Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Lopuch, server nejen
pro botaniky

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 24.1.2013 13:29  1773
(ullicnik [1770]: Musíš brát v úvahu krátky nožičky.)
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 24.1.2013 13:25  1771
Tak třeba måj šálek kávy je kousek od Florence (2 stanice jakoukoliv tram), ale tam by to chtělo asi rezervaci.
ullicnik ullicnik 24.1.2013 13:16  1770
Ježiši majrá :). Beru, že nevyhovuje prostředí, ale neberu, že to není cestou.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 24.1.2013 13:10 - Klub Vánoce (14:25) 1769
No tak do Savoye se nepotáhneme určitě, to je ta zacházka (protože to není ani cestou, Vanda potáhne tašku). Ještě ke všemu jsem spíš myslela nějakou útulnou zašívárnu. Nic proti Savoyi nemám, na snídani bych tam někdy zašla ráda, ale teď bych chtěla něco menšího a ideálně s kanapátkem :)
ullicnik ullicnik 24.1.2013 12:20  1768
Asi bych si bejt Váma zašel do Kavárny SAVOY, Od lávky je to kousek a dělaj tam super espresso z kávy od doubleshotu :)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 24.1.2013 11:34 - Klub Vánoce (14:25) 1765
Kam na kávu v Praze?Když Vanda s těžkou taškou přijede na Florenc, odkud se potřebuje přemístit na Staroměstskou a z ní na Novotného lávku, kam byste na této trase doporučili zajít na opravdu dobré kafe, aby to nebyla velká zacházka? (Strávíme tam cca hodinku, tak aby se tam hezky sedělo a nikdo příliš neotravoval.)
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 23.1.2013 14:41  1764
cent [1763]: Domnívám se.
cent 23.1.2013 11:27  1763
Wronski [1760]:
Doporučená příprava:
Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
Teplota: 93,5°C
Výsledná váha nápoje: 18 g (single), 36 g (double)
Délka extrakce: 28-30 vteřin
Poměr extrakce: 50 %


Zajímavé, to má být něco mezi ristrettem (objem) a espressem (doba extrakce)?
ullicnik ullicnik 23.1.2013 09:14  1762
Wronski [1759]: To je zajímavý! (dneska sem si to pořádně přečet)
ullicnik ullicnik 22.1.2013 18:10  1761
Já na aeropress dávám cca 17-18g kávy (doporučené množství) a to bez ohledu na to co to je. Vysledky OK u všech káv. A jak jsem říkal s kávou od DS jsem čím dal vic spokojenější. Sice 17g, ale je toho hrnek (200ml).

V moka konvicce to tak ale bylo, kafe bylo při 14g vodnatý a zde se s množstvím moc laborovat nedá. Výsledkem je mnohem menší množství (60ml) ale silnejsi, nicméně ne tak chuťové pestrá jako z aeropressu.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.1.2013 17:41  1760
Pro zajímavost - podle toho citovaného přehledu je doporučovaný 50% poměr extrakce u směsi Tam Dem nadpråměrný.

(A kdybych si přečetl ono doporučení, mohl jsem si své zjištění ušetřit.)
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.1.2013 17:33  1759
Pro zjednodušení orientace a srovnávání råzných nápojå, přišel espressový guru Andy Schecter s metodou kalkulace »poměrå extrakcí« (PE). Vezme se váha umleté kávy a výsledné množství nápoje, a zjistí se poměr podle následujícího vzorce:

(váha umleté kávy / váha výsledného nápoje) * 100 % = poměr extrakce (PE)

Dole uvádím hodnoty poměrå extrakcí u pråměrných hodnot kávových nápojå podle italských standardå.

                             PE

Ristretto (7 g / 15 g) 46 %
Espresso (7 g / 30 g) 23 %
Doppio (14 g / 60 g) 23 %


Další nápoje
Lungo (7 g / 60 g) 12 %
French press (8 g / 150 g) 5 %
Nespresso (5,9 g / 30 g) 19,6 %

http://jaknakavu.eu/espresso/pomery-extrakci-u-kavovych-napoju/
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.1.2013 17:17  1758
ullicnik [1757]: Když jsem se snažil o espresso z kafe od doubleshotu, tak jsem zjistil, že toho kafe musím použít víc, jinak je to škaredý.
Předpokládám analogicky i u aeropressu, že když použiješ míň, bude to stát za prd.

Koukám, že už tomu konečně neříkají vydatnost, ale poměr extrakce.
ullicnik ullicnik 22.1.2013 15:56  1757
Wronski [1755]: Jak to myslíš? Respektive v jaké souvislosti?
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.1.2013 15:42  1756
Oxalis je veteš, čajaři na něj vždycky plivali :)

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt