Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Modrá je dobrá
zelená je lepší

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
foxka Foxka Everybody hurts...sometimes. 2.3.2010 21:38  15726
kokos 15717Já pamatuju mlího v hliníkových "konvích", pro které jsem jako malá k nám do krámku chodívala s bandaskou. No a teď si pro ně můžu chodit k automatu :-).
A myslím, že to mléko v lahvích bylo pasterované a byl to právě pokrok proti tomu bandaskovému, že se nemuselo převařovat v takovém tom pískacím hrnci.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 2.3.2010 20:26  15725
kokos [15719] No, nevím, když si přinesu čerstvě nadojené mléko, tak mi v lednici 3 dny vydrží nekyslé. A to není ani pasterované. Dneska ráno jsem dopíjel nedělní.
marco Marco 2.3.2010 20:25  15724
no, já naopak jak není nějaká chemie, tak bych tomu moc nedůvěřoval, alespoň že to převařujou.
Spíš ně to zaujalo teoreticky - proč by, kurva, nemohli zemědělci, když na to napíšou "mlíko s breberama" prodávat mlíko s breberama, pokud ho někdo chce.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 2.3.2010 20:25  15723
kokos [15717]: já jsem ještě u automatu nebyla - jen si říkám, proč by nemohl být automat na mlíko, ve kterým je už mlíko pasterizované :)

kokos kokos 2.3.2010 20:23  15722
phanny [15718]: Naprostý souhlas.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 2.3.2010 20:23  15721
vinyl [15694]: Přepokládám že ta tuhá svíčková o které mluvím byla na smetaně, čili koupala se v zelenině.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 2.3.2010 20:23  15720
Anka [15714]: Ano - zhruba 4 hodiny (v závislosti na teplotě okolí) fungují přirozené látky v mlíku, které zabraňují pomnožení škodlivých organismů.
A to nemluvím o možných dalších nákazách, které se můžou skutečně mlíkem přenášet, když je kráva nakažená - třeba tuberkulóza, brucelóza, neštovice... ;)
kokos kokos 2.3.2010 20:23  15719
Kittyj [15716]: Trojdnové tak jak poznali rodiče je blbost. Po třech dnech je z něj kyška.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 2.3.2010 20:22  15718
Syrové mléko miluju, ale pokud ho nepiju pravidelně, tak mě prožene. A řekl bych že je tedy chuťově výrazně bohatší než pasterované.
kokos kokos 2.3.2010 20:21  15717
Vanda [15713]: To mléko tam dodávají přímo zemědělci a ti přístroje k pasterizaci většinou nemají. A na každém automaty visí upozornění jak kráva, že se má mléko převařit.

Anka [15714]: Holt si ještě mládě. Já si pamatuji nepastrované, nehomogenizované mléko v obchodě. Ve skle s alobalovým víčkem. A samozřejmě pak přímo od krávy. Jj ale už pomalu vymíráme.
kittyj 2.3.2010 20:21  15716
ja súhlasím s Ankou. Pasterizácia IMHO nie je nijaké zvlášt ve¾ké zlo a radšej pasterizované ako trojdňové "tak ako ho poznali naši rodičia".
kokos kokos 2.3.2010 20:18  15715
Vanda [15713]: Automat na mléko je převratnou novinkou v prodeji surového kravského mléka koncovému zákazníkovi. Otevírací doba 24h denně a přísné hygienické normy tak přináší do domácností opět chutné a zdravé mléko bez homogenizace a pasterizace tak jak ho znají generace našich rodičů. Nabídněte obyvatelům vaší obce, města to nejlepší a nejzdravější z vašeho dvora. Dle toho soudím, že pasterovné by být nemělo. Ale je možné, že někde mají jiné automaty.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 2.3.2010 20:16  15714
Asi bych se nebála vypít mléko přímo od krávy. Ale pokud bez pasterizace to mléko projde trasu přes automat ke mně, pak už bych asi nějaké pochybnosti měla.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 2.3.2010 20:13  15713
Pokud není pasterované, měl bys ho v co nejkratším čase od nadojení převařit - jinak riskuješ možnost nákazy
Se změnou veterinární legislativy, uskutečněnou v roce 1999, se znovu do popředí dostává problematika případných rizik spojených s konzumací syrového kravského mléka. Právními předpisy, a to zákonem č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a vyhláškou Ministerstva zemědělství ČR č. 287/1999 Sb., o veterinárních požadavcích na živočišné produkty, byla spotřebiteli dána možnost nákupu syrového vyčištěného mléka, popř. výrobků z tohoto mléka, přímo v místě výroby.

Nevím, jestli došlo od té doby k nějaké změně, ale každopádně rizika při konzumaci syrového neošetřeného mlíka jsou bez ohledu na znění zákonů.

V čerstvě nadojeném mléce se vyskytují přirozené inhibiční látky (imunoglobuliny, lysozym, laktoferin atd.), které jsou účinné 0,5 až 4 hodiny po nadojení... Existence těchto obranných mechanismů však nemůže z hlediska ochrany zdraví konzumenta nahradit tepelné ošetření syrového mléka.

víc o možných potvorách v mlíku tady

POkud nedodávají do automatu pasterované, musí na to imho upozornit, že mlíko je nutno převařit - proto bych chápla bod 1) jako smysluplný - tzn. nemusíš ho už vařit.
Osobně pasterizaci nepovažuju za žádné zlo a výrazný vliv na změnu chuti. Mlíka syrového přímo od krav a všelijak upraveného jsem vypila mnoho a mnoho, nic se mi nikdy nestalo. Ale provozovatel automatu na sebe nemůže vzít riziko, že je někdo zažaluje za újmu na zdraví, pokud neupozorní na nutnost tepelné úpravy. A víme, jak lidi čtou. Jistota je, že tam dá pasterované.
kokos kokos 2.3.2010 20:12  15712
Anka [15711]: Ale nikdo tě nenutí to převařovat. To jen stejné jako návod k mikrovlnce a sušení kočky.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt