnik ullicnik 23.1.2013 09:14  1762
Wronski [1759]: To je zajímavý! (dneska sem si to pořádně přečet)
ullicnik ullicnik 22.1.2013 18:10  1761
Já na aeropress dávám cca 17-18g kávy (doporučené množství) a to bez ohledu na to co to je. Vysledky OK u všech káv. A jak jsem říkal s kávou od DS jsem čím dal vic spokojenější. Sice 17g, ale je toho hrnek (200ml).

V moka konvicce to tak ale bylo, kafe bylo při 14g vodnatý a zde se s množstvím moc laborovat nedá. Výsledkem je mnohem menší množství (60ml) ale silnejsi, nicméně ne tak chuťové pestrá jako z aeropressu.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.1.2013 17:41  1760
Pro zajímavost - podle toho citovaného přehledu je doporučovaný 50% poměr extrakce u směsi Tam Dem nadpråměrný.

(A kdybych si přečetl ono doporučení, mohl jsem si své zjištění ušetřit.)
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.1.2013 17:33  1759
Pro zjednodušení orientace a srovnávání råzných nápojå, přišel espressový guru Andy Schecter s metodou kalkulace »poměrå extrakcí« (PE). Vezme se váha umleté kávy a výsledné množství nápoje, a zjistí se poměr podle následujícího vzorce:

(váha umleté kávy / váha výsledného nápoje) * 100 % = poměr extrakce (PE)

Dole uvádím hodnoty poměrå extrakcí u pråměrných hodnot kávových nápojå podle italských standardå.

                             PE

Ristretto (7 g / 15 g) 46 %
Espresso (7 g / 30 g) 23 %
Doppio (14 g / 60 g) 23 %


Další nápoje
Lungo (7 g / 60 g) 12 %
French press (8 g / 150 g) 5 %
Nespresso (5,9 g / 30 g) 19,6 %

http://jaknakavu.eu/espresso/pomery-extrakci-u-kavovych-napoju/
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.1.2013 17:17  1758
ullicnik [1757]: Když jsem se snažil o espresso z kafe od doubleshotu, tak jsem zjistil, že toho kafe musím použít víc, jinak je to škaredý.
Předpokládám analogicky i u aeropressu, že když použiješ míň, bude to stát za prd.

Koukám, že už tomu konečně neříkají vydatnost, ale poměr extrakce.
ullicnik ullicnik 22.1.2013 15:56  1757
Wronski [1755]: Jak to myslíš? Respektive v jaké souvislosti?
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.1.2013 15:42  1756
Oxalis je veteš, čajaři na něj vždycky plivali :)
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.1.2013 15:40  1755
Přesně - když je malá vydatnost, tak to kafe stojí za prd.
ullicnik ullicnik 22.1.2013 15:38  1754
Susan [1752]: Koukám na ten oxalis, ale cenově nejsou nějak zvlášť nízko (na 1kg o 100Kč levněji než DS)...
ullicnik ullicnik 22.1.2013 15:28  1753
Přes počáteční odmítnutí a nechuť ke kávě z doubleshotu, musim rict, že tomu prichazim velmi na chut a až dopiju kávy co tu mám, tak si od nich koupím další.

V kávě z aeropressu nacházím víc chutí než z moka konvičky, je takový rozvinutější. Jen škoda, že to je dobrejch min 17g na hrnek kafe :)

Hario je na hrubo hrozne nesouměrnej, to potvrzuju, ale taky nepoužívám, zkoušel jsem na FP a nezaujal.
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 20.1.2013 18:22  1752
Ježíšek se oježil kávou z Oxalisu. Občas si říkám, že instantní káva nemusí být nutně až takové zlo. Seno z O. je totiž snad ještě horší.
Další zjištění je, že Hario na hrubo opravdu mele pěkně blbé a nestejnoměrně. Podle recenzí jsem to věděla a využívat to nebudu, ale omylem jsem vytočila šroub dneska trochu víc a bylo to ještě o něco horší, než jsem čekala.
ullicnik ullicnik 17.1.2013 15:54  1751
Druhej aeropress a nadšení trvá a neklesá. Dobrý je, že to snad ani nejde zkurvit.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt