Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Když diskuse,
tak s Lopuchem

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 15.7.2008 10:35  12125
Kuchyně prý bude k dispozici, takže nějakej sporák asi. Hlavně, budem ve Francii, takže spíš to bude o tamních potravinách a o chutích každého člena posádky.
maude 15.7.2008 10:33  12124
Těstoviny jsou jistotka!
Na čem přesně budeš vařit? Na ohni nebo na campingovém vařiči? Mám i další tipy z podobných akcí...
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 15.7.2008 10:32  12123
Ani vlastně nevím, jak se dělá, ale to nebude nic složitýho:-)
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 15.7.2008 10:32  12122
buřtguláš je klasika, ale dva týdny ho jíst?:-)
coated Coated Nezapomeň, že tvůj sen - se zdá jen tobě 15.7.2008 10:25  12120
kvitko, udělej buřtguláš
vinyl vinyl - ...jen si hraju 15.7.2008 10:21  12119
v kampu v Pauillacu jsme vařili artičok, kachní prsa a hovězí steak. V kampu v Albě zas krevety, těstoviny s lanýžem, ossobuco a steak z piemontu. Jestli ale budeš vařit na ohni, asi to bude náročnější. Chápu, že rada je bezcená, jen jsem zavzpomínal na kampy :-)
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 15.7.2008 09:11  12118
Co si vaříváte na dovolené? Když jste v kempu? Asi na mě částečně spadne kuchtění pro 8 lidí, tak potřebuju nápady, nejlépe rychlé, jednoduché, levné:-)
scalex Scalex 15.7.2008 08:44  12117
Já bych do toho taky nešel, ale kuchyně celého světa nabízejí i spoustu nových jídel, ze kterých se tuzemcům neobracejí vnitřnosti.

K tomu, co píše Royal - já si občas rád zaexperimentuju a obohatím nějaké typické české jídlo něčím exotickým. To neznamená, že se vyhýbám echt české kuchyni (i když bych, popravdě řečeno, měl).

Já tu cizí stravu neberu jako náhradu české, ale jako kolegu, jako rovnocenného partnera.

Takový je například i můj pohled na sójové maso. Jsem jedním z exotů, kterým ten "ochucený polystyren" vážně moc chutná. Nevím, čím to je, že mi to tak jede, ale neřeším to. Co ale rozhodopádně odmítám, jsou řeči typu "je to dokonalá náhražka masa" nebo "nepoznáš, že v tom není maso". Není to náhražka a pozná to i naprostý debil. Já to prostě neberu jako náhražku, ale jako jinou samostatnou ingredienci, která se při vaření dá použít. Pokud si dám guláš ze sojového masa a budu chtít stejný zážitek, jako z guláše klasického, pak nutně musím být zklamaný. Já ale nic takového nechci. Uvařím jídlo a la guláš, klidně do něj nasypu cizrnu nebo zmíněné sojové maso a prostě a jednoduše si na tom pochutnám, protože i když to je něco dost jiného než opravdový guláš, je to taky výborné.
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 15.7.2008 08:35  12116
vinylOchutnati je třeba (záhodno) mnohé. Pak jsou jídla (a prostředí) kde ochutnávat není záhodno.
vinyl vinyl - ...jen si hraju 15.7.2008 08:12  12115
Scalexnaskočil mi nedávný díl Kriminálky, kdy "gurmeti" pojídali živé chobotnice, červy, fritované sklípkany a podobné lahůdky. Do toho bych nešel ani já, ač s tebou souhlasím v tom, že je třeba ochutnat vše.
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 15.7.2008 06:37  12114
ScalexNo, tak ono je vlastně skoro jedno, kdo z nás dvou napíše příspěvek - výsledek bude vždycky podobný...

Jasněže se nevyhýbám a zvědavě, ba nadšeně ochutnávám vše nové. I poctivě přiznávám, že mi mnohé exotické speciality i chutnají. Přesto je nemám potřebu vyhledat častěji, než opravdu tak jednou za půl roku.

A to s tím gulášem máš taky pravdu, však tu pomalu zdomácňují pochoutky jako je kebab nebo langoš třeba. Na pultech jsou už doma cukety i brokovnice či lilek nebo patizon. Přesto si k vepřové s knedlíkem dám raději zelí.
scalex Scalex 15.7.2008 06:27  12113
A tak vo tom žádná, že tyhle české osvědčenosti jsou výborné a jen trouba by se jim vyhýbal. Ale na světě je spousta dalších chutí a rád ochutnám i něco z jiných luhů a hájů, dokonce i z míst, kde žádné luhy a háje nerostou.

Je to stejné jako s muzikou - taky by mi mohl stačit Karel Gott, Lucie Bílá a Kabáti. Ale já si rád poslechnu poctivej jižanskej rock, japonskou syntetiku, africkou moderní muziku, sborové zpěvy z Polynésie a spoustu další zajímavé hudby. A totéž u mne platí v jídle. Ano, připálenej buřt, salám s octem a cibulí, jitrnice nebo nakládaný syrečky miluju, ale proč se vyhýbat zajímavým a lahodným jídlům z ciziny? Kór dnes, kdy opravdu není problém sehnat kdejakou ingredienci.

Svět nabízí obrovské množství lahůdek, které u nás ještě nezdomácněly, ale proč se jim vyhýbat? Chápu a respektuju, že to někoho neosloví. Mne třeba vůbec neoslovilo suši. Ale jsem rád, že jsem ho ochutnal a vím, o čem je řeč. I u té muziky jsem slyšel spoustu balastu nebo věcí, které už si rozhodně nikdy neposlechnu. Ale i mezi těmi zahraničními jídly je spousta těch, které se mohou stát mojí srdeční záležitostí.

A mezi námi - on k nám ten gulášek taky kdysi přicestoval. 8^)
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 15.7.2008 05:34  12112
phannyNo..."Scalexova novotného metoda" by se hodila, kdyby místo té asijské speciality byl na výběr třeba:
- opečený špekáček
- tlačenka s cibulí a octem
- obalovaný květák
- medailonky z vepřové panenky s křenem
- a když křen, tak ovárek
- gulášek se šesti a s hromadou čerstvé cibule
- plněné papriky (ať už s rajdou nebo s novým brambůrkem)
- jitrnice
nebo svíčková, nebo V-K-Z, nebo ptáček, nebo ještě teplá buchta s tvarohem a druhá s mákem, nebo míchaný vajíčka se spoustou špeku, nebo řízek a bramborovej salát nebo...
Víme, přátelé, já jsem vidlák, sláma mi čouhá z bot a moje chuťové buňky už jsou tak nějak vystavěné na tahleta stará osvědčená jídla. Nebyl jsem a nebudu ani v Koreji ani v Jápánii ba ani v Laosu a nejsem si jist, jestli mě asijská jídla lákají natolik, abych si je dával častěji, než tak asi dvakrát do roka připravená Vietnamcem nebo Číňanem v Praze, Doksech nebo Mladé Boleslavi.
A je mi trošku smutno z dětí, které za největší lahůdky mají BigMac nebo Kung-Pao aniž by kdy ochutnaly svíčkovou od babičky nebo třeba škubánky s mákem.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 14.7.2008 21:02  12111
:-) Tohle rozhodování bych taky vyřešil scalexovou novotného metodou :-))).
bigdejvid BigDejvid Some thing - has found us. 14.7.2008 20:50  12110
tak jsme koukal v Tescu na ty chilli paprcky, 40 kč se mi teda za takový mrňouse dávat nechce :-/

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt