Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Diskuze na Lopuchu,
pohlazení na duchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 2.12.2011 20:06  20035
Royal [20029]: kde maj tu velkou? v kauflandu mají jen 178g
tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 2.12.2011 14:43  20034
Scalex [20033]: Tak testo delam hodne podobne, jen je tam misto cukru med, dve lzice.
scalex Scalex 2.12.2011 13:43  20033

Nedávno jsem se dozvěděl fantastický (originál italský) recept na pizzové těsto. Upřímně doporučuju. Dávka surovin je počítaná na čtyři pizzy. Vzhledem k tomu, že se těsto zamražuje (mražení je nutnou součástí procesu!), doporučuju udělat si takhle větší množství a v případě potřeby si vždy z mrazáku vytáhnete tolik, kolik právě plánujete udělat.

Těsto na pizzu kynuté v mrazu

1 kg hladké mouky
1 kostka kvasnic
0,5 l vlažné vody
2 lžíce olivového panenského oleje
lžička soli
špetka cukru


Kvasnice, olej, sůl a cukr rozmíchejte
ve vlažné vodě (nesmí být studená ani vařící!) a vlijte do mísy s moukou... a míchejte a
míchejte a míchejte tak dlouho, až z toho bude pěkné pevné nelepivé těsto. Nespěchejte, protože během tohoto mísení už započíná proces kynutí.


Těsto rozdělte na čtyři stejné
díly a každý zvlášť dejte do mikrotenového sáčku a rychle s
tím šup do mrazáku. A nejméně týden vydržte. Proces kynutí pokračuje i v mrazu, těsto se v mrazáku zhruba o třetinu zvětší. Technologicky je to ale jiné kynutí než to běžné za tepla. Konzistence a chuť těsta se proto bude od klasického v teple kynutého těsta lišit.


Hodláte-li dělat pizzu, vyndejte těsto z mrazáku cca 10-12 hodin předem, dejte ho do chladničky a nechte ho samovolně povolit (neurychlujte rozmrzání zahříváním).


Plech vytřete olivovým olejem, těsto hezky rozválejte a položte na plech a poklaďte tím, co na pizze chcete mít. Troubu rozpalte na 250°C , pak do ní pizzu vložte a pečte stále na této teplotě, dokud nebude mít pizza zlatohnědé okraje.

A abyste tam nekydali kečup, tak vám ještě přidám recept, který mi přivezl kamarád z Florencie. Je to recept na sugo, což je sterilovaná rajčatová omáčka, která se právě používá na pravou italskou pizzu.

Sugo - pizzová "pomatlánka"

2 kg vyzrálých masitých rajčat
2 stonky řapíkatého celeru (nebabicujte! řapíkatý celer ničím nenahrazujte)
1 větší cibule
2-3 mrkve
4 lžíce olivového oleje
sůl
cukr
kousek másla


Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a
přidáme na kousky nakrájenou mrkev a celer. Promícháme a přidáme
na kousky nakrájená rajčata. Bude se to pak pasírovat, takže loupání není nutné. Nepodlévat vodou!


Pomalu dusíme 1-2 hodiny pod pokličkou, občas promícháme.


Udušené propasírujeme přes cedník
a krátce ještě povaříme. Přidáme dle chuti cukr a sůl a asi
tak dvě lžíce másla. Důkladně promícháme. Nalijeme do vymytých skleniček. Uzavřeme
a zasterilujeme na pekáči s trochou vody v
troubě vyhřáté na 80°C asi 30 minut.

scalex Scalex 2.12.2011 13:27  20032

Teketapa [20023]: Není to něco, kam by šlo hodně rumu, ale rumové to je:

Kolečka kynutá pod vodou

Ingredience na těsto: 400 g hladké mouky, 300 g tuku, 6 lžic mléka, sůl, dvě lžíce cukru, 20 g droždí.

Vypracujeme těsto, utvoříme z něj kouli, ponoříme ji do vody (neměla by vykukovat) a necháme hodinu až dvě kynout. Poté těsto z vody vyndáme, rozválíme na placku necelý centimetr tlustou a vykrajujeme kolečka o průměru cca 5-6 cm (s dírou uprostřed). Kolečka na mírně omaštěném plechu pečeme do zlatova, upečené okamžitě (ještě horké) máčíme v rumu (může být lehce zředěný vodou - pro toho, kdo nestojí o tak intenzivní rumové aroma) a z horní strany obalujeme v moučkovém cukru. Nutno zkonzumovat během prvních dvou dnů, pak cukroví v závislosti na prostředí buď natáhne vlhkost a zgumovatí, nebo naopak vyschne a ztvrdne.

