Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Zelený je lopuch,
fotbal to je hra...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 28.6.2008 13:05  12019
JoshuaZázvor domácí zkusím. Já si takhle zvykl ke všemu požírat kim-či, které každoročně kvasím v kuchyni, k nelibosti manželky a návštěv.
joshua 28.6.2008 13:01  12018
phannyjeste jedna vec - original japonsky je krajeny podelně korenu a platky jsou tenci nez milimetr a tak je pekne ohebny a mekky. Cim tenci platky, tim delikatnejsi chut.
Ten muj krajim napric boubelkám korenu (kolecka) a tak jsou to takove penizky, navic mam jen krajec co dokaze delat platky tluste asi 1mm a vice, takze ten muj neni tak ohebny a je i ostrejsi protoze ho je tim padem na jedeno sousto víc.

Original kupuji defakto jen proto abych mel moznost ho zavinovat do tvaru kvetinek (pro navstevy a podobne)

Jinak, co se tyce originalu, tak jednoznacne doporucuji bily. Ten ruzovy je sice klasika, ale... ruzovy by myl byt proto, ze je krajeny z velice mladeho korene a v nalevu zruzovi. Starsi koreny zustavaji bile (nazloutle). Dotud by to bylo ok.
Ale... dneska, jak se na vsechno sere, tak i v japanu se dela na export(anebo "pro prazaky" jak se u nas rika), ruzovej zazvor ze stareho korene a pak se pribarvuje potravinarskym barvivem. A proto ma specifickou chut o ktere si lidi mysli, ze je ta spravna. Takovy zazvor se da lehce koupit i u nas. Poznat to nejde. Leda cenou - ruzovy levny stoji cca 200,- za kilo a ruzovy drahy stoji cca 1000,- za pul kila. Ale ten u nas nesezenes. Ale i ty levne jsou nekdy mladé, to uz poznas praxí a castou konzumací :-P

Nic, nebudu tady tapetovat zazvorem, ale da se o nem mluvit hodiny a navic je uzasny nejenom k sushi ale i k drtive vetsine zdejsich jidel.
kokos kokos 28.6.2008 12:46  12016
gvi [12011]: To by měla být jen mouka rozsšlehaná ve vodě, mléce, nebo smetaně.
joshua 28.6.2008 12:45  12015
phanny:-) Ahoj!

Ad nakl. zázvor - pořád kupuji originál. Ale dělám si i svůj z jednoducheho duvodu, protoze jsem si rekl, ze dokazu udelat stejny jak ten kupovany. Ale zatim se mi ho dari delat jen lepsi :-) V tom kupovanym je ale neco co nemuzu s tim domacim nijak dosahnout, ma to nejaky chutovy ocas a realne si zacinam myslet, ze to jsou ty "É"čka ktere ten kupovany nutne obsahuje. Takze v soucasne dobe jsem v procesu zvykani si na ten domaci, protoze i kdyz vydrzi v lednici min nez ten kupovany, tak ma takovou čistší a pronikavejsi chut.

Na webu mam overeny recipe. Modifikací je samozrejme mnoho ale tento se podle me nejvice blizi tomu co jsem jedl u rodiny v japanu, kde ho taky nakladali sami.
mickeye 28.6.2008 12:45  12014
gvi [12011]: Záklechtka je mouka rozmíchaná ve studené(vlažné) tekutině (voda, mléko, smetana apod.) Občas se tomu tuším říká i "amerika". A místo mouky se dá použít i solamyl.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 28.6.2008 12:31  12013
JoshuaVítej zpět ztracený synu :-)!
Proč jsi jsem nezačal chodit dřív?

ad nákládaný zázvor
- děláš ho doma, protože je výsledek lepší než kupovaný?
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 28.6.2008 12:28  12012
FoxkaRozhodně hodně nasolit, nechat vypotit a vymačkat. Se slupkou, na plátky. Rovnou na rošt, hodně prudce,jinak se rozpadají. Ochucuji až potom, hlavně olivovým olejem.
gvi 28.6.2008 12:13  12011
pavlajszáklechta je co? (pro nás sudeťáky)
joshua 28.6.2008 11:07  12010
Foxkajednou jsem je delal a to tak, ze na platky se slupkou a pak rovnou na cisty rošt aby meli pekne tmave pasiky a aby se nezhromazdovala stava, vedle jsem zadelal majdu "co je zrovna poruce" tusim treny cesnek, trocha koreni na zeleninu, olivovy olej, par oliv rozemletych na kasi, sekana cerstva bazalka, a nejake vino... vse zamichat a potrit tim platky z jedne strany tesne pred dokoncenim grilovani... a griloval jsem dele a na mensi teplote, pak jsem na to jeste slehnul tenky platek mozzarely...
nenufer 28.6.2008 10:59  12009
Foxkaja si len rozmackam do oleja cesnak a trochu to osolim, pomazem kruzky z baklazana tak 3/4 az 1 cm hrube a hodim na tal co znamena ze v tvojom pripade to chce ten alobal. Nijak zvlast ich ale nenechavam vypotit ani nic podobne :-)
joshua 28.6.2008 10:57  12008
Alchymista:-))


Ja uz asi rok a pul taky pisu knihu... taky se uz musim nastvat a dokoncit to... casem... :-)
foxka Foxka Everybody hurts...sometimes. 28.6.2008 10:35  12007
SOSPotřebuju rychlou radu. Jak grilujete baklažány? Na plátky (předtím posolit a nechat "vypotit")? Se slupkou nebo bez? Nebo půlky? Rovnou na roštum enbo v alobalu?¡Čím kořenit? A jak smíchat koření s olejem?
alchymista 28.6.2008 10:29  12006
Joshua [12005]: fuj, zrovna jím pepřenky a ten tvůj vlašák mi moc nedodal. Možná dneska ještě napíšu knihu, to se klidně může stát :)
joshua 28.6.2008 10:23  12005
nanuferpokia¾ sám uvarím nejaké indické jedlá, což sa kludne moze stat ked na ne dostanem chut, tak mi ver, ze milerad vyzkusam mnoho zahranicnych aj nasich receptov, pokial sem verejne napisem nejaky recepis. Ale ani jeden nebudem upravovat na ceske alebo sloveske suroviny. Kde sme :-) Bud chces indicku alebo inu narodnu kuchynu, alebo "českú "čínu"" :-) ... at ješ čo ješ, stejne zvracias vlašák :-)
Bud suroviny zozenies kupis alebo mozeme rovno varit bryndzove halusky (milujem ich)
Nepoznam nieco take ako "ceska india" a podobne.

... a nemyslel som to tak, ze ste nevdacny, to vobec nie, len som si (mozno podla vas) drzo dovoli podotknut, ze skusenost sa v ziadnom pripade neda preniest a tak kazdy si musi vysolichat veci sám. K tomu som citil v prispevku Maudenky, ze ma nejaky problem, ktory ale ja riesit nehodlam.
Naviac, zahranicne recepty pokial pochadzaju od zdroja kde je jasne ze sa tomu ludia venuju, su minimalne velmi dobre startovacie know how.
Stovky receptov, som sam tak vyzkusal a doladil podla seba... takze ani ten "osvedceny" nieje nikdy "osvedceny" pre kazdeho. Niekdo zmrví aj prazenicu a bude nadavat ze je spatny recept, pokial bude varit len podla receptu. Varenie nie je automatika. U toho sa musi zit, citit a mysliet. :-)

A dakujem za nakopnutie moznosti pisat v slovencine, je to prenadherny a kludny jazyk. :-)

Majte pekný dník koťátenká.

P.S. Ked budem mat zaujimavy recepis tak ho sem trebars vlozim... v pohode.
alchymista 28.6.2008 10:21  12004
Indie to možná nebude, ale je v tom hodně kari :)
Na oleji se orestovat kuřecí nebo vepřové se spoustou cibule, paprik a rajčat, dobrej je i pórek. Osolit, přidat kari (hodně), možná trochu pepře a určitě loupané mandle. Podává se to s rýží, není nic jednoduššího a je to moc dobrý.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt