Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Něco navíc v zeleném?
A proč ne...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
joshua 29.6.2008 00:58  12028
slozeni mi je jasne aj jsem to doma zkousel ale mandle poradne rozemlit, to asi fakt rucne nejde. Proto jsem se ptal esi nemas nejaky fórichtung anebo tip. Ok, tak ja to nejak vymyslim :-)

jdu spat, ted jsem se vratil z oslavy a meli tam lososí kaviar, ten ruskej... se mi delali koule za usima...

Ad zelaky - diky.

Tak brum brum...
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 28.6.2008 22:43  12027
Zelákyhttp://www.kolomaznik.cz/zelaky/

Jinak u nás je mají větnamci.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 28.6.2008 22:42  12026
Echtes marcipanSe kupuje, neboť k jeho výrobě je třeba třecí stroj, něco na způsob mandlu. JInak jsou to mandle s cukrem, nic jiného, jen je potřeba je rozemlít na kaši. Doma to fakt nejde.
maude 28.6.2008 20:24  12025
Nenufer, AlchymistaDíky za tipy!
maude 28.6.2008 20:24  12024
Takový pěkný klub to tu býval... :-(
joshua 28.6.2008 14:04  12023
phannymno... zni to dobre :-P Kakabus nemam ale neco vymyslim. Jsem hodne na zeleninu a pamatuji si ze Kim-či chutnalo skvele.
Diky!

juuu... ted jsem dostal chut na sladke jak nejaka mamima... Normalne bych jedl cokoladu jak chleba. Jdu si udelat dobrou kavu a neco k tomu asi upeču. Rodinu jsem poslal na vikend za kamoskou na chatu, takze jsem sám sameček samutinkej a muzu delat umeni :-D
Jeste upravim par fotek a pak seru tyden na praci...

Jo, nevis nahodou jak se dela Echte Marzipan?
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 28.6.2008 13:47  12022
Kim-čiChce to mít kakabus, čili hrnec na zelí, stačí i na 5 litrů, ale aby měl kolem hrdla žlábek na vodu. Potom to těsní a tolik nesmrdí.

Suroviny
Čínské zelí, bílá ředkev, pórek, čerstvý zázvor, čerstvý česnek, sezamové semínko, korejská rybí omáčka, korejské čili (obojí se dá koupit tuším v Praze na Karláku).


Zelí přepůlíme, zasypeme solí a necháme ať pustí štávu (klidně přes noc). Potom vypereme ve vodě a hodně vymačkáme. Ředkev nastouhat na hrubo, pórek na kolečka nakrájet. Česnek i zázvor na jemno nakrájet. Nestrouhat a nemixovat, potom to ztratí grády. Sezamové semínko přes noc namočit do vody, potom do hněda opražit na suché pánvi. Nakonec vše smíchat, nacpat do hrnce, dobře utemovat, navrch talířek nebo prkýnko a šutr. Prostě nechat kvasit jako normální kysané zelí. A dolévat vodu do žlábku, jinak je to jak když se někde někdo pos*al.
joshua 28.6.2008 13:18  12021
phannyjeste historka - jsem si jednou rekl, ze kdyz muzu nalozit zazvor tak ze muzu do stejneho typu nalevu nalozit i na platky nakrajenou mrkev a bude to spolecne pochoutka. :-D Mno... tyden jsem vetral barák. To byl smrad jako kráva. Siláž hadra. Doma to nezkousejte! :-)) Vsechno to slo do hajzlu.
joshua 28.6.2008 13:12  12020
phanny :-)) to musi byt smradu jak v hradu :-) Ale Kimči je vynikajici, jedl jsem ho kdysi v Koreji a ted jsi mi dal brouka do hlavy... ale neumim to, ani nevim co do toho vsechno jde a jak se to fermentuje.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 28.6.2008 13:05  12019
JoshuaZázvor domácí zkusím. Já si takhle zvykl ke všemu požírat kim-či, které každoročně kvasím v kuchyni, k nelibosti manželky a návštěv.
joshua 28.6.2008 13:01  12018
phannyjeste jedna vec - original japonsky je krajeny podelně korenu a platky jsou tenci nez milimetr a tak je pekne ohebny a mekky. Cim tenci platky, tim delikatnejsi chut.
Ten muj krajim napric boubelkám korenu (kolecka) a tak jsou to takove penizky, navic mam jen krajec co dokaze delat platky tluste asi 1mm a vice, takze ten muj neni tak ohebny a je i ostrejsi protoze ho je tim padem na jedeno sousto víc.

Original kupuji defakto jen proto abych mel moznost ho zavinovat do tvaru kvetinek (pro navstevy a podobne)

Jinak, co se tyce originalu, tak jednoznacne doporucuji bily. Ten ruzovy je sice klasika, ale... ruzovy by myl byt proto, ze je krajeny z velice mladeho korene a v nalevu zruzovi. Starsi koreny zustavaji bile (nazloutle). Dotud by to bylo ok.
Ale... dneska, jak se na vsechno sere, tak i v japanu se dela na export(anebo "pro prazaky" jak se u nas rika), ruzovej zazvor ze stareho korene a pak se pribarvuje potravinarskym barvivem. A proto ma specifickou chut o ktere si lidi mysli, ze je ta spravna. Takovy zazvor se da lehce koupit i u nas. Poznat to nejde. Leda cenou - ruzovy levny stoji cca 200,- za kilo a ruzovy drahy stoji cca 1000,- za pul kila. Ale ten u nas nesezenes. Ale i ty levne jsou nekdy mladé, to uz poznas praxí a castou konzumací :-P

Nic, nebudu tady tapetovat zazvorem, ale da se o nem mluvit hodiny a navic je uzasny nejenom k sushi ale i k drtive vetsine zdejsich jidel.
kokos kokos 28.6.2008 12:46  12016
gvi [12011]: To by měla být jen mouka rozsšlehaná ve vodě, mléce, nebo smetaně.
joshua 28.6.2008 12:45  12015
phanny:-) Ahoj!

Ad nakl. zázvor - pořád kupuji originál. Ale dělám si i svůj z jednoducheho duvodu, protoze jsem si rekl, ze dokazu udelat stejny jak ten kupovany. Ale zatim se mi ho dari delat jen lepsi :-) V tom kupovanym je ale neco co nemuzu s tim domacim nijak dosahnout, ma to nejaky chutovy ocas a realne si zacinam myslet, ze to jsou ty "É"čka ktere ten kupovany nutne obsahuje. Takze v soucasne dobe jsem v procesu zvykani si na ten domaci, protoze i kdyz vydrzi v lednici min nez ten kupovany, tak ma takovou čistší a pronikavejsi chut.

Na webu mam overeny recipe. Modifikací je samozrejme mnoho ale tento se podle me nejvice blizi tomu co jsem jedl u rodiny v japanu, kde ho taky nakladali sami.
mickeye 28.6.2008 12:45  12014
gvi [12011]: Záklechtka je mouka rozmíchaná ve studené(vlažné) tekutině (voda, mléko, smetana apod.) Občas se tomu tuším říká i "amerika". A místo mouky se dá použít i solamyl.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 28.6.2008 12:31  12013
JoshuaVítej zpět ztracený synu :-)!
Proč jsi jsem nezačal chodit dřív?

ad nákládaný zázvor
- děláš ho doma, protože je výsledek lepší než kupovaný?

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt