Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Nudou jsi opuch?
Navštiv Lopuch!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
teketapa Teketapa Říkejte mi - Teke 15.4.2010 12:18  16292
Johnny10, žiješ, nebo žil jsi někdy na vesnici? Přijde mi, že mluvíš jak z jiného světa... 20 let jsem žila ve vsi o 100 obyvatelích s nejbližší civilizací vzdálenou několik kilometrů. Ano, máme tu jednu umrněnou jednotu, kde je všechno předražené, ale funguje v podstatě jen proto, aby si důchodci měli kam dojít pro mlíko, pečivo a co se zapomene koupit. V podstatě každý má u baráku zahradu plnou ovoce a zeleniny, bylinky jsou naprosto běžná záležitost. Lidi jsou zvyklí si větší nákupy obstarat v okolních městech - Billa, Kaufland, Albert, Penny, Lidl... nakupuje se ve větším. I v našem 15 km vzdáleném 10000 městě je speciálka s kořením a bylinkami a zdravou výživou, lahůdky, ovoce a zelenina atd. Sežene se všechno, stačí jen chtít. A nemyslím, že bychom byli výjimka...
makovec makovec Chuck Norris snědl jídlo od Babicy - a ještě si přidal 15.4.2010 12:16  16291
jo, nam doma kvetinace totalne zaplevelila bazalka. chvilema to vypadalo jak den trifidu .o) ale upotrebila se vsechna (vetsina je porad jeste zmrazena v mrazaku .o)
makovec makovec Chuck Norris snědl jídlo od Babicy - a ještě si přidal 15.4.2010 12:15  16290
presne. a tezko muze nekdo realne paroubovi vycitat, ze je hlupak a nicemu nerozumi..

spatnej primer. jelikoz on ovlivnuje (a pokud vyhraje a bude premierem tak bude ovlivnovat jeste vic) i muj zivot. narozdil od babicy.. nastesti. proto je naopak naprosto legitimni prohlasovat ze paroubek je zkurvena socdemacka mrdka, ktera by mela hodne pomalu chcipnout na syfla a pisecny vsi.

babica muj zivot nijak neovlivnuje, proto si muzu maximalne zanadavat na to ze do televize pustej takovyho nymanda, kterej maximalne novackou cilovku totalne zkurvi, misto aby televize nejakym zpusobem se snazila uroven domaciho vareni povznest nad tu smutnou uroven, na ktery je ted
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 15.4.2010 12:15  16289
Nenufer [16274]: :))

ullicnik [16288]: ano, máty na mojito není nikdy dost :)
ullicnik ullicnik 15.4.2010 11:48  16288
Ankajo:-) a ještě máta se umí dobře rozjet :-)
johnny10 15.4.2010 11:23  16287
Ankato mas pravdu, take v byte pestuji nekolik druhu bylinek, staci chtit. a vetsina lidi proste nechce. a pak je jim i lito si to koupit jako hotove koreni v pytliku v krame :-(.
vinyl vinyl - ...jen si hraju 15.4.2010 11:20  16286
johnny"jinak jen aby bylo jasno - ja v zadnem pripade neobhajuji jeho vareni, jen jeho, jako uspesneho kuchare..."

Jasně, ani by mně nenapadlo nic jiného. Souhlasím s tebou. :-)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 15.4.2010 11:19  16285
johnny10Tak, jako si ty báby za okny pěstují kytky a předhánějí se, která je bude mít zelenější, tak si tam úplně s klidem můžou frknout bylinky. A ne, fakt to není sraní. Třeba meduňka nám zamořila záhon velmi rychle.
johnny10 15.4.2010 11:14  16284
Ankaano, presne tak. take se mi to nelibi, ale misto moralizovani se na to proste nekoukam :-)...
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 15.4.2010 11:13  16283
Nj, a televizní moderátory byzme mohli nechat mluvit jak prasata, páč vobyčejný lidi stejně jinak nemluvěj, žejo. (Pravda, ono to k tomu vlastně skutečně směřuje.)
johnny10 15.4.2010 11:11  16282
vinyltak zrovna rajcata, papriky a okurky asi problem nejsou. mel jsem namysli ruzne prisady, co se tu probiraji. vzdyt se tu nedavno resilo, ze opravdu kvalitni slanina se u nas neda nikde koupit. i ty posrany tesca a spol. nabizeji mrdky, ktere se nedaji treba s martinspekem srovnavat... no a pak tu mame ruzne koreni, prisady atd...to se da jiste take vypestovat (pokud mas zahradu), ale je s tim pro ne moc srani...

jinak jen aby bylo jasno - ja v zadnem pripade neobhajuji jeho vareni, jen jeho, jako uspesneho kuchare...
vinyl vinyl - ...jen si hraju 15.4.2010 10:59  16281
Johnny"opravdu mi neprijde, ze by varil financne zajimave pro "vobycejny lidi". "

Doporučuji epizodu "Dobré a levné maso"
http://www.sitalemvkuchyni.cz/epizody/6/

Jinak na vesnici nebydlím, ale když jsem bydlel u rodičů v Uhříněvsi, což je sice v Praze, ale vesnice, tak zahrada byla po této stránce velmi produktivní, tj, rajčata, papriky, okurky... to už jsou "vobycejny lidi" tak líný, že si ani nic nevypěstujou?
johnny10 15.4.2010 10:48  16280
Vandapleteš se - na vesnici máme třeba Lidl, kde se k čerstvé zelenině dá dostat i přes zimu za rozumnou cenu. Běžně celou zimu kupuju papriku, okurky, rajčata, lilek, saláty... a nezrujnuje nás to. Čerstvou rybu - pravda - koupím třeba v Brně v Globusu (pstruh, losos naprosto běžně).

nevim odkud jsi, ale vetsina vesnic lidl nema, vetsinou ma jednu unundanou jednotu, kde vse stoji cca o 15% vice nez nekde ve meste a vyber je tak tretinovy..ad ty ryby a brno - a jsme u toho :-)..

Nemusím kupovat bedny, ale z nekvalitních a náhražkových surovin stejně chutný jídlo neuděláš.

divas se na to spatne - udelas z toho prijatelne jidlo za dobrou cenu. takhle na to kouka vetsina tech cilovych divaku...

Já mu nic nevyčítám, jen se divím, kde se v člověku, který rád jí, bere ten žaludek, že v lidech tuhle prasáckou kuchyni živí a ještě je v tom podporuje.
prachy a popularita ??!!??

Jen ať nekecá, že slušný a kvalitní suroviny se musí nahrazovat sračkama.
ja ho tedy zase tolik nesleduji, ale nevsiml jsem si z toho mala, ze by neco takoveho tvrdil...

vinyl: dalko by se to shrnout tak, že Babica je vlstně takový Paroubek v kuchyni.
presne. a tezko muze nekdo realne paroubovi vycitat, ze je hlupak a nicemu nerozumi..
johnny10 15.4.2010 10:36  16279
ScalexViděl jsi někdy ten Italův pořad? Mně až na několik výjimek přijde, že vaří přinejmenším finančně srovnatelně s Babicou.
na babicu nekoukam, itala jsem videl parkrat (vetsinou recepty na FB). a opravdu mi neprijde, ze by varil financne zajimave pro "vobycejny lidi". naposledy jsem videl, jak delal krasnou teleci peceni.

Byl ses podívat v Praze na ty farmářské trhy?
byl ses ty nekdy podivat do samosky ci penny v malem meste? potazmo na vesnici? proste spousta tech veci je normalnim lidem nedostupna bud uplne, nebo je to za "vysokohorskou prirazku" nekde v horni dolni. to je skutecnost..

Sorry, ale na tom není nic lidového, žrát levné chemikálie, sestavené do přibližné podoby původního jídla.
pak si asi vykladame kazdy jinak slovo "lidovy"..

ti, co nejvíc řvou, jak si ty čerstvé a kvalitní suroviny nemůžou dovolit, mají plný špajzy a lednice všelijakých sajrajtů, místo kterých mohli mít výbornou křupavou zeleninku a báječné maso.
a co? je to jejich volba, jim to tak chutna. rodice je tak asi naucili, byvaly rezim je v tom podporoval, tak co je spatneho na tom (z jejich pohledu), ze to zerou? a btw to je klasicka umera: kvalitnejsi zradlo = je ho mene = zdravejsi, levne sracky = koupim toho hodne = vetsinou budu tlusty prase.....podivej se ale na zebricky obezity, cesky clovek proste chce mit co nejvic, za co nejmene a kvalita je to posledni. mne to prijde perverzni, ale co mi je do toho? jejich volba..

Zkrátka pro dobro každého českého strávníka je nutné:
zrovna od tebe bych necekal nejaky apel na cokoliv, co se tyka svobodne volby cloveka...
johnny10 15.4.2010 10:29  16278
AnkaZas bych z lidí nedělala až takové socky. U většiny rodin, které jsem zažila a tvářili se, že si nemůžou dovolit koupit si kilo rajčat, se v sušenkách, limonádách, koláčkách, hranolkách, zmrzlinách a spol. prožralo mnohem víc, než jsem já kdy doma zažila.

to mas pravdu, ale zivot je holt otazkou priorit. nekomu nevysvetlis, ze kola a chipsy jsou nahovno, nezdrave a jeste relativne drahe a ze za usetrene penize by si clovek mohl udelat kvalitni steak (napr.). nicmene pri stavajicich prijmech a (pro tebe nebo me nesmyslnych) vydajich za picoviny na to ty lidi nemaji. a pochybuju, ze si odreknou cigara ci sladkosti, aby si koupili o trochu lepsi maso.. btw i cas vareni je velmi podstatny faktor. spousta rodin odbyde deti k veceri parky, protoze to je proste za 3 minuty hotovy..

makovec:
on totiz babicuv porad nevyzniva tak, jak by asi puvodne mel "ukazeme vam jak uvarit dobre v domacich podminkach a ze snadno dostupnych surovin", ale "ste prasata a tak za svejch par korun uklohnite stejne maximalne nakou prasarnu"
ano a presne proto ma muj obdiv. vydelava na vohnoutech :-).

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt