Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Zelený je lopuch,
fotbal to je hra...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
beruthiel beruthiel Wibbly Wobbly, Timey Wimey. 3.1.2008 08:00  10797
Nulapředloni na vánoce jsem byli právě na SK, obcházeli se příbuzní, a mám dojem že co rodina, to vlastní recept na zelňačku :). Hovězí byla má (už) loňská vánoční inovace. Nebylo to špatné. Vařit ji bez papiňáku jsem zatím nějak nezkoušela. vyzkouším
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 3.1.2008 07:01  10796
Supr výraz:nějak se mi neudělalo dobře
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 2.1.2008 23:26  10795
Smetana je tam tak nějak stabilně vždy. Kupujeme jich pokaždé rovnou několik(hodně). Byly doby, kdy jsem je chodila potajnu pít, ale když jsem jednou vypila rovnou dvě krabičky, nějak se mi neudělalo dobře a od té doby mi fakt stačí jen lok před vylitím do té polifky.
foxka Foxka Everybody hurts...sometimes. 2.1.2008 23:20  10794
AnkaTo vám teda závidím. My obvykle nemíváme v ledničce ani šlehačku, ani kysanou smetanu. Buď to koupím za nějakým účelem, kdy plánuju použití v nejlbližších dnech, a musím na to dát cedulku NEŽRAT, nebo to koupím "jen tak" a když si za pár dní vzpomenu, že bych to mohla do něčeo použít, je to fuč...
gvi 2.1.2008 23:00  10793
tak já vážně netušim, co vše tam mamka dává, ale brambory tam rozhodně chybět nemohou...;-))
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 2.1.2008 22:29  10792
Bílá zelňačkaA aby moje milované zelňačky byly komplet:

Zelí zalít horkou vodou a vařit. Přisolit. Na závěr vklepnout hodně vajec. Brambory vařit zvlášť a ve slupce, krájet až do talíře a pak zelít polévkoul
kokos kokos 2.1.2008 22:27  10791
Ano to je ten správný recept, tak nějak to dělám. A ještě obměna s uzenými žebírky. Je to pak takové zauzené :-)) A ty "křupavější" brambory jsou lepší. No a kysaná smetana je taky dobrá. A chybí tam majoránka.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 2.1.2008 22:25  10790
Kysanou smetanu také dáváme, když zrovna je. (Šlehačka je v lednici vždy.) Brambory vařené v polévce sice jsou "křupavější" (jak píše Vanda), ale tím pro mě lépe. Když tam máma dá brambory vařené normálně, protože je zrovna vaří k jinému jídlu, není to ono.
renda Renda 2.1.2008 22:01  10789
Tak zelnacku zasadne bez brambor (IMHO zbytecny plnivo) a misto slehacky kysanou smetanu. A uz asi vim, co budeme zrat celej vikend, diky za tip:)
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 2.1.2008 21:59  10788
ad zelňačka - já vařím vždycky brambory zvlášť a pak je teprve přidám do hrnce, kde dělám zelí, protože mi v té kyselé vodě nechtějí změknout a jsou takové, no, křupavé ;)

Jinak je postup obdobný jako u Anky - jen bez protlaku a bez hub. A malá obměna pro cholesterolem ucpané cevy - místo šlehačky bílý jogurt. A zelí kysané buď z rodinných zásob nebo tuřanské z pytlíku. A zásadně i s lákem!
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 2.1.2008 21:50  10787
Zelňačka(Tak, jak ji má máma zapsanou ve svém rozdrbaném sešitku z mládí. Dnes všeho dáváme mnohem víc.)

1 malá sklenička kysaného zelí
60 g anglické slaniny
3 větší syrové brambory
1/2 cibule
1 navršená lžička sladké papriky
lžíce rajského protlaku
pepř
bobkový list, nové koření, sůl
1 nožička klobásy
1 malá šlehačka

Do hrnce dáme rozškvařit rozkrájenou slaninu. Přidáme jemně rozkrájenou cibulku, sladkou papriku, rajský protlak, koření, na kostky nakrájené brambory. Za stálého míchání chvíli restujeme a zasypeme navšenou lžící hladké mouky. Zasmahneme a zalijeme 2 l horké vody.
Přidáme pokrájené zelí i s lákem, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor a zelí. Než polévku odstavíme, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a zalijeme šlehačkou. Cca minutu povaříme.

(No a já do ní obvykle přidávám ještě houby.)
kokos kokos 2.1.2008 21:37  10786
nula [10785]: Tak tak. Toť prostá zkušenost. I to maso je pak hodně měkké.
nula nula všetko je tak, ako má byť 2.1.2008 20:29  10785
KokosMáš pravdu, myslím, že v papiňáku by to zelí až příliš změklo.
kokos kokos 2.1.2008 17:47  10784
No ale jaksi bych to nedával do do papiňáku. I když to bude trvat dýl tak to rozhodně v normálním hrnci bude chutnější. Anebo tu čabajku až na konec.
nula nula všetko je tak, ako má byť 2.1.2008 16:53  10783
beruthielTak ta slovenska sa robieva z bravcoveho a to z kuska neudeneho a z kuska udeneho a klobaska sa da varit vcelku a az pred podavanim sa uvarena nakraja na kolieska, zachova si tak viac chut. A dobru stupavsku kapustu netreba preplachovat, lebo strati z tej chuti a zvykne sa u nas robit bez cukru, co najviac na kyslo. Pridavam tiez tie slivky a hrozienka. Ale su rozne druhy kapustnice lisi sa to aj od dediny k dedine. Na juhu Slovenska pridavaju aj smotanu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt