Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Když diskuse,
tak s Lopuchem

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
vinyl vinyl - ...jen si hraju 12.12.2008 14:56  12796
karlovarský neznám, ale vejce vždy rozdělujem.
makovec makovec Chuck Norris snědl jídlo od Babicy - a ještě si přidal 12.12.2008 14:51  12795
co myslite, do hmoty na karlovarsky knedliky radeji jen zloudky a nasledne snih uslehany z bilku nebo tam kydnout rovnou cely vejce ?
zvladamdost zvladamdost 12.12.2008 13:29  12794
Díky oběma.
misulina misulina 12.12.2008 08:25  12793
zvladamdostPoužívám sušené i čerstvé a ani při krátkých programech nemám problém. Jen před započetím kynutí kontroluji stav těsta. Jen jednou se mi nepovedl a to když jsem dala moc studenou vodu. Mrkni na stránky domacipekarny.dama.cz, jsou tam i zásady pro začínání s pekárnou atd:-)
scalex Scalex 11.12.2008 19:01  12792
Používám klasické sušené, jen se mi neosvědčily na krátké programy (dvouhodinové a kratší), těsto nestihne vyběhnout a chleba je takový jakoby sražený. Je lepší dát tomu kynutí čas.
zvladamdost zvladamdost 11.12.2008 18:54  12791
ahojky vespolek: mám otázku pro toho kdo umí s domácí pekárnou: Pokud se bude péci domácí chléb ne z koupené směsi ale z mouky, přísad a kvasnic: mám někde hledat a koupit nějaké speciální kvasnice na pečení chleba nebo mohu použít ty klasické kvasnice sušené třeba s tím modrým ptákem na obalu? Mouky chlebové jsem objevila ale po kvasicích mě nenapadlo se dívat.Pekárnu totiž dostanu od jéžíška a chci být připravena :-)) Díky za rady
nula nula všetko je tak, ako má byť 10.12.2008 13:59  12790
akorát ta velikost husy- 2,1 kg, se mi opravdu nezdá. Já dělám mnohem větší. :)
muflonek muflonek z Perníkového lesa - srazy východočeské příjemné.o) 10.12.2008 12:05  12789
nula [12787]: to opravdu vypadá chutně.o)
renda Renda 10.12.2008 11:05  12788
nulaSakra, to zni dobre...
nula nula všetko je tak, ako má byť 10.12.2008 10:53  12787
tak trocha na inú tému...V Nemecku sa na Štedrý deň podáva kapor, podobne ako u nás, ale ďalšie sviatočné dni nechýba typická plnená hus. Pre inšpiráciu vám sem hodím recept.

Potrebujete:
pre 4-6 osôb:
1mladú, čerstvú hus,
aspoň 2100 gramov
so¾, čierne korenie, najlepšie čerstvo z mlynčerka
trocha majoránky
Plnka:
1 žem¾a alebo rožok
100 g odkôstkovaných sušených sliviek namočených predtým v koňaku
(350 g filé z husacích pàs) - toto mi príde zbytočný luxus, tak ja to vypúšťam
100 g te¾acia pečeň (ja dávam kuraciu)
100 g varená šunka, plátky v hrúbke, aby sa dala nakrájať na malé kocky
1 kyslasté jabåčko
80 g varených olúpaných gaštanov
1 bielko z vajíčka (nič sa nestane keď dáte celé vajce)
50 g strúhanky
300 g š¾ahačkovej smotany
so¾, čierne korenie

Na výpekovú omáčku:
1 cibu¾a (alebo viac malých šalotiek)
trocha celeru a mrkvy
2 malé jablká
zeleninový, či iný vývar (môže byť z kocky)
100 g Creme fraiche, u nás môžeš použiť smotanu na varenie, alebo takú rastlinnú náhradu v umelej f¾aške je dostať.

Ako príloha:
paradajky nakrájané na polovičky (najlepšie cherry),
1 kg ružičkového kelu, (len ¾ahko orestovaný a podusený s trochou soli, čierneho korenia a nastrúhaného muškátového orecha).
Nemci to jedia so zemiakovým pyré alebo so zemiakovými kned¾ami, čo sa mne páči viac.
Ako na to:
Hus opláchneme, osolíme zvonka aj zvnútra rozotrieme aj majoránku a čierne korenie do nej. Naplníme plnkou a zašijeme bavlnenou niťou. Povrch posypeme rascou a dáme na pekáč. Naspodok pod hus dáme na cibu¾u, celer, mrkvu a jablká nakrájané na kocky. Podlejeme to a dáme piecť na najnižšiu pričku mriežky pri cca 200°C na cca 90 min.

Plnka:
žem¾u namočíme a potom vyžmýkame, Slivky namočené v koňaku posekáme nadrobno. Pečienky rozmixuje v mixéri a pridáme k mase. varenú šunku a jabåčka nakrájame na kocky, gaštany posekáme. Môžeme pridať aj posekané pistácie. V mise rozmiešame prísady s vajíčkom , strúhankou a uš¾ahanou š¾ahačkou, ochutíme so¾ou, korením a majoránkou a naplníme ňou hus.
Zeleninu z výpeku vyberieme a rozmixujeme, z pekáča odlejeme prebytočnú masť, pridáme rozmixovanú masu a podlejem vývarom a zjemníme s Créme fraiche. Pod¾a vlastnej chuti môžete do omáčky šprcnúť trochu koňaku, či vína.

Je to dosť prácne a asi preto je tento recept sviatočný. V našich končinách sa ujali lokše a kapusta, ale ten ružičkový kel je typická zimná tradícia.
Dobrú chuť.
cova 9.12.2008 20:57  12786
Uff, už je to tady zase - PPP (Prívarok a Penis Popularny)...
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 9.12.2008 17:47  12785
... a stejně se necháte :-)
keosan 9.12.2008 15:44  12784
AnkaVsak OK, ludi je vela. Preto sa obcas opytam, ci nepribudol niekto :)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 9.12.2008 15:22  12783
keosan 12780Čemu nerozumíš na "nehodlá se o tom s tebou bavit"? Přeložíme.
kokos kokos 9.12.2008 15:01  12782
kvitko [12781]: A nechceš toho trochu moc :-))

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt