Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Což takhle
dát si Lopuch?

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 29.7.2015 16:15  2337
Zásobník mám tmavý (koupil jsem Gaggia MDF), kávovar bych rád pořídil nejpozději do podzimu. Takže zatím to co mám doma je na moka konvičku či překapávané kafe. To co jsem dával do zásobníku jsem zatím měl tak 3-4 dny - cca 3-4 cm vrstva kávových zrn. Přijde mi nešikovné furt něco otevírat a přisypávat ...
Otázkou pak bude jak často mlýnek čistit. Zatím si říkám, že zhruba 1x za měsíc bych provedl vyčištění pomocí vyklepání zbytkå (mlýnek vzhåru nohama) a pak umlet pár hrstí rýže a nakonec nějakou "horší" kávu. A tak 1x za 1/2 roky rozebrání mlecích kamenå a dåkladnější údržbu. Zkušenosti s tímto se dostaví asi sami časem, jak budu experimentovat.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 29.7.2015 16:05  2336
puschpull [2333]: ID KOLU na nyxu přišel s tím, že rozkladné procesy u kávy jsou nejrychlejší při teplotách 6–10 °C. Takže vetší množství dát do mrazáku (a při rozmrazování myslet na kondenzování vlhkosti) nebo nechat v pokojové teplotě.
Já to nechávám v sáčcích – většinou mají jednosměrný ventil, tak z toho vymáčknu vzduch a předpokládám, že uvolňující se CO2 z kávy postupně vytlačuje zbylý vzduch a zpomaluje tak stárnutí/oxidaci (ale to nevím, spíš v to jen doufám).
Menší množství (do 50 g) kafe v zásobníku mlýnku klidně nechám, ale je tam max. jednotky dní - zásobník je probarvený, takže mě to až tak nedrásá.
Mnohem dåležitější je to, co už teda asi víš - nikdy nemlít dopředu. (Já melu rovnou do páky.)
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 29.7.2015 15:55  2335
Do mlýnku bych sypal tak zhruba to, co se spotřebuje ten den.
Pokud je zrní nějak slušně neporodyšně zabalený, tak IMHO måže zåstat někde ve skříni. Ikdyž my ho i tak míváme v lednici (250 g balíčky). IMHO je nejlepší to kupovat po těch 250 g pytlíkách a to, co je aktuálně otevřený, tak mít v dobře těsnící nádobě. Právě na těch 250 g máme dózu Coffeevac a måžu ji doporučit.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 29.7.2015 15:27  2334
Já kupuju obvykle 0,5 kg (a od toho, co neznám, jen 250 g).
Se skladováním doplní W, ale v mlýnku to dlouhodobě neskladuje určitě.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 29.7.2015 15:22  2333
Wronski - zen - nevím, spíše trochu pokora a snažit se učit...
jdu si nyní udělat kávu.

Dotaz: jak skladujete kávu? Souvisí to i s tím, jak často nakupovat čerstvě praženou? Lednice nebo mrazák? Nebo uzavřená dóza?
Osobně bych do uzavíratelné násypky v mém mlýnku nasypal tak 200-300g (zhruba na týden) a umlýt si vždy čerstvou. Ale co s tou načatou? Počítám že kupovat budu ten 1kg (víc asi nemá cenu syslit) :-)
Kupovat čerstvou praženou vždy jednou za 1-2 měsíce
Tohle si ještě budu muset doladit
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 28.7.2015 19:39  2332
Má takový zenový přístup :)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 28.7.2015 19:29  2331
Ale zdá se, že jsi dobrý student.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 28.7.2015 18:49  2330
... za ty dva měsíce jsem si v klidu ujasnil, že nechci jít tou cestou kdy dám hrnek pod automat, zmáčknu tlačítko a on udělá vše za mě a na konci "pípne", že je káva připravená ...
Raději cestou zkoušení, s tím že každá káva bude trochu jiná, postupně råzné zpåsoby dolaďované ... někdy patrně i skončí v dřezu :-)
Pochopil jsem, že základ pro přípravu kávy já káva samotná, poté správné namletí a pak nějaký ten zpåsob přípravy (moka konvice, překapávaná, turek-džezva, french press, ...)
Nezavrhuji slazení, ale víc mi chutná hořká, ale například pokud dám našlehané mléko, tak tam cukr potřebuji trochu cítit ..
Cesta je to ještě dlouhá a zatím jsem na samém počátku.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 28.7.2015 18:37  2329
Já bych k tomu fundamentalismu doplnil spolu s Brucem Lee takový to když se ti nějaká technika nelíbí, tak ji nepoužívej, ale nejdřív se ji perfektně nauč - to považuju za docela dobrou metodu, jak nezabřednout do nějakých dogmat, mýtå a pověr.
A tím myslím jak metodu přípravy, tak konkrétní kafe nebo přístroj. (Setkal jsem se s tím, že lidi třeba zavrhnou presovač, a přitom nemají vyřešený mlýnek, nebo zavrhnou konkrétní typ/značku zrní a nemají spravný čas extrakce, nebo zavrhnou espresso, aniž by prošli råzné druhy a stupně pražení atd.)
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 28.7.2015 18:09  2328
Mlýnek už je doma. Zakoupil jsem nedávno i italskou moka konvičku. Na espresso påjdu cestou manuálního stroje, žádný automat nechci. Koupím z druhé ruky nějaký osvědčený kávovar (Rancilio, La Pavoni, Gaggia, atpod ....) něco rozšířeného, aby zde bylo zázemí zkušeností, možnost servisu a náhradních dílå. Zkouším råzné kávy (něco mám koupeno i ze zmíněného primacafé). Nápoj z moka konvičky, po vychytání počátečních chyb, se stává dobře pitelným. Zkoušel jsem i tureckou kávu (džezvu ale zatím nemám ....) a nechutnala špatně. S ručním mlýnkem byla dřina, hlavně při mletí najemno. Ten nový elektrický s nastavitelnou hrubostí mletí je fajn.
Ta cesta postupného učení mi vyhovuje.
"Nazi" být nehodlám! A chápu naprosto phannyho postoj. Nemám rád tyhle názorové fundamentalisty.
Ohledně kávy (kterou mám rád a kterou piji již nějakých 25 rokå - začal jsem dost pozdě) jsem si prostě řekl, že je již na čase ji trochu začít rozumět a umět si ji připravit na råzné zpåsoby.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 15.6.2015 13:44  2327
ullicnik [2326]: Ne, pořád mám ráda nekyselé espresso a espressu z Doubleshotího zrní se vyhýbám.
ullicnik ullicnik 15.6.2015 13:33  2326
huráááááááááá, Anka se propila ke kvalitní kávě.
ullicnik ullicnik 15.6.2015 13:32  2325
Co si mám představit pod "čersvě upraženou kávu nechám pár týdnå dozrát" ?

Mlýnek HARIO nedoporučuji, je to plastovej krám, sice uplne v poho na filtrovanou kávu, kde je nerovnoměrné mletí výhodou, ale na espresso je to na prd a navíc jemně na espresso se umeleš k smrti.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 14.6.2015 08:29  2324
phanny [2323]: Protože to je normální kafe :-P

Já jim mililitry nepřeměřuju. A když se mě zeptají, co tím espressem myslím, tak mi to nevadí, jsem vděčná, že jsou natolik orientovaní, že mi nenabídnou lungo. Docel i chápu, že se ptají, protože už jsem zažila tolik lidí, kteří když dostali "piccolo", tak se rozčilovali, že je okradli.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 13.6.2015 21:02  2323
A uplně nejvíc mě baví, že to co nazi dåležitě objednávají jako espresso se v itálii jmenuje caffé normale :).

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt