Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Diskuze na Lopuchu,
pohlazení na duchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
ullicnik ullicnik 15.4.2010 11:48  16288
Ankajo:-) a ještě máta se umí dobře rozjet :-)
johnny10 15.4.2010 11:23  16287
Ankato mas pravdu, take v byte pestuji nekolik druhu bylinek, staci chtit. a vetsina lidi proste nechce. a pak je jim i lito si to koupit jako hotove koreni v pytliku v krame :-(.
vinyl vinyl - ...jen si hraju 15.4.2010 11:20  16286
johnny"jinak jen aby bylo jasno - ja v zadnem pripade neobhajuji jeho vareni, jen jeho, jako uspesneho kuchare..."

Jasně, ani by mně nenapadlo nic jiného. Souhlasím s tebou. :-)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 15.4.2010 11:19  16285
johnny10Tak, jako si ty báby za okny pěstují kytky a předhánějí se, která je bude mít zelenější, tak si tam úplně s klidem můžou frknout bylinky. A ne, fakt to není sraní. Třeba meduňka nám zamořila záhon velmi rychle.
johnny10 15.4.2010 11:14  16284
Ankaano, presne tak. take se mi to nelibi, ale misto moralizovani se na to proste nekoukam :-)...
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 15.4.2010 11:13  16283
Nj, a televizní moderátory byzme mohli nechat mluvit jak prasata, páč vobyčejný lidi stejně jinak nemluvěj, žejo. (Pravda, ono to k tomu vlastně skutečně směřuje.)
johnny10 15.4.2010 11:11  16282
vinyltak zrovna rajcata, papriky a okurky asi problem nejsou. mel jsem namysli ruzne prisady, co se tu probiraji. vzdyt se tu nedavno resilo, ze opravdu kvalitni slanina se u nas neda nikde koupit. i ty posrany tesca a spol. nabizeji mrdky, ktere se nedaji treba s martinspekem srovnavat... no a pak tu mame ruzne koreni, prisady atd...to se da jiste take vypestovat (pokud mas zahradu), ale je s tim pro ne moc srani...

jinak jen aby bylo jasno - ja v zadnem pripade neobhajuji jeho vareni, jen jeho, jako uspesneho kuchare...
vinyl vinyl - ...jen si hraju 15.4.2010 10:59  16281
Johnny"opravdu mi neprijde, ze by varil financne zajimave pro "vobycejny lidi". "

Doporučuji epizodu "Dobré a levné maso"
http://www.sitalemvkuchyni.cz/epizody/6/

Jinak na vesnici nebydlím, ale když jsem bydlel u rodičů v Uhříněvsi, což je sice v Praze, ale vesnice, tak zahrada byla po této stránce velmi produktivní, tj, rajčata, papriky, okurky... to už jsou "vobycejny lidi" tak líný, že si ani nic nevypěstujou?
johnny10 15.4.2010 10:48  16280
Vandapleteš se - na vesnici máme třeba Lidl, kde se k čerstvé zelenině dá dostat i přes zimu za rozumnou cenu. Běžně celou zimu kupuju papriku, okurky, rajčata, lilek, saláty... a nezrujnuje nás to. Čerstvou rybu - pravda - koupím třeba v Brně v Globusu (pstruh, losos naprosto běžně).

nevim odkud jsi, ale vetsina vesnic lidl nema, vetsinou ma jednu unundanou jednotu, kde vse stoji cca o 15% vice nez nekde ve meste a vyber je tak tretinovy..ad ty ryby a brno - a jsme u toho :-)..

Nemusím kupovat bedny, ale z nekvalitních a náhražkových surovin stejně chutný jídlo neuděláš.

divas se na to spatne - udelas z toho prijatelne jidlo za dobrou cenu. takhle na to kouka vetsina tech cilovych divaku...

Já mu nic nevyčítám, jen se divím, kde se v člověku, který rád jí, bere ten žaludek, že v lidech tuhle prasáckou kuchyni živí a ještě je v tom podporuje.
prachy a popularita ??!!??

Jen ať nekecá, že slušný a kvalitní suroviny se musí nahrazovat sračkama.
ja ho tedy zase tolik nesleduji, ale nevsiml jsem si z toho mala, ze by neco takoveho tvrdil...

vinyl: dalko by se to shrnout tak, že Babica je vlstně takový Paroubek v kuchyni.
presne. a tezko muze nekdo realne paroubovi vycitat, ze je hlupak a nicemu nerozumi..
johnny10 15.4.2010 10:36  16279
ScalexViděl jsi někdy ten Italův pořad? Mně až na několik výjimek přijde, že vaří přinejmenším finančně srovnatelně s Babicou.
na babicu nekoukam, itala jsem videl parkrat (vetsinou recepty na FB). a opravdu mi neprijde, ze by varil financne zajimave pro "vobycejny lidi". naposledy jsem videl, jak delal krasnou teleci peceni.

Byl ses podívat v Praze na ty farmářské trhy?
byl ses ty nekdy podivat do samosky ci penny v malem meste? potazmo na vesnici? proste spousta tech veci je normalnim lidem nedostupna bud uplne, nebo je to za "vysokohorskou prirazku" nekde v horni dolni. to je skutecnost..

Sorry, ale na tom není nic lidového, žrát levné chemikálie, sestavené do přibližné podoby původního jídla.
pak si asi vykladame kazdy jinak slovo "lidovy"..

ti, co nejvíc řvou, jak si ty čerstvé a kvalitní suroviny nemůžou dovolit, mají plný špajzy a lednice všelijakých sajrajtů, místo kterých mohli mít výbornou křupavou zeleninku a báječné maso.
a co? je to jejich volba, jim to tak chutna. rodice je tak asi naucili, byvaly rezim je v tom podporoval, tak co je spatneho na tom (z jejich pohledu), ze to zerou? a btw to je klasicka umera: kvalitnejsi zradlo = je ho mene = zdravejsi, levne sracky = koupim toho hodne = vetsinou budu tlusty prase.....podivej se ale na zebricky obezity, cesky clovek proste chce mit co nejvic, za co nejmene a kvalita je to posledni. mne to prijde perverzni, ale co mi je do toho? jejich volba..

Zkrátka pro dobro každého českého strávníka je nutné:
zrovna od tebe bych necekal nejaky apel na cokoliv, co se tyka svobodne volby cloveka...
johnny10 15.4.2010 10:29  16278
AnkaZas bych z lidí nedělala až takové socky. U většiny rodin, které jsem zažila a tvářili se, že si nemůžou dovolit koupit si kilo rajčat, se v sušenkách, limonádách, koláčkách, hranolkách, zmrzlinách a spol. prožralo mnohem víc, než jsem já kdy doma zažila.

to mas pravdu, ale zivot je holt otazkou priorit. nekomu nevysvetlis, ze kola a chipsy jsou nahovno, nezdrave a jeste relativne drahe a ze za usetrene penize by si clovek mohl udelat kvalitni steak (napr.). nicmene pri stavajicich prijmech a (pro tebe nebo me nesmyslnych) vydajich za picoviny na to ty lidi nemaji. a pochybuju, ze si odreknou cigara ci sladkosti, aby si koupili o trochu lepsi maso.. btw i cas vareni je velmi podstatny faktor. spousta rodin odbyde deti k veceri parky, protoze to je proste za 3 minuty hotovy..

makovec:
on totiz babicuv porad nevyzniva tak, jak by asi puvodne mel "ukazeme vam jak uvarit dobre v domacich podminkach a ze snadno dostupnych surovin", ale "ste prasata a tak za svejch par korun uklohnite stejne maximalne nakou prasarnu"
ano a presne proto ma muj obdiv. vydelava na vohnoutech :-).
vinyl vinyl - ...jen si hraju 15.4.2010 08:32  16277
Moc pěkná diskuse, vše podstatné již bylo řečeno. dalko by se to shrnout tak, že Babica je vlstně takový Paroubek v kuchyni. Já nemám co bych dodal, neb Babicu jsem viděl poprvé a naposled asi pře rokem 10 minut. Ale tuhle jsem pobavil svoji ženu, když jsme chtěli dělat oblíbený salát s hruškama, rukolu, řeřichou a ořechy. Ovšem nesehnali řeřichu. Žena navrhla, nedáme tam místo řeřichy prošuto? Zvolal jsem " Babica naruby!" Pak jsem došel k Italovi pro sýry :-)
frakira 15.4.2010 07:34  16276
No, kdyz uz jsme u tech primeru...

Vezmu si skupinu obeznich lidi. Hromada z nich nema zdravotni problemy, nema vuli, nechce hnout prstem pro to, aby zhubli.. chteji slyset, ze je vsechno v poradku. Je tady hromada poradu, ktere jim reknou, jak cvicit, jak zdrave jist, ze byt obezni je spatne a meli by se sebou neco delat, protoze tak to proste je, ale to oni slyset nechteji. A pak si nekdo rekne, ze skoda nevyuzit toho, ze tady takova (ne zrovna mala) skupina existuje a skoda penez, ktere by z ni mohly kapnout a udela relaci, ve ktere bude obeznim lidem rikat, jak vubec nevadi, ze jsou obezni a jak si upecou chutne dortiky, ve kterych je napr. i neco trosku zdraveho a tedy vubec nevadi, ze to sezerou.
A vsichni zacnou nadavat, jaky je to vul (ackoliv on sam urcite vi, ze byt obezni je spatne a pravdepodobne on sam obezni neni). Sorry, ale stale si myslim, ze volove jsou ta cilova skupina, ktera po nem prahne, on je podle me sikovny (jo, urcite neni spravne nicit lidem zdravi, ale to je prece problem lidi a ne babici, co do sebe cpou)
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 15.4.2010 06:21  16275
NenuferNe, já jen Vandě sděluju, že já špagety s kečupem můžu.
nenufer 15.4.2010 05:50  16274
Royal - ci ale nebude rozdiel v tom ze ty ich nazyvas spagety s kecupom nie spagety bolognese :-)

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt