zblunce [18792]: jo. Bohužel jsou poněkud ohrabané, musím vymyslet, jak na nich nenechávat stopy cukru (když se bez něj lepěj při výrobě k prstům).
Shelle [18791]: Díky :) odřezky chutnaly dobře, nakrajovat se bude, až se babča s mámou vrátěj z chalupy, tak uvidíme.
Anka [18793]: Je to podle receptu z klubu o pečení na nyxu. A tam to taky potahujou a zdoběj (jenom asi tisíckrát líp než já), tak jsem se inspirovala :). Kopíruju tamější recepty od id SHEDI:
střídám dva recepty, jeden má v těstu ořechy, druhý ne... výsledek ale není jen o těch ořechách, každý ten medovník je prostě pak jiný, jinak dobrý:)
Recept I.
3 vejce, 150g moučkového cukru, 2 lžíce oleje, 5 lžíc medu (dávám i víc), 5 lžic mléka, 400g hladké mouky, lžička jedlé sody, 100g - 200g mletých ořechů (lískových a/nebo vlašských, já dávám těch 200g), lžička jedlé sody, uvařený černý čaj
Recept II.
2 vejce, 10g moučkového cukru, 150g másla, 5 lžíc medu, 5 lžic mléka, 600g hladké mouky, lžička jedlé sody, uvařený černý čaj
Postup je prakticky stejný:
Všechny ingredience kromě mouky a ořechů za stálého míchání vařím a pak ještě teplé vliju do mouky (smíchané s ořechy v případě prvního receptu). Vypracované těsto rozdělím na cca 8 stejných dílů, ze kterých ještě za tepla vyválím placky asi 3mm tenké. Postupuju vždy po jedné. Pokud se těsto lepí na vál, pomoučím ho hladkou moukou. Placku pomocí válečku přenesu na pečicí papír, propíchám vidličkou, aby nevyběhlo a rychle upeču v troubě (peču vždy 5 minut horkovzdušně na 180 - 200°C a pak dopékám klasicky ze shora a ze spoda). Upečenou placku vyndám z trouby a ideálně pomocí větší pokličky vykrojím kruh (okraje nezahazuju!), který opatrně přenesu na rovný povrh a důkladně potřu uvařeným černým čajem. Až se čaj vsákne do těsta (zas tak moc dlouho nečekám, dělám to hned), natírám krémem.
- do prvního medovníku dávám jen krém ze zakysané smetany (4-5 kelímků zakysané smetany, citrónová kůra, moučkový cukr podle chuti)
- do druhého dávám střídavě ob placku krém ze zakysané smetany (to stačí 2 kelímky pak) a krém ze salka (3-4 hodiny vařená plechovka salka, zcela vychladlou hmotu smíchat se 100g másla a 100g rozemletých nejlépe vlašských ořechů)
...použila jsem ten druhej recept, kde se používaly ořechy (do krému) jsem dala mandle a místo čajem jsem to potřela silnou kávou s panákem amareta - obě změny kvůli plánovanému marcipánu, aby to šlo k sobě.
|