Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Modrá je dobrá
zelená je lepší

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 15.6.2015 13:44  2327
ullicnik [2326]: Ne, pořád mám ráda nekyselé espresso a espressu z Doubleshotího zrní se vyhýbám.
ullicnik ullicnik 15.6.2015 13:33  2326
huráááááááááá, Anka se propila ke kvalitní kávě.
ullicnik ullicnik 15.6.2015 13:32  2325
Co si mám představit pod "čersvě upraženou kávu nechám pár týdnå dozrát" ?

Mlýnek HARIO nedoporučuji, je to plastovej krám, sice uplne v poho na filtrovanou kávu, kde je nerovnoměrné mletí výhodou, ale na espresso je to na prd a navíc jemně na espresso se umeleš k smrti.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 14.6.2015 08:29  2324
phanny [2323]: Protože to je normální kafe :-P

Já jim mililitry nepřeměřuju. A když se mě zeptají, co tím espressem myslím, tak mi to nevadí, jsem vděčná, že jsou natolik orientovaní, že mi nenabídnou lungo. Docel i chápu, že se ptají, protože už jsem zažila tolik lidí, kteří když dostali "piccolo", tak se rozčilovali, že je okradli.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 13.6.2015 21:02  2323
A uplně nejvíc mě baví, že to co nazi dåležitě objednávají jako espresso se v itálii jmenuje caffé normale :).
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 13.6.2015 08:32  2322
:-P
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 13.6.2015 08:27  2321
Coffee nazi indikátor :)Mám na pultě všechny velikosti hrnkå a u objednávky se raděj ptám, jak velký kafe člověk chce (90% objednávek na espresso znamená lungo). Pokud zákazník zvedne obočí a dotčeně odpoví "řekl jsem espresso", je jasnej.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 13.6.2015 08:07  2320
Mno, já se k tomu nepropiju nikdy, asi jako k zelenému čaji. Jasně, ty vznešené melounové a třešňové tóny chápu i cítím, jen mi v kávě nějak våbec nechutnaj (protože je to kyselý :). Ty rozdíly jsou jak u vín za 500+ lahev, náråst ceny 1000%, náråst "výkonu" 10%. Vlastně je to úplně jak s HiFi :).
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 12.6.2015 20:46  2318
phanny [2317]: Je blbost srovnávat spolu espresso a aeropress. Dva råzné nápoje. Někdy mám chuť na ty dva hlty pořádného chuťového cloumáka, jindy si chci v klidu popíjet lehké překapko. Zrní, z kterého mi chutná hario, mi většinou nechutná na páce.

Jako ty jsem začínala na tom, že cokoliv jiného než hodně tmavé pražení, nemåžu pít, protože je to kyselé. Klasické hodně světlé double shoty většinou doteď na páce nemåžu, je to na mě moc velká kyselina. Wronski to miluje. Ale už mi vadí i to přepálené "italské" pražení. K tomu je potřeba se trochu propracovat. Člověk pak zjistí, že kyselé z hospody je něco jiného než kyselé ze světlého pražení.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 12.6.2015 20:23  2317
Nejsem hipster, pokud někdo chce pikolo nebo velký preso, rád mu ho uvařím (a nedělám z něj pitomce že neví co espresso a co lungo, rakušáci mají pro své kávy taky svoje názvy. (to jen na začátek, neboť mě poslední coffee-nazi móda dost sere)).

Osobně mi chutná italký zpåsob přípravy kávy, tj. hodně pražená, hodně výrazná a klidně s cukrem. Jasně, nejsou tam květinové a ovocné tóny, ale chutná to jako kafe. Osobně preferuji jednu směs a stálou kvalitu, a díky tomu mít správně nastavený stroj i mlýnek. Domå jsem si koupil nespreso a jsem s ním maximálně spokojenej, neboť v těch kapslích nestárne.

Zrovna nedávno jsem absolvoval 3 hodinové školení aeropressu včetně degustací káv za 1200/kg. To je úplně jiný svět, srovnatelný spíše s čajovnami. To kafe z toho je řídké, dá se bez problémå pít bez cukru, úplně jiný nápoj než espresso. Absolutně mě to nezaujalo.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 12.6.2015 08:06  2316
A jestli kupování ručního mlýnku není vyhazování peněz, když chceš pak stejně koupit "profi".
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 12.6.2015 07:37  2315
Mlýnek doporučuju klidně taky z druhé ruky, minimálně poloprofesionální. Já mám jetý Iberital Challenge a je to na spodní hranici použitelnosti.
Projdi si primacafe.cz - jsou tam občas probírány zkušenosti s jednotlivými přístroji.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 11.6.2015 17:20 - Oblíbené kluby (09:19) 2314
Koukám, že na Lopuší "Kávě" je živo. Každopádně díky za názory, samozřejmě si svåj obrázek postupně vytvářím. Cíl je možnost svou "zručností" ovlivnit kvalitu espressa. Automat, který udělá vše za mě, to asi není to co hledám. Kvalitní stroj, klidně použitý, jednoduchý na případné opravy, kvalitní mlýnek, zprvu ruční časem elektrický, nákup kvalitní kávy je jasný.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 10.6.2015 15:10  2313
Zdá se, že nebudeš líný si s tím hrát, tak pak bych doporučila určitě páku. Až začneš řešit to zrní, tak se zase zastav :)
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 10.6.2015 14:55 - Oblíbené kluby (09:19) 2312
Dík za reakce.Jde mi hlavně o espresso, občas i cappuccino nebo latte macchiato, takže možnost vyrobit si mléčnou pěnu uvítám.
Počítám že budu kupovat čerstvě praženou kávu přes nějaký vyzkoušený e-shop a nechám ji doma vždy pár týdnå dozrát ...
Je mi jasné, že budu potřebovat slušný mlýnek. Pro začátek by snad mohl stačit ruční mlýnek Hario Skerton nebo Keramický mlýnek Kyocera, černý | Má kuchyně.cz. Ve finále patrně neuteču něčemu jako Gaggia MDF black | MALL.CZ
Příprava je rituál. Vychutnat våni čerstvě namleté kávy, nadávkovat, ...
Než automat který mi dá vždy téměř stejný výsledek, tak raději nějaký manuální kvalitnější stroj (klidně z druhé ruky) než koupit něco levného.
Automaty mě zaujali od švýcarské firmy Jura. Ruční od Gaggia.
Nemusím nic uspěchat, nechci to kupovat "hned zítra". Zároveň ale nejsem profesionál, káva bude pro radost, pro mě, případně občas pro nějakou tu návštěvu. Takže co do množství - maximálně tak 2 kávy denně o víkendu možná i 4-5, z toho vyplývá nějaký menší spolehlivý "manuál", klidně bazarový.
Stačí toto upřesnění?

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt