já tu kdysi recept na rajskou, jakou dělám (i) k plněnejm paprikám taky dávala...
Uvařit doměkka kořenovou zeleninu, slejt vodu, přidat množství oloupaných rajčat, rozmixovat a posléze propasírovat přes síto. Všechno do hrnce, povařit spolu s kořením (nové koření, bobkový list), zahustit perníkem. Dochucuju směsí octa a cukru, kterou jsem nejdřív nechala trochu zkaramelizovat. No a nakonec chuťově doupravím solí, trochou pepře a jiným kořením, které tomu podle mne zrovna chybí (podle toho, zda s ní hodlám doplnit plněné papriky, flák masa anebo ji zapéct s kusem rybího filé). A úplně nakonec se v tom povaří už částečně hotové maso nebo se do toho vlije voda z plněných paprik, hoděj se do toho ty papriky a ještě chvíli se to s nimi šoupne do trouby. Anebo se to naleje na filé, přidá se na kostky nakrájená paprika a kolečka cibule a celé dohromady se to upeče :)
Přičemž papriky teda dělám zvlášť:
vyčistím papriky a nacpu do nich masovou směs (mleté maso, sůl, pepř, majoránka, rohlík nakrájenej na kostky, vymáchanej v mlíku a posléze vyždímanej, vejce), strčím do pekáče s trochou másla + trochu podleju a dám péct. Mezi tím udělám omáčku a vleju ji k ještě nedopečeným paprikám - dopeču už v omáčce. A samozřejmě s rýží. :) |