Lasagne s jablkyTenhle recept na lasagne vypadá docela zajímavě.
Ingredience:
100g slaniny,
1 cibule,
2 stonky řapíkového celeru,
2 lžíce oleje,
500g mletého masa,
majoránka,
rozmarýna,
po 125 ml jablečné šťávy a vývaru,
500g oloupaných rajčat (konzerva),
sůl,
pepř,
60 g mouky,
60g másla,
750 ml mléka,
muškátový oříšek,
3 navinulá jablka,
12 předvařených lasagní,
150g mozzarelly (v plátcích),
100g strouhaného ementálu.
Příprava:
Slaninu, cibuli a celer nakrájíme na kostičky. Slaninu rozškvaříme na rozpáleném oleji a cibuli s celerem na něm osmahneme. Přidáme mleté maso a za stálého míchání vidličkou opékáme, až začne dostávat kůrku.
Pak maso ochutíme sušenými bylinkami, přilijeme jablečnou šťávu, vývar a rozmačkaná rajčata, osolíme a opepříme. Vše promícháme. V nezakrytém kastrolu zvolna dusíme na mírném ohni asi 10 min.
Na rozpuštěném másle osmahneme mouku a do jíšky vmícháme mléko. Na velmi mírném ohni necháme asi 10 minut povařit. Bešamelovou omáčku ještě osolíme a okořeníme pepřem a špetkou muškátu.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymaštěné zapékací mísy dáme vrstvu lasagní a jablek. Na ně rozložíme mleté maso a přelijeme bešamelem.
|