Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Lopuch, server nejen
pro botaniky

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
ullicnik ullicnik 1.10.2013 10:15  2178
V Pařížské je Nespresso a seženeš ho buď tam nebo přes jejich e-shop, napodobenin moc neni, viděl jsem jen jednu, ale nesleduju to. Illy seženeš všude možně (minimálně na netu). Nepleteš si Illy a Nespresso?
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 1.10.2013 10:15  2177
(Tady a tady pani ukazuje Silvii s PID a vysvětluje nevýhody jednoho (malého) boileru.)
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 1.10.2013 09:56  2176
PID je něco jako řídící jednotka. Normálně je teplota v kávovaru řízena hrubě a kolísá. PID je krabička, která se přidělá ke kávovaru, a dokáže uřídit teplotu s mnohem menším kolísáním. (Popř. måže umět ohlídat čas extrakce, možná i množství vody.)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 1.10.2013 09:25  2175
Domi [2173]: A bacha, nemysli si, že mlýnek za 1000 Kč to spraví. Spraví, ale jen na chvíli, protože se mu děsně rychle otupí kameny. (Vyzkoušeno.)
domi Domi When things go wrong don´t go with them 1.10.2013 09:08  2174
a opět si domyslete otazník, tam kde má být:)
domi Domi When things go wrong don´t go with them 1.10.2013 09:07  2173
S tím francisem je problém, že má slabou páru a ta tryska je taky taková jen na okrasu...ráda bych střední cestu, něco co mi chvilku vydrží a nebudu to chctít za rok vyměnit.
O mlýnku vím.
PID - co to je, už jsem na to narazila i jinde a fakt nemá tucha. díky
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 1.10.2013 08:59  2172
Domi [2166]: Pokud ti v práci chutná, cena vyhovuje a jsi líná, pak bych si ho koupil a na pákový se vykašlal, protože buď budeš muset přestat být líná, nebo je riziko, že skončí v koutě kuchyně jako lapač prachu.

Gaggie bych se nebál. I když osobně bych radši Silvii. Každopádně počítej s tím, že adekvátní mlýnek je nezbytný. (A ještě počítej s tím, že kdyby tě to chytlo, tak k tomu budeš chtít ještě PID - na stabilizaci teploty.)
domi Domi When things go wrong don´t go with them 1.10.2013 08:50  2171
S nákupem bych problém neměla, spíše jen mě asi bude stejně časem lákat zkusit i jinou kávu...
Už si brousím zuby na latté art a na to budu potřebovat pořádnou páru:P Holt budu asi lobovat za lepší kávovar:)
co si myslíte o Gaggii Classic? ten jsem měla v merku už před nějakou dobou....
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 1.10.2013 08:26  2170
Mám takový dojem, že jsou to kapsle Illy, které jsou sice hodnoceny jako nejlepší, ale zároveň se blbě kupují. Prodejna je jen v Praze v Pařížské (nebo Dlouhé, teď si nevzpomínám) a jinak je måžeš objednat jen přes internet. A jsou drahé. Takže už vím o pár lidech, kteří si chodí kupovat napodobeninu do Datartu, protože je to pro ně jednodušší a levnější, i když ne chutnější.
ullicnik ullicnik 1.10.2013 07:13  2169
Navíc nutno říct, že espresso není jediná a ani nejlepší varinata jak si udělat dost dobrý kafe. Ono doladit mix zrní, jeho upražení, namletí a pak tlaky a teploty neni tak uplně na doma.

V práci si dělám Aeropress 5x týdně a kafe většinou od DS a doma na víkend máme Nespresso a byť je to nespresso z kapslí asi nejlepší (měl jsem illy a není lepší, možná tak dražší) z kapslovaných, tak furt je to hnus proti čerstvýmu zrnku.

domi Domi When things go wrong don´t go with them 1.10.2013 07:05  2168
btw. v kapslích Illy není žádný koncentrát, ale vakuovaně balená namletá káva.
domi Domi When things go wrong don´t go with them 1.10.2013 07:03  2167
jo a dejte si čárky tam, kam opravdu patří...
domi Domi When things go wrong don´t go with them 1.10.2013 07:02  2166
Máme kávovar na kapsle Illy v práci a chutná mi. Nejsem expert, abych poznala zda je to správné espresso, ale pěnu má pěknou, není přepálené a chuťově o moc lepší než předcházející Lavazza.
Další věc je, že jsem líná a kávovaru s potřebou větší údržby se docela bojím - znám se, jsem bordelář.
Na druhou stranu, matematika mluví jasně pro nějakou lepší pákovku - větší boiler = lepší pěna; cena kávy + možnost zkoušet do zblbnutí:)
No ještě nejsem rozhodnutá, budu muset přesvědčit muže..ten se na stroj za více jak 10tisíc netvářil.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 30.9.2013 15:43  2165
Domi [2162]: A nebo jinak (především když chceš dělat latte a capuccino):
a) Jsi líná. Kup si na kapsle.
b) Chceš si s tím hrát, mít složitější mytí a tak: Kup si nějaký pákový za cenu, kteoru jsi do toho ochotná vrazit. Brzy po záruce ti to stejně odejde. A doufej, že tryska bude dostatečně tryskat, aby ti připravila pevnou pěnu. Blbý je, že musíš řešit mletí kafe. Než jsme měli mlýnek, nechávala jsem si ho mlet při nákupu. Než ti tenhle přístroj chcípne, tak zjistíš, jestli tě to baví. Když tě to bude bavit, budeš si chtít pořídit lepší, sehnat mlýnek a tak. Když tě to bavit nebude, påjdeš koupit kapslový.

Mám dojem, že kdybych chtěla hlavně mlíkovat, obejdu pár kamarádek s těmi na kapsle a zkusím, z kterých kapslí mi to víc chutná a který ten strojek se mi víc líbí a podle toho koupím.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 30.9.2013 15:31  2164
Nejprv je potřeba si ujasnit preference. Kdo chce jen občas slušné kafe, najde si solidní kavárnu. Kdo chce kafe často a je líný, koupí si automat, tzn. kolem 15 kKč. Kdo chce často dobré kafe a není líný, investuje čas a peníze, koupí pro začátek něco rozumného (třeba něco jako Rancilio Silvia a Rancilio Rocky: 19 kKč) a učí se s tím dělat. No a kdo nechce investovat a chodit do kavárny, ten to má těžký.

Potkávám dva názorové směry: 1. kafe z kasplí je vždycky hnusnější, než kafe z čerstvé kávy a levného kávovaru; 2. kafe z některých kasplí måže být lepší než dokáže vyrobit levný kávovar. IMHO je spor nesmyslný, protože jednak k jeho rozhodnutí je potřeba mít přehled o více konkrétních přístrojích a pak do toho dosadit subjektivní měřítka, a druhak stejně nebude výsledkem espresso. Čímž chci říct, že úplně správně ti neporadí nikdo.

A proto ta oblíbenost aeropressu...

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt