Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Modrá je dobrá
zelená je lepší

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
ullicnik ullicnik 29.8.2015 08:07  2351
Protože připravujeme doma pouze filtrovanou kávu a tudíž nepotřebujeme super mlýnek za 10+ tisíc k mletí na espresso, tak jsme si pořídili Baratza Encore. Dosud jsme mleli na HARIO mini mill starém dva roky a (v podstatě od začátku, ale časem ještě víc) mlel dost nekonzistentní hrubost, což dávám na za vinu plastové konstrukci a tedy vålím. Dåvodem tedy bylo jednak přání zvýšit kvalitu mletí a druhak už se zvyšující neobliba ručního meltí (většínou dvě porce). S mlýnkem zatím spokojenost, s kvalitou mletí na Aeropress (cca 10 ze 40) a V60 (cca 14 ze 40) jsem spokojený. Chuť kávy je zas o třídu jinde, respektive podobná, ale o poznání plnější, chuťově barevnější, dynamičtější, s větším rozsahem chuťových hodnot (neumím to popsat jak se asi má:))
ullicnik ullicnik 29.8.2015 07:59  2350
Po vyzkoušení několika pražíren, už jen pouze Doubleshot. Sem tam se doma objeví něco jiného, více či méně kvalitní, nicméně mě to ujistí, že jsem se uhnízdil dobře. Navíc se mi líbí jejich systém nákupu kávy, který se asi nejvíc podílí na kvalitě.
hornblower Hornblower OVÁ - Fish for it! 18.8.2015 20:40  2349
Doubleshot, mám předplatné
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 18.8.2015 17:25  2348
díkZa sebe mám zatím dva tipy: kava-carraro, primacafé
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 18.8.2015 17:17  2347
Doubleshot
Coffee Spot (Kompromis mezi cenou a kvalitou)
La Boheme
Nebo když někde v kavárně narazíš třeba na německou značku JB.
A tak råzně zkoušíme. Občas dostaneme lepší kousky ze Starbucks a též to nevyhodíme.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 18.8.2015 16:56  2346
zrnková kávajen takový dotaz, aby "řeč nestála" :-)
Kde nejraději kupujete kávu (myslím nyní kávu primárně na na espresso) a jakou. Jde mi o to abych se vyvaroval případným šlápnutím někam naprosto vedle. Eventuálně nějaké poznámky k danému obchodu a chutím kávy. Děkuji
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 7.8.2015 17:05  2345
Pára je jak spojka v autě, nikdo to ze začátku na jiném stroji neumí :). Jinak na nacvičení jednoduchá pomåcka - nesmí to dělat rámus.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 7.8.2015 14:27  2344
U starého Tchibo Cafissimo jsem se naučil krásnou pěnu, tahle Rancilio tryska se chová jinak. Ale jak jsem psal, zatím jsem to zkusil jednou. Musím do dostat do pazoury. Ale v tomhle horku se mi nyní nechce nic dělat ...
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 7.8.2015 13:16  2343
Já dělám tak, že po chvíli trysku ponořim víc a snažim se vzduch už jenom rozmělnit a rozmíchat.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 7.8.2015 13:04  2342
My třeba v kanclu zjistili, že červená tatra je na pěnu úplně nevhodná a plnotučené Aro úplně v pohodě.
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 7.8.2015 13:00  2341
Gratuluju :)
Mlíko s aspoň trochu použitelnou tryskou není takovej problém, hlavní trik je v tom, aby tryska byla těsně pod hladinou (myslim). Prostě aby ten proud páry strhával hodně vzduchu pod hladinu mlíka a tím ho napěnil. Chce to vhodný mlíko a cvik. A pak hlavně tu pěnu nepřepálit, rozhodně by měla být pořád tekutá, ne tuhá. Ale to asi víš. Už jsem to teda dlooouho nedělal, přece jenom jsem z práce za barem vypad před nějakým časem a jinde jsem mlíko nepěnil.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 7.8.2015 12:59  2340
puschpull [2339]: To jsi IMHO dobře koupil - s tím se dá hezky hrát :)
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 7.8.2015 12:42  2339
Tak už mám doma kávovar. Nakonec jeden z těch, o kterých jsem uvažoval nejvíce: Gaggia Classic. Z druhé ruky, majitel se něj staral naprosto příkladně, je jako nový. Mám k tomu i klasické misky (single a double), jednovýpust i dvouvýpust. Řada drobných vychytávek - sítko vyměněné za profi, hliníkový disk za nerezový, PID regulace, parní tryska vyměněna za trysku ze Silvie.
Zatím uděláno cca 6 dvojitých a 2 jednoduchých porcí. S chuť dobrá crema také. Samozřejmě budu dál ladit hrubost mletí, ale daří se mi cca 25-28 vteřin dosáhnout 60ml (double) a 30ml (single).
Co se mi moc nedařilo bylo napěnění mléka, to ještě budu muset vychytat.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 29.7.2015 19:39  2338
Cisteni rejzi jsem zkusil a neosvedcilo se mi to.
Naopak se mi osvedcilo pouzivat vysavac a castejsi cisteni kamenu kartackem a nejakym jarem nebo tak neco. Ja teda kamen na rotoru nedokazu sundat, ale aspon to pucuju kartacem a isopropylalkoholem.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 29.7.2015 16:15  2337
Zásobník mám tmavý (koupil jsem Gaggia MDF), kávovar bych rád pořídil nejpozději do podzimu. Takže zatím to co mám doma je na moka konvičku či překapávané kafe. To co jsem dával do zásobníku jsem zatím měl tak 3-4 dny - cca 3-4 cm vrstva kávových zrn. Přijde mi nešikovné furt něco otevírat a přisypávat ...
Otázkou pak bude jak často mlýnek čistit. Zatím si říkám, že zhruba 1x za měsíc bych provedl vyčištění pomocí vyklepání zbytkå (mlýnek vzhåru nohama) a pak umlet pár hrstí rýže a nakonec nějakou "horší" kávu. A tak 1x za 1/2 roky rozebrání mlecích kamenå a dåkladnější údržbu. Zkušenosti s tímto se dostaví asi sami časem, jak budu experimentovat.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt