Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Náš Lopuch Vám
vytře zrak

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
foxka Foxka Everybody hurts...sometimes. 2.1.2008 23:20  10794
AnkaTo vám teda závidím. My obvykle nemíváme v ledničce ani šlehačku, ani kysanou smetanu. Buď to koupím za nějakým účelem, kdy plánuju použití v nejlbližších dnech, a musím na to dát cedulku NEŽRAT, nebo to koupím "jen tak" a když si za pár dní vzpomenu, že bych to mohla do něčeo použít, je to fuč...
gvi 2.1.2008 23:00  10793
tak já vážně netušim, co vše tam mamka dává, ale brambory tam rozhodně chybět nemohou...;-))
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 2.1.2008 22:29  10792
Bílá zelňačkaA aby moje milované zelňačky byly komplet:

Zelí zalít horkou vodou a vařit. Přisolit. Na závěr vklepnout hodně vajec. Brambory vařit zvlášť a ve slupce, krájet až do talíře a pak zelít polévkoul
kokos kokos 2.1.2008 22:27  10791
Ano to je ten správný recept, tak nějak to dělám. A ještě obměna s uzenými žebírky. Je to pak takové zauzené :-)) A ty "křupavější" brambory jsou lepší. No a kysaná smetana je taky dobrá. A chybí tam majoránka.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 2.1.2008 22:25  10790
Kysanou smetanu také dáváme, když zrovna je. (Šlehačka je v lednici vždy.) Brambory vařené v polévce sice jsou "křupavější" (jak píše Vanda), ale tím pro mě lépe. Když tam máma dá brambory vařené normálně, protože je zrovna vaří k jinému jídlu, není to ono.
renda Renda 2.1.2008 22:01  10789
Tak zelnacku zasadne bez brambor (IMHO zbytecny plnivo) a misto slehacky kysanou smetanu. A uz asi vim, co budeme zrat celej vikend, diky za tip:)
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 2.1.2008 21:59  10788
ad zelňačka - já vařím vždycky brambory zvlášť a pak je teprve přidám do hrnce, kde dělám zelí, protože mi v té kyselé vodě nechtějí změknout a jsou takové, no, křupavé ;)

Jinak je postup obdobný jako u Anky - jen bez protlaku a bez hub. A malá obměna pro cholesterolem ucpané cevy - místo šlehačky bílý jogurt. A zelí kysané buď z rodinných zásob nebo tuřanské z pytlíku. A zásadně i s lákem!
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 2.1.2008 21:50  10787
Zelňačka(Tak, jak ji má máma zapsanou ve svém rozdrbaném sešitku z mládí. Dnes všeho dáváme mnohem víc.)

1 malá sklenička kysaného zelí
60 g anglické slaniny
3 větší syrové brambory
1/2 cibule
1 navršená lžička sladké papriky
lžíce rajského protlaku
pepř
bobkový list, nové koření, sůl
1 nožička klobásy
1 malá šlehačka

Do hrnce dáme rozškvařit rozkrájenou slaninu. Přidáme jemně rozkrájenou cibulku, sladkou papriku, rajský protlak, koření, na kostky nakrájené brambory. Za stálého míchání chvíli restujeme a zasypeme navšenou lžící hladké mouky. Zasmahneme a zalijeme 2 l horké vody.
Přidáme pokrájené zelí i s lákem, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor a zelí. Než polévku odstavíme, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a zalijeme šlehačkou. Cca minutu povaříme.

(No a já do ní obvykle přidávám ještě houby.)
kokos kokos 2.1.2008 21:37  10786
nula [10785]: Tak tak. Toť prostá zkušenost. I to maso je pak hodně měkké.
nula nula všetko je tak, ako má byť 2.1.2008 20:29  10785
KokosMáš pravdu, myslím, že v papiňáku by to zelí až příliš změklo.
kokos kokos 2.1.2008 17:47  10784
No ale jaksi bych to nedával do do papiňáku. I když to bude trvat dýl tak to rozhodně v normálním hrnci bude chutnější. Anebo tu čabajku až na konec.
nula nula všetko je tak, ako má byť 2.1.2008 16:53  10783
beruthielTak ta slovenska sa robieva z bravcoveho a to z kuska neudeneho a z kuska udeneho a klobaska sa da varit vcelku a az pred podavanim sa uvarena nakraja na kolieska, zachova si tak viac chut. A dobru stupavsku kapustu netreba preplachovat, lebo strati z tej chuti a zvykne sa u nas robit bez cukru, co najviac na kyslo. Pridavam tiez tie slivky a hrozienka. Ale su rozne druhy kapustnice lisi sa to aj od dediny k dedine. Na juhu Slovenska pridavaju aj smotanu.
beruthiel beruthiel Wibbly Wobbly, Timey Wimey. 2.1.2008 16:04  10782
dodatek..když je vše uvařené, žebírka z hrnce vyberu, oberu maso a to do hrnce vrátím, kostí se zbavím. S hovězím naložím dle toho jestli bylo na kostičky už když jsem ho do hrnce vkládala nebo jsem ho vařila v celku. prostě tak, aby všechno bylo na příjemně konzumovatelné kousky.
beruthiel beruthiel Wibbly Wobbly, Timey Wimey. 2.1.2008 15:56  10781
Zelňačkamy děláme taky slovenskou verzi zelňačky, takže kapustnici :). Vezmu papiňák. Kyselé zelí propláchnu a dám do vnitř. Na pánvi osmahnu cibulku a zasypu cukrem až trochu zkaramelizuje, přidám k zelí. Vezmu nožíčku čabajky, nakrájím na kolečka, šoupnu to do hrnce, s uzeným žebírkem, kouskem hovězího a na menší kousky nakrájenými bramborami udělám to samé, přidám papriku (koření)- hodně. Pepř, kmín, bobkový list, sůl...ale víceméně dochucuji až když je to hotové. Ideálně konzumovat až druhý den po uvaření. Tchýně, slovenka, ještě přidává pár sušených švestek a houby
shelle Shelle - Good Service 2.1.2008 15:17  10779
A prakticky se do roka do dne zeptej znovu :)

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt