Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Komu se nelení,
tomu se zelení.

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 16.9.2009 20:47  14318
muflonek [14315]: ale vyjede... ale jiným koncem... ale to už není vhodné téma do tohoto klubu ;)
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 16.9.2009 20:46  14317
Jo, rizoto. Táta ho dělal z vnitřností (drůbeží srdíčka a žaludky), hrášku a rýže. To jsem měla dost ráda. Pak vlastně ještě ledvinky s omáčkou a s rýží anebo vepřové a hovězí jazyky. Neuzenej vepřovej uvařenej a s rýží, uzenej hovězí jsem mívala radši studenej na chlebu s hořčicí. Já teda nevím, jak se dnes lidi stavěj k pojídání vnitřností malými dětmi, ale já to milovala a nikdy mi po tom nic nebylo... Jo a pak ještě různý polívky - boršč, prdelačku (zabíječkovou), dršťkovou, česnečku s opečeným chlebem. Dneska bych asi navrhovala různé krémové zeleninové - pórkovou, dýňovou, cizrnovou... je jich řada a bývají moc dobré :) Další, na co jsem si vzpomněla, je smaženej květák/houby/bezové květy/cukety/patizony. A masové směsy na topinky (mleté maso, rajský protlak, event. trochu zeleniny - papriky, cibule) + posypat sýrem.
muflonek muflonek z Perníkového lesa - srazy východočeské příjemné.o) 16.9.2009 20:42  14316
a dodnes miluji brambory s tvarohem.o)
muflonek muflonek z Perníkového lesa - srazy východočeské příjemné.o) 16.9.2009 20:41  14315
Foxkamy to měli - vláček jede do tunelu - tehdy mi nepřišlo divné, že vláček teda nevyjede.o))))
muflonek muflonek z Perníkového lesa - srazy východočeské příjemné.o) 16.9.2009 20:39  14314
Jooo pudink se šťávou.o))) Taky jsme bagrovali a vytvářeli jezírka...

Ještě jako dítě jsem měla ráda rizoto ze zbytků.o)

Obalované chleby ve vajíčku a pak obložené (horčice, točeňák - ten jsem ale vynechávala, cibule, paprika, rajče, kyselý okurek)jsou super... Nenufer mě naučila ještě jednu variantu (ale ne moc dětská) - chleba z jedné strany potřít taveňákem, cibuli nakrájet na kostičky (asi by šla i kolečka, či čtvrtky) - v tom omočit ten chleba ze strany natřené taveňákem - omáchat ze všech stran ve vajíčku a osmažit
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 16.9.2009 20:38  14313
Foxka [14312]: :))
v naší rodině nás spíš od jídla odháněli :))
a aby se kluk naučil od mala jíst zeleninu, tak jsem ji upravovala do zajímavých útvarů - a navíc - mě to bavilo :)
foxka Foxka Everybody hurts...sometimes. 16.9.2009 20:34  14312
VandaJednohubky se u nás právě jmenovaly "ovečky" - zděděno ještě po mně, když jsem jako malá nejedla a naši s emnou hráli takový ty stupidní hry jako "šup ovečko do chlívečku" atd :-)).
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 16.9.2009 20:33  14311
nastavka je bramborová kaše bez mlíka, zato s krupkama, těsto na bramborový placky je určitě někde na netu, je to podobný jako na bramborové knedlíky - skvělé jsou s povidlama, rajská omáčka = kořenová zelenina + kus masa + koření (bobkový list, nové koření, pepř, sůl), uvaříš do měkka, vyndáš maso (a větší kusy koření), zeleninu rozmixuješ ještě s rajčaty (patlačka) nebo s rajským protlakem (rychlejší varianta), vrátíš maso, dochutíš (dobré je do toho přidat trochu karamelu udělaného z cukru a octa) a hotovo. Skvělé s rýží, kolínkama, event. houskovým knedlíkem (pro ty, co ho mají na rozdíl ode mne rádi). Varianta - místo masa plněný papriky (moje nejoblíbenější jídlo už od dětství).
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 16.9.2009 20:27  14310
no, hlavně to není do půlhodiny na stole - sekaná určitě ne - ale zas když ji jeden den upečeš, může být druhý den na studeno - takže vlastně jo :)

u nás frčely zeleninový ksichtíky, vláčky, nebo obyčejné "jednohubky" - kdy se namazal chleba, něčím obskládal - pomaz. máslo nebo lučina, plátek sýra, šunka - rozkrájelo se na kostičky a na každou kostičku zas položit nějaký kousek zeleniny - červená x žlutá paprika, okurek, ředkvička - bylo to zas pěkně barevný

a těstovinové saláty na několik způsobů - třeba s povařenou zeleninovou směsí mrkev, kukuřice, brokolice, hrášek, smíchat s teplýma těstovinama a nechat v tom rozpustit sýr, který se dává do toustů
- dál se do toho dá dát cibule a místo sýru nějaký dresink
- nebo šunka
- nebo tuňák s olivama a rajčetem

nebo zeleninový salát - klasicky ledový salát, rajče, paprika, okurek (cibule - my jsme cibuloví, ale mrňousové třeba ne) + osmahnutý kuřecí plátek rozkrájený na kostičky + dresink nebo jen bylinková sůl
- nebo místo masa balkánský sýr (a třeba ještě olivy)
- nebo sytější varianta s kuskusem

do příprav salátů jsem zapojovala kluka - natrhat salát na malé kousky zvládal hravě :)
makovec makovec Chuck Norris snědl jídlo od Babicy - a ještě si přidal 16.9.2009 20:14  14309
asI
makovec makovec Chuck Norris snědl jídlo od Babicy - a ještě si přidal 16.9.2009 20:14  14308
sekana a karbanatky by asy neuspely, co? mladej je ve trech letech miloval
shelle Shelle - Good Service 16.9.2009 20:09  14307
Marienka [14306]: Ty jo, mne pesto nesni ani manzel, to jsi dobra :)
marienka Marienka 16.9.2009 20:05  14306
Tyjo, diky, vy jste se rozjeli:-) Snad pani moderatori dovoli, abychom se jeste chvili venovali takovemu obycejnemu negurmanskemu tematu.

Spousta napadu me oslovila, ale netusim, jak to uvarit (o hruza)! proto bych poprosila o recepty (napsane jako pro blbe:)

Kvitko - rajska
manka - nstavovana kase, lepenice, bramborove placky
frakira - krupky se syrem
foxka - ryzova/jahlova kase

Shelle - pesta jim davam malo, min nez sobe, ale chutna

manko - jo, KSV je KSV:-)

krupky se syrem mi pripomnely cheesy rice, to milovaly holky v anglii, kdyz jsem je hlidala (uvarit ryzi a horkou v misce postrouhat cedarem), to mohly denne.


Dnes byla u nas brkase se srouhanym syrem, prisli jsme z plavani uplne hyn.
shelle Shelle - Good Service 16.9.2009 20:02  14305
Ja si teda vubec nepamatuji, co jsme meli k veceri. Pamatuji si ruzna jidla, ale jak casto a co to bylo, to uz nevim.

Pro me byl nejvetsi zazitek vzdy ctvrtek (nebo co to bylo za den), kdyz tatka nosil ty nejlepsi cokoladove termixy a cottage cheese. A to se sez ... snedlo hned.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 16.9.2009 19:25 - Oblíbené kluby (11:10) 14304
Taky jsme obvykle měli studené večeře. Když Foxka píše o grankových vzorech na krupicové kaši, tak jsem si vzpomněla na největší zábavu, kterou nám ale dopřávala jen prababička: Pudink udělaný do mističky vyklopit na talířek a polít červenou šťávou. To jsme pak bagrovali různé průtoky, jezírka a tak:)

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt