Já bych do toho taky nešel, ale kuchyně celého světa nabízejí i spoustu nových jídel, ze kterých se tuzemcům neobracejí vnitřnosti.
K tomu, co píše Royal - já si občas rád zaexperimentuju a obohatím nějaké typické české jídlo něčím exotickým. To neznamená, že se vyhýbám echt české kuchyni (i když bych, popravdě řečeno, měl).
Já tu cizí stravu neberu jako náhradu české, ale jako kolegu, jako rovnocenného partnera.
Takový je například i můj pohled na sójové maso. Jsem jedním z exotů, kterým ten "ochucený polystyren" vážně moc chutná. Nevím, čím to je, že mi to tak jede, ale neřeším to. Co ale rozhodopádně odmítám, jsou řeči typu "je to dokonalá náhražka masa" nebo "nepoznáš, že v tom není maso". Není to náhražka a pozná to i naprostý debil. Já to prostě neberu jako náhražku, ale jako jinou samostatnou ingredienci, která se při vaření dá použít. Pokud si dám guláš ze sojového masa a budu chtít stejný zážitek, jako z guláše klasického, pak nutně musím být zklamaný. Já ale nic takového nechci. Uvařím jídlo a la guláš, klidně do něj nasypu cizrnu nebo zmíněné sojové maso a prostě a jednoduše si na tom pochutnám, protože i když to je něco dost jiného než opravdový guláš, je to taky výborné. |