Pokud není pasterované, měl bys ho v co nejkratším čase od nadojení převařit - jinak riskuješ možnost nákazy
Se změnou veterinární legislativy, uskutečněnou v roce 1999, se znovu do popředí dostává problematika případných rizik spojených s konzumací syrového kravského mléka. Právními předpisy, a to zákonem č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a vyhláškou Ministerstva zemědělství ČR č. 287/1999 Sb., o veterinárních požadavcích na živočišné produkty, byla spotřebiteli dána možnost nákupu syrového vyčištěného mléka, popř. výrobků z tohoto mléka, přímo v místě výroby.
Nevím, jestli došlo od té doby k nějaké změně, ale každopádně rizika při konzumaci syrového neošetřeného mlíka jsou bez ohledu na znění zákonů.
V čerstvě nadojeném mléce se vyskytují přirozené inhibiční látky (imunoglobuliny, lysozym, laktoferin atd.), které jsou účinné 0,5 až 4 hodiny po nadojení... Existence těchto obranných mechanismů však nemůže z hlediska ochrany zdraví konzumenta nahradit tepelné ošetření syrového mléka.
víc o možných potvorách v mlíku tady
POkud nedodávají do automatu pasterované, musí na to imho upozornit, že mlíko je nutno převařit - proto bych chápla bod 1) jako smysluplný - tzn. nemusíš ho už vařit.
Osobně pasterizaci nepovažuju za žádné zlo a výrazný vliv na změnu chuti. Mlíka syrového přímo od krav a všelijak upraveného jsem vypila mnoho a mnoho, nic se mi nikdy nestalo. Ale provozovatel automatu na sebe nemůže vzít riziko, že je někdo zažaluje za újmu na zdraví, pokud neupozorní na nutnost tepelné úpravy. A víme, jak lidi čtou. Jistota je, že tam dá pasterované. |