Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Tolik rozruchu
jen v Lopuchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 12.6.2015 20:46  2318
phanny [2317]: Je blbost srovnávat spolu espresso a aeropress. Dva råzné nápoje. Někdy mám chuť na ty dva hlty pořádného chuťového cloumáka, jindy si chci v klidu popíjet lehké překapko. Zrní, z kterého mi chutná hario, mi většinou nechutná na páce.

Jako ty jsem začínala na tom, že cokoliv jiného než hodně tmavé pražení, nemåžu pít, protože je to kyselé. Klasické hodně světlé double shoty většinou doteď na páce nemåžu, je to na mě moc velká kyselina. Wronski to miluje. Ale už mi vadí i to přepálené "italské" pražení. K tomu je potřeba se trochu propracovat. Člověk pak zjistí, že kyselé z hospody je něco jiného než kyselé ze světlého pražení.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 12.6.2015 20:23  2317
Nejsem hipster, pokud někdo chce pikolo nebo velký preso, rád mu ho uvařím (a nedělám z něj pitomce že neví co espresso a co lungo, rakušáci mají pro své kávy taky svoje názvy. (to jen na začátek, neboť mě poslední coffee-nazi móda dost sere)).

Osobně mi chutná italký zpåsob přípravy kávy, tj. hodně pražená, hodně výrazná a klidně s cukrem. Jasně, nejsou tam květinové a ovocné tóny, ale chutná to jako kafe. Osobně preferuji jednu směs a stálou kvalitu, a díky tomu mít správně nastavený stroj i mlýnek. Domå jsem si koupil nespreso a jsem s ním maximálně spokojenej, neboť v těch kapslích nestárne.

Zrovna nedávno jsem absolvoval 3 hodinové školení aeropressu včetně degustací káv za 1200/kg. To je úplně jiný svět, srovnatelný spíše s čajovnami. To kafe z toho je řídké, dá se bez problémå pít bez cukru, úplně jiný nápoj než espresso. Absolutně mě to nezaujalo.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 12.6.2015 08:06  2316
A jestli kupování ručního mlýnku není vyhazování peněz, když chceš pak stejně koupit "profi".
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 12.6.2015 07:37  2315
Mlýnek doporučuju klidně taky z druhé ruky, minimálně poloprofesionální. Já mám jetý Iberital Challenge a je to na spodní hranici použitelnosti.
Projdi si primacafe.cz - jsou tam občas probírány zkušenosti s jednotlivými přístroji.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 11.6.2015 17:20 - Oblíbené kluby (11:38) 2314
Koukám, že na Lopuší "Kávě" je živo. Každopádně díky za názory, samozřejmě si svåj obrázek postupně vytvářím. Cíl je možnost svou "zručností" ovlivnit kvalitu espressa. Automat, který udělá vše za mě, to asi není to co hledám. Kvalitní stroj, klidně použitý, jednoduchý na případné opravy, kvalitní mlýnek, zprvu ruční časem elektrický, nákup kvalitní kávy je jasný.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 10.6.2015 15:10  2313
Zdá se, že nebudeš líný si s tím hrát, tak pak bych doporučila určitě páku. Až začneš řešit to zrní, tak se zase zastav :)
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 10.6.2015 14:55 - Oblíbené kluby (11:38) 2312
Dík za reakce.Jde mi hlavně o espresso, občas i cappuccino nebo latte macchiato, takže možnost vyrobit si mléčnou pěnu uvítám.
Počítám že budu kupovat čerstvě praženou kávu přes nějaký vyzkoušený e-shop a nechám ji doma vždy pár týdnå dozrát ...
Je mi jasné, že budu potřebovat slušný mlýnek. Pro začátek by snad mohl stačit ruční mlýnek Hario Skerton nebo Keramický mlýnek Kyocera, černý | Má kuchyně.cz. Ve finále patrně neuteču něčemu jako Gaggia MDF black | MALL.CZ
Příprava je rituál. Vychutnat våni čerstvě namleté kávy, nadávkovat, ...
Než automat který mi dá vždy téměř stejný výsledek, tak raději nějaký manuální kvalitnější stroj (klidně z druhé ruky) než koupit něco levného.
Automaty mě zaujali od švýcarské firmy Jura. Ruční od Gaggia.
Nemusím nic uspěchat, nechci to kupovat "hned zítra". Zároveň ale nejsem profesionál, káva bude pro radost, pro mě, případně občas pro nějakou tu návštěvu. Takže co do množství - maximálně tak 2 kávy denně o víkendu možná i 4-5, z toho vyplývá nějaký menší spolehlivý "manuál", klidně bazarový.
Stačí toto upřesnění?
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 10.6.2015 07:02  2311
Otázky:
Kolik času chceš věnovat přípravě?
Kolik peněz jsi ochoten utrácet za zrní?
Jde ti hlavně o čisté espresso? Nebo už se těšíš na latéčko?
jehudit Jehudit Ihmisveri on hankalaa siivota... 10.6.2015 05:35  2310
Wronski [2309]: dík za zlepšení dnešního rána ;)
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 9.6.2015 23:35  2309
puschpull [2307]: Simtě, to je dotaz, jako kdybys se ptal na počasí. A přitom "automat či páka" to je otázka životního principu - to je oč tu běží!

U automatu zmáčkneš čudlík a vrzající plasty se dají do pohybu. Ty måžeš leda kroutit nastavením mlýnku a nastavením množství kafe a nastavením toho a onoho. Jednou za čas si koupíš dvoukilový pytel smradlavé italské espresso směsi a budeš návštěvám nabízet do kafe mlíko. Bez naděje na zlepšení.
S pákovým jsi součástí komplexního procesu, který nabízí mnoho možností, jak to zkazit, ale zároveň taky šanci na dobré kafe. Nestačí ti jenom stroj na espresso, musíš mít především dobrý mlýnek, budeš chtít solidní tamper, přesnou váhu, budeš se vzdělávat, číst o second crack, temperature surfing, bimodální distribuci, budeš vylepšovat stroj, čistit kameny v mlýnku, shánět lepší suroviny... Takže si radši kup automat.
(BTW, mezi kávovejma hipsterama frčí hanět espresso a doporučovat jiné formy přípravy kávy - Aeropress, Hario V60, french press...)
aniel Aniel Kdo ví, ten si poradí. - Někdo i víckrát... 9.6.2015 18:11  2308
PuschpullMy mame automatiku.. Juru, spokojeni jsme.. uz je to takovej starecek, bude mit k deseti letum (presne nevim dostali jsme ho od nasich, kupovali si novejsi model - opet Juru), dvakrat byl v oprave - jednou odesla membrana, pak menili mlynek), jinak funguje dobre.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 9.6.2015 17:28 - Oblíbené kluby (11:38) 2307
kopíruji svåj dotaz z klubu Receptyautomat na espresso
Máte někdo zkušenosti se stroji na espresso? Automatické či pákové? Něco bych si rád pořídil, ale zatím spíše sbírám informace. Raději bych asi něco kvalitnějšího "z druhé ruky" než nové za velké peníze. Z automatå se mi líbí výrobky od "Jura", pákové třeba "Gaggia" ... Chce to samozřejmě i kvalitní mlýnek na kávu a hlavně tu kávu. :-)
Uvítám nějaké konkrétní postřehy s praxe. Děkuji
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 17.2.2015 11:45  2306
Kávu jsme zavrhovali neprávem, říká odborník na výživu
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 26.12.2014 03:37  2305
Já si jenom chci ověřit, jestli má obliba překapávané kávy je či není nějaká deviace :o))
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 26.12.2014 03:21  2304
Pučmeloud byl vždycky vysírka.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt