puschpull [2307]: Simtě, to je dotaz, jako kdybys se ptal na počasí. A přitom "automat či páka" to je otázka životního principu - to je oč tu běží!
U automatu zmáčkneš čudlík a vrzající plasty se dají do pohybu. Ty måžeš leda kroutit nastavením mlýnku a nastavením množství kafe a nastavením toho a onoho. Jednou za čas si koupíš dvoukilový pytel smradlavé italské espresso směsi a budeš návštěvám nabízet do kafe mlíko. Bez naděje na zlepšení.
S pákovým jsi součástí komplexního procesu, který nabízí mnoho možností, jak to zkazit, ale zároveň taky šanci na dobré kafe. Nestačí ti jenom stroj na espresso, musíš mít především dobrý mlýnek, budeš chtít solidní tamper, přesnou váhu, budeš se vzdělávat, číst o second crack, temperature surfing, bimodální distribuci, budeš vylepšovat stroj, čistit kameny v mlýnku, shánět lepší suroviny... Takže si radši kup automat.
(BTW, mezi kávovejma hipsterama frčí hanět espresso a doporučovat jiné formy přípravy kávy - Aeropress, Hario V60, french press...) |