Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Já Vánoce juchuchu
oslavím na Lopuchu!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 25.5.2012 16:07  21296
Anka [21289]: Třeba takhle? (repost od Mikose z FB)

Boeuf Bourguignon (burgundské hovězí) je klasika francouzské kuchyně. Vařil jsem jej poprvé a neměl jsem malé cibulky (nahradil jsem je středně velkými cibulemi nakrájenými na čtvtky), přesto byl výsledek naprostá chuťová extáze. Příprava je trochu delší, ale rozhodně stojí za to.

Ingredience:
- 750 ml kvalitního červeného vína (nejlépe pravé burgundské, ale stačí i nějaký pozdní sběr z Moravy - rozhodně ovšem ne žádný krabičák, Sklepmistr nebo podobné hnusy, chuť vína je v tomto receptu extrémně důležitá)
- 600 g hovězí kýty
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček černého pepře
- svazeček čerstvého tymiánu, rozmarýnu a majoránky (případně lze nahradit 1 vrchovatou lžičkou tymiánu a majoránky a 1/2 lžičky rozmarýnu)
- 100 g slaniny
- máslo
- olivový olej
- 8 malých cibulek (v případě nouze nahradíme cibulí nakrájenou na čtvrtky)
- 150 g malých žampionů
- 2 cl koňaku (lze nahradit Metaxou)

Postup:
1.) maso nakrájíme na kostky cca 3x3 cm, cibuli a mrkev na kroužky, malé cibulky ponecháme v celku
2.) dáme do mísy, zalijeme červeným vínem, přidáme koření a bylinky, přikryjeme a necháme 12 - 24 hodin marinovat
3.) slijeme víno, vybereme maso a zeleninu a necháme okapat
4.) do hrnce dáme vyškvařit slaninu, přidáme plátek másla a dozlatova na něm opečeme zeleninu vyjmutou z marinády. Zeleninu poté z hrnce vyjmeme.
5.) v hrnci pořádně rozpálíme olivový olej a na něm zprudka ze všech stran osmahneme maso (aby se zatáhlo) spolu s na plátky nakrájeným česnekem
6.) do hrce přidáme zpět osmaženou zeleninu, zalijeme vínem z marinády (včetně koření a bylinek), osolíme, přikryjeme poklicí a necháme 2,5 hodiny dusit na mírném plameni
7.) před koncem vaření si oloupeme žampiony, rozpulíme je, na pánvičce rozpálíme máslo a v něm půlky žampionů osmahneme
8.) na posledních 10 minut do hrnce s masem přidáme osmahnuté žampiony a koňak
9.) podáváme s čerstvou bagetkou
ullicnik ullicnik 25.5.2012 15:58  21294
Anka [21291]: asi to neni to co bys chtela, ale švestkovvý knedlíky
ziggy 25.5.2012 15:57  21293
a dělám k tomu třeba rýži nebo brambory. i těstoviny by se daly..
ziggy 25.5.2012 15:56  21292
Anka: aha, rozumim. moje oblíbené je kuře na paprice třeba..
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 25.5.2012 15:52  21291
To, co je dobré (nebo ještě lepší), i když se to ohřeje. Což jsou různé omáčky, dušená masa a tak. Když potřebuješ mít navařeno, ale nevíš, kdy kdo bude jíst.
ziggy 25.5.2012 15:44  21290
Anka: čemu řikáš ohřívací jídlo???
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 25.5.2012 14:24  21289
Potřebuju (než odejdu z práce) vymyslet ohřívací jídlo, které bych uvařila. Nic, k čemu jsou nutné knedlíky.

Když se to bude hodit k chřestové polévce, bude to ideální. Když mě nebo vás nenapadne nic lepšího, bude hovězí na víně s brusinkami.
shelle Shelle - Good Service 24.5.2012 19:54  21288
Anka [21287]: Ja delavam jahodove ci malinove, i kdyz ja tomu nerada rikam tiramisu, protoze vynechavam vejce, nicmene prokladam jahodami ci malinami a mnam mnam.

Mimochodem, v nedeli jsem delala kynute testo podruhe,m jiny recept teda, kolac. Nakynulo i se povedlo. A jeste mi neproslo drozdi, tak asi bude dalsi pokus zitra ci pozitri. Premyslim o kolacich, je to tezke? ALe horsi nez buchty to byt nemuze, ne?
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 24.5.2012 18:39  21287
Dnes jsem opět neodolala a koupila si Boulevardu jejich malinové tiramisu. To je mnohem větší žrádlo než to klasické. Tak kdo si děláte domácí, můžete to brát jako tip :)
ziggy 24.5.2012 11:09  21286
vinyl: dík, takže beru tak tisícovku a rezervu..
vinyl vinyl - ...jen si hraju 24.5.2012 09:32  21285
ziggyZa 10 grandů je tříchodové menu u jednoho stánku, loni jsme tam ve dvou nechali 80 grandů, včetně vína.
ziggy 23.5.2012 17:03  21284
nebyl jste někdo někdy na prague food festivalu? v rámci vstupenky je nějakých těch deset grandů, nebo co to je, zajímalo by mě, co se za těch deset dá pak pořídit a tudíž kolik si sebou mám vzít ještě dalších peněz ..
kokos kokos 21.5.2012 20:20  21283
Anka [21272]: S žampionáma na řízek - zvlášť pokud jsou malé není moc práce. Do sáčku mouku a žampinony a zatřepat a to samé postupně s vejci a strouhankou. A friťák to jistí.
ziggy 21.5.2012 20:17  21282
MrMar,Anka: ne, vařim abych přežila a nebyla sežrána :)
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 21.5.2012 19:56  21281
hlavne pro Shellesnog time :-)
je vyborny, jen malinko kyselejsi - ale strasne rychle taje :-(

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt