Nedávno jsem se dozvěděl fantastický (originál italský) recept na pizzové těsto. Upřímně doporučuju. Dávka surovin je počítaná na čtyři pizzy. Vzhledem k tomu, že se těsto zamražuje (mražení je nutnou součástí procesu!), doporučuju udělat si takhle větší množství a v případě potřeby si vždy z mrazáku vytáhnete tolik, kolik právě plánujete udělat. Těsto na pizzu kynuté v mrazu 1 kg hladké mouky 1 kostka kvasnic 0,5 l vlažné vody 2 lžíce olivového panenského oleje lžička soli špetka cukru
Kvasnice, olej, sůl a cukr rozmíchejte
ve vlažné vodě (nesmí být studená ani vařící!) a vlijte do mísy s moukou... a míchejte a
míchejte a míchejte tak dlouho, až z toho bude pěkné pevné nelepivé těsto. Nespěchejte, protože během tohoto mísení už započíná proces kynutí.
Těsto rozdělte na čtyři stejné
díly a každý zvlášť dejte do mikrotenového sáčku a rychle s
tím šup do mrazáku. A nejméně týden vydržte. Proces kynutí pokračuje i v mrazu, těsto se v mrazáku zhruba o třetinu zvětší. Technologicky je to ale jiné kynutí než to běžné za tepla. Konzistence a chuť těsta se proto bude od klasického v teple kynutého těsta lišit.
Hodláte-li dělat pizzu, vyndejte těsto z mrazáku cca 10-12 hodin předem, dejte ho do chladničky a nechte ho samovolně povolit (neurychlujte rozmrzání zahříváním).
Plech vytřete olivovým olejem, těsto hezky rozválejte a položte na plech a poklaďte tím, co na pizze chcete mít. Troubu rozpalte na 250°C , pak do ní pizzu vložte a pečte stále na této teplotě, dokud nebude mít pizza zlatohnědé okraje. A abyste tam nekydali kečup, tak vám ještě přidám recept, který mi přivezl kamarád z Florencie. Je to recept na sugo, což je sterilovaná rajčatová omáčka, která se právě používá na pravou italskou pizzu. Sugo - pizzová "pomatlánka"
2 kg vyzrálých masitých rajčat 2 stonky řapíkatého celeru (nebabicujte! řapíkatý celer ničím nenahrazujte) 1 větší cibule 2-3 mrkve 4 lžíce olivového oleje sůl cukr kousek másla
Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a
přidáme na kousky nakrájenou mrkev a celer. Promícháme a přidáme
na kousky nakrájená rajčata. Bude se to pak pasírovat, takže loupání není nutné. Nepodlévat vodou!
Pomalu dusíme 1-2 hodiny pod pokličkou, občas promícháme.
Udušené propasírujeme přes cedník
a krátce ještě povaříme. Přidáme dle chuti cukr a sůl a asi
tak dvě lžíce másla. Důkladně promícháme. Nalijeme do vymytých skleniček. Uzavřeme
a zasterilujeme na pekáči s trochou vody v
troubě vyhřáté na 80°C asi 30 minut. |