Odrbat lze asi cokoliv.
Nejvic si myslim, ze co se lidi tyka je to v potravinach.
Protoze sou lidi prasata, sezerou vsechno.
S podivem uz neplati nejake CSN nebo jine predpisy, takze maso sni maso videt nemusi, mlecne vyrobky ani mlevcne byt nemusi a ve vyvtu slozeni se nevyzna ani inzenyr s diplomem z VSCHT.
No a i kdyz chce byt nekdo BIO, tak tu neni garance, ze to co prodava nekoupil nekde v kaufaci nebo makru, vybalil, trochu ovalel v plate na parkovisti a hodil do regalu.
Ze se ve stavebnictvi da neco odrbat zalezi asi na dozoroj a investoroj/ detailech projektu. Ze jsou ruzne materialy (pevnejsi, odolnejsi/trvanlivejsi, …) to jo, kazdopadne zalezi na hejich specifikaci. Treba mezi trubkou SN 4, SN 8, SN 12 nebo SN 16 je setsafra rozdil nejen cenovy, pricemz prumer je stejny. Stejne rak i cihla ma ruznou pevnost a leckdy staci kouknout a zkusit jak zvoni. Pevnost 5 nebo 15 MPa, nasakavost, mrazuvzdornost, … to je taky znat, zejmena pokud vis v jakych podminkach a k cemu to bude urcene. I u betonu mas ruzne slozeni, pevnosti a dalsi charakteristiky tykajici se pouziti v ruznem prostredi, pricemz to neni ani moc o cene. Michani uz taky neni jak kdysi … vida, pisek, cement, … ale pomerne presne davkovani, aby to bylo dodrzeno a splnilo to pozadavky. Ani kamenivo neni stejny. Neco se rozpada, neco je vecny a tak by se dalo pokracovat.
Proste, kdyz vis co chces a projekt to definuje, zhotovitel vi co ma pouzit, nema sanci tam tlacit neco levneho, co ty parametry nesplni.
Chybicka se muze vloudit, ale od toho je tu technicky dozor a profesionalita a odbornost zhotovitele. |