Pro ještě intenzivnější rumové aroma je možné do rumu přilít trochu rumové tresti.

tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 2.12.2011 12:51  20031
Takze bramborova pizza, druhy pokus - brambory jsem naplatkovala a dala na chvilku predvarit, ovsem plany mi zhatil postak, ktery zvonil dvakrat a jinak byl jak zpomalenej film, takze se predvarely cca 10 minut, coz jim neprospelo a v zaveru bylo z platku spise jakesi avantgardni puzzle. Nicmene puzzle jsem pokladla na zaklad a vysledek je chutove velmi dobry, jen to priste vychytat a mohlo by to byt ono. :)
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 2.12.2011 11:09  20030
coatedTy měsíčky dělávala máma. Měla jsem je docela ráda:-)
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 1.12.2011 23:18  20029
Asi všichni máme rádi Philadelphii - takže by nikomu neměly uniknout tyto stránky: http://www.philly.cz/recepty/
(Kupuju Family pack 265g za 1,77 Eur, což mi připadá být přijatelné.)
coated Coated Nezapomeň, že tvůj sen - se zdá jen tobě 1.12.2011 21:35  20028
V pondělní MF byl tenhle recept, dole odkaz, jsou tam i další

Rumovo-ořechové měsíčky s rumovou polevou

Příprava: 20 minut + 12-15 minut pečení + doba na dokončení

Na 1 plech

* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 2 lžíce rumu
* 150 g mletých vlašských ořechů
* ze 4 bílků sníh
* 80 g hrubé mouky

Na polevu:
* 3 žloutky
* 3 lžíce rumu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 130 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce čokoládového zdobení z hořké čokolády

1. Změklé máslo, moučkový cukr, žloutek a rum třeme nebo šleháme do husté světlé pěny. Vmícháme mleté ořechy a pevný sníh z bílků s prosátou moukou. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou nebo vyložený pečicím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme do růžova asi 12-15 minut. Těsto nesmíme vysušit, plech vyndáme z trouby, jakmile těsto začne po okrajích zlátnout.

2. Než se plát těsta upeče, připravíme si polevu. V misce šleháme žloutky, rum, citronovou šťávu a oba cukry, dokud poleva nenabude a nezhoustne. Je-li poleva příliš hustá, přidejte pár kapek horké vody nebo citron. šťávu. Polevu rozetřeme ihned po vyjmutí z trouby na horký plát těsta,posypeme čokoládovým zdobením a necháme ztuhnout. Potom ostrým malým kulatým tvořítkem nebo skleničkou vykrajujeme v řadách za sebou měsíčky. Polevu však nenecháme přeschnout, pak se totiž při vykrajování láme.

Tip
Místo čokolády polevu ihned posypte mletými vlašskými ořechy, nechte ztuhnout a vykrajujte měsíčky. Máte-li rádi sladší cukroví, rozetřete na ještě teplé těsto polevu z 300 g moučkového cukru, 80-100 ml rumu a trochy horké vody. Chcete-li polevu hodně bílou, použijte bílý rum.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/vanocni-kucharka-opile-cukrovi-z-rumu-konaku-a-jinych-likeru-prx-/recepty.aspx?c=A091126_144551_recepty_ves
teketapa Teketapa Říkejte mi - Teke 1.12.2011 21:06  20027
Opilého Izidora děláme jako buchtu, ne nepovažuju za cukroví, rchlé rumové pralinky... moooc vtipné. a vosí hnízda...no to nevim.

Další tipy?
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 1.12.2011 21:00  20026
Vosí hnízda s hodně rumem:-)
pavlajs pavlajs 1.12.2011 20:46  20025
:-DRYCHLÉ RUMOVÉ PRALINKY:

Suroviny:

2 kg dutých čokoládových figurek, 1 litr kvalitního rumu

Postup:
Vezměte dutou čokoládovou figurku a ukousněte jí hlavu.
Do takto vzniklého otvoru nalejte rum a ihned konzumujte.
A PAK ŽE VÁNOČNÍ CUKROVÍ ZABERE SPOUSTU ČASU !!

Tak Vám držím pěsti, aby se letošní cukroví povedlo...

Dovoluji si recept zjednodušit a zlevnit, a to tak, že napeču
rumové pralinky bez čokolády, čili hrknu si rumu přímo z flašky.

Když zvolím správné dávkování, tak budu mít pocit, že je na
vánoce i uklizeno, že jsou lidé kolem milí a konečně si užiji
svátky pohody a klidu .


shelle Shelle - Good Service 1.12.2011 20:39  20024
Opilci od Petiny maminky. Akorat nemuzu najit recept, co mi tu nechala v lete.

Pry se tomu snad i rika opily Isidor.
teketapa Teketapa Říkejte mi - Teke 1.12.2011 20:37  20023
dotaz - vánoční cukroví s rumemProsím prosím o radu. Nemáte někdo recept na nějaké dobré osvědčené rumové cukroví znám jen nepečené rumové kuličky, ale chtěla bych ještě něco jiného...
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 1.12.2011 20:29  20022
Tigo [20021]: dej vedet vysledek... ten recept s kozim syrem vypada moc zajimave...
tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 1.12.2011 20:18  20021
Zitra udelam dalsi pokus :)

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